23948sdkhjf

Økonomisk håndsrækning til fødevareudvikling i øst

Regionsrådet for Region Midtjylland sagde onsdag ja til at støtte Østjyllands Spisekammer med 1,9 mio. kroner. 10 østjyske kommuner følger trop.
Østjysk Spisekammer forventer desuden at modtage 3,9 mio. kroner fra EU via det midtjyske Grøn Vækst-program.

Bag projektet står Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup samt markedsføringsorganisationen Food Organisation of Denmark (FOOD). De vil i de kommende tre år opbygge et netværk med alle interesserede virksomheder i og omkring fødevarebranchen og hjælpe dem med de udfordringer, som de hver især står med – eksempelvis uddannelse af medarbejderne, udvikling af produkter og processer samt salg til nye markeder i og uden for Danmark.

Og de er ikke blege for at sætte tal på deres ambitioner: Projektet skal kaste 40 nye arbejdspladser af sig, og generere 10 nye produkter på markedet samt mindst fem nye processer for udvikling, produktion eller salg af fødevarer.

Løfte overliggeren
- Et af svarene på den øgede konkurrence, som krise og globalisering fører med sig, er specialisering. Der er et voksende marked for varer af en særlig kvalitet, og som koster lidt mere. Mange store virksomheder er i gang med at tilpasse sig, men nu får de små og mellemstore også et godt tilbud, som jeg håber, de tager imod. De har i hvert fald efterlyst en indsats, siger formand for Regionsrådet og Vækstforum i Midtjylland Bent Hansen med henvisning til flere af de analyser, som regionen har fået udarbejdet om fødevareerhvervet.

- Ideen er, at virksomhederne både kan hente hjælp og inspirere andre, lige som de kan indgå mere formaliserede samarbejder. Det vil jo være forskelligt, hvad de har brug for, men ved at samle kræfterne kan de hver især løfte overliggeren for deres ambitioner, siger Bent Hansen.

Et stykke med historie
Står det til Peter Bavnshøj, direktør for Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup, kan mange af virksomhederne skabe merværdi med at udnytte det lokale eller historiske afsæt. Det kunne være ved at genoptage gamle sorter af frugt og grønsager og give dem et nyt liv ved eksempelvis at sælge dem sammen med deres historie og nogle spændende opskrifter.

Således har museet eksempelvis samarbejdet med Fur Bryghus om humle, Tange Frilandsgartneri mht. til gulerodssorter og Aarstiderne om porre- og løgsorter.

- Autenticitet og den gode historie sælger – og så er det væsentlig mere bæredygtigt at hente fødevarerne uden for døren end at fragte dem hertil fra Spanien eller endnu længere væk, siger Peter Bavnshøj.

Han glæder sig samtidig over, at det historiske materiale, som museet beskæftiger sig med, på den måde kan få ny værdi – i nutiden.

Mødested Aarhus
I Aarhus Kommune er borgmester Jacob Bundsgaard en varm tilhænger af Østjylland Spisekammer, som kommunen vil støtte med 650.000 kroner. Hertil kommer, at Business Region Aarhus er stærkt engageret i projektet.

- Initiativet spiller rigtig godt sammen med den nationale Food Festival, som med næsten 30.000 deltagere blev lanceret i Aarhus i fjor og skal gentages i september i år. Festivalen bliver rammen om en del af udviklingsaktiviteterne i Østjylland Spisekammer. Her kan fødevareproducenterne møde hinanden, folk fra andre brancher, indkøbere, forbrugere og tilmed potentielle investorer, siger Jacob Bundsgaard med henvisning til, at der igen i år under festivalen holdes European Food Venture Forum, der bringer fødevarevirksomheder i Europa sammen med internationale investorer.

Du kan her se en liste over midtjyske fødevarevirksomheder, der har udtrykt interesse for Østjyllands Spisekammer.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.407