23948sdkhjf

Alarmerende kødkontrol

En ny kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen afslører, at danske kyllinger er salmonellafri, mens forekomsten af salmonella i oksekød er stigende.
Der er både gode og dårlige nyheder i årets rapport om kontrollen af salmonella og campylobacter i kød. Bedst ser det ud for salmonella i dansk kyllingekød, hvor der slet ikke er fundet bakterier.

Gode tal for svin og kylling
- Der er selvfølgelig grund til at glæde sig over, at vi har fået bugt med salmonellaen i danske kyllinger, og at Fødevarestyrelsen generelt har fundet færre salmonella-bakterier i sine kontroller. Men udviklingen med hensyn til salmonella i oksekød er gået den forkerte vej, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Både i udenlandsk oksekød, svinekød og fjerkræ er antallet af positive salmonellaprøver dalet pænt de seneste år. Det samme gør sig gældende for dansk svinekød.

Foruroligende tal for oksekød
Til gengæld er det med alvorlig mine, fødevareministeren ser på salmonellatallene for dansk oksekød. Her fandt Fødevarestyrelsen salmonella i 14,3 pct. af de undersøgte partier, hvoraf de 8,6 pct. blev vurderet til at være farlige.

- Den udvikling vi har set af salmonella i oksekød i 2012, er alarmerende. Derfor sætter vi en undersøgelse i gang så vi kan finde ud af, hvorfor vi har set en stigning. Samtidig strammer vi sammen med erhvervet op på den handlingsplan, der er på området, så vi kan få vendt udviklingen, siger Mette Gjerskov.

- Vi skal have forekomsten af salmonella i oksekød ned igen. Vi er et af verdens førende lande inden for fødevaresikkerhed, og det skal vi fortsat være, siger Mette Gjerskov.

Campylobactor er stadig et problem
Der er også fundet mere campylobacter i både dansk og udenlandsk kød end tidligere. Men det er der en forklaring på. Kontrollen er nu mere risikobaseret, så der f.eks. slet ikke tages prøver af frosset kød, der erfaringsmæssigt har lavt campylobacterindhold.

Der er dog ingen tvivl om at campylobacter stadig er et problem. Derfor arbejder ministeren på en campylobacter-handlingsplan, der skal få mængden af campylobacter længere ned.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097