23948sdkhjf

Bila fylder 25 år

25 år er gået stærkt for den innovative robotvirksomhed Bila A/S, der bl.a sidste år modtog FoodTechs Innovationspris på et speciallavet anlæg til fødevarevirksomheden DK-Foods.
Bila blev grundlagt i 1988 af Per Bisgaard Sørensen og Jørn Larsen. Per Bisgaard Sørensen er som den ene af de to grundlæggere stadig ansat på Bila:

- I starten var det meningen, at vi skulle servicere Morsø Food Parks fødevareindustri med maskiner i rustfri stål. Men det blev hurtigt til meget andet, for der kom aldrig gang i fødevareindustrien i Food Parken, som oprindeligt planlagt.

Det blev starten på konstruktion af specialmaskiner, pallemagasinet Palomat og rigtig mange robotanlæg.

- Vi har på intet tidspunkt været i tvivl om, at det kunne blive en god forretning, men vi havde nok aldrig troet på, at vi allerede efter 25 år havde bygget en virksomhed op med 120 mand, fortæller Per Bisgaard Sørensen. Gennem de 25 år der er gået, kan blandt nogle af Bila’s mange kunder nævnes, Arla, B&O, Vestas, Rockwool og Tvilum.

Spinoff-virksomhed med succes
I dag er Bila et komplet projekthus, som er med fra start til slut. Virksomheden løser alle opgaver indenfor automatisering, projektledelse, konsulentbistand og service indenfor alle tænkelige brancher. Bila har været skandinavisk eneforhandler af industrirobotter for den verdensomspændende koncern Kawasaki Heavy Industries LTD siden 1999 og importerer Kawasaki-standardrobotter fra Japan, bygger dem op og tilpasser dem til brug for optimering af produktionslinjer i blandt andet fødevare-, metal- og isoleringsindustrien.

I løbet af årene er det blevet til mange flotte priser. Iblandt kan nævnes initiativprisen ”Den gyldne Østers” i 1995, DS Håndværk og Industris erhvervspris ”Den Gyldne Ambolt” i 2002 og titlen som årets salgsleder til administrerende direktør Jan Bisgaard Sørensen i 2010. Senest i november 2012 var det overrækkelsen af FoodTechs Innovationspris for et anlæg til fødevareindustrien til virksomheden DK-Foods.

Ud over de specialtilpassede anlæg så er Bila også producent af pallemagasinet Palomat. Grundlæggerne Jørn Larsen og Per Bisgaard Sørensen opfandt i 1992 Palomat’en, da daværende administrerende direktør Per Bisgaard var blevet opereret for en diskusprolaps nogle år tidligere. Palomat’en stabler eller nedstabler paller automatisk i gulvniveau og skåner medarbejderne for de tunge manuelle palleløft. Siden er der blevet udviklet en række grundmodeller med henblik på at effektivisere og forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladser i hele verden. Palomat er en selvstændig virksomhed i Bila og har forhandlere i de fleste europæiske lande samt i USA og Australien. De har gennem tiden produceret mere end 1.000 forskellige pallemagasiner til specifikke formål, hvor maskinerne tilpasses kunden – og har produceret mere end 6.000 i alt.

Ingen finanskrise hos BILA
Da finanskrisen kom tilbage i 2008, var der ingen tilbagegang at spore hos Bila. Tværtimod. De kunne næsten ikke følge med.

- Det var en rigtig tilfredsstillelse, at vi kunne skabe og bibeholde nogle arbejdspladser i et lokalområde, der havde været meget præget af fyringer, fortæller Jan Bisgaard Sørensen.

I stedet for at læne sig tilbage og vente på, at kunderne kom til Bila, så kom Bila til kunderne. Der blev fokuseret meget mere på at opsøge kunderne og inddrage dem i at skabe og udvikle de rigtige produkter til kunden. Det handler om at skabe mere værdi for kunden og gøre kunden mere konkurrencedygtig på markedet. Og det indbragte tilbage i 2009 ordrer for 40 mio. kr. og otte ansættelser på bare 14 dage.

[b]Positiv fremtid

Jan Bisgaard Sørensen mener også, at fremtiden for BILA ser lys ud.

- Man er selvfølgelig altid en brik i det store samfundsmæssige konjunkturspil, men jeg synes, at vi har formået at skabe en kultur i organisationen, hvor der konstant hersker en ”sense of urgency”. Dette betyder, at Bilas medarbejdere aldrig hviler på laurbærrene, og derfor arbejdes der hele tiden proaktivt mod nye mål. Produktiviteten i Danmark SKAL styrkes, og her mener jeg, at Bila kan spille en vigtig rolle med automatiseringsløsninger, som forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne, slutter Jan Bisgaard Sørensen.

Bila beskæftiger i dag ca. 120 medarbejdere, fordelt på hovedsædet i Nykøbing Mors, på regionalkontoret i Århus og i det nyetablerede datterselskab i Svendborg.

25 års jubilæumsreception
Bila A/S blev grundlagt i 1988, og i anledningen af sit 25 års jubilæum fejres det i dagene 19.-20. april. Fredag den 19. april kl. 13-16 vil der blive afholdt en reception for kunder, samarbejdspartnere og forretningsforbindelser.

Lørdag den 20. april er der åbent hus fra kl. 13-16 for alle interesserede. Der vil være underholdning for både børn og voksne. Ud over at man vil kunne se forskellige robotter udfolde sig, vil vinderen fra MGP 2013, der er fra Mors, Kristian Dahlgård Mikkelsen, komme og optræde – og hvis man er heldig vil man kunne få en autograf. Alle er velkomne.
Læs mere om: Bila
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095