23948sdkhjf

Konjunkturmåling: Fødevarebranchen er optimistisk

En ny konjunktumåling fra Landbrug & Fødevarer viser, at de danske fødevarevirksomheder begynder at se lyst på fremtiden og tror på øget eksport.
Landbrug & Fødevarers konjunkturmåling viser i dette kvartal fornyede positive forventninger til produktionen og resultatet for fødevarevirksomhederne i Danmark.

Med regeringens fokus på erhvervslivets vilkår de seneste måneder og med en kommende konkurrenceevnepakke om hjørnet kan et lysere forår øjnes i horisonten. De gode resultater er primært drevet af eksportmarkederne, hvor efterspørgslen er betydeligt større end herhjemme.

Highligts i analysen er:
  • Flere har positive forventninger til produktionen i Danmark. 45 pct. af virksomhederne forventer et bedre resultat end sidste år.
  • Virksomhedernes produktion begrænses dog af manglende efterspørg-sel – og forbedringen forventes ikke at komme fra det hjemlige marked.
  • Der er langt større forventninger til eksportmarkederne, hvilket også afspejles i investeringslysten.
  • Den indenlandske investeringslyst er den laveste i tre kvartaler.


Positive forventninger til produktionen i Danmark
Modsat de to foregående kvartaler, så er der i dette kvartal en større andel virksomheder, der har positive end negative forventninger til væksten i deres produktion – både på kort og langt sigt. Den største andel forventer dog status quo, men ca. hver fjerde virksomhed forventer produktionsfremgang.

Forventninger til konkurrenceevnepakke kan spille ind
I den seneste tid, har regeringen haft fokus på den danske konkurrenceev-ne. Fedtafgift, forhøjede sukkerafgifter og transportafgifter er taget af bordet og virksomhederne kvitterer i denne måling med en tro på Danmark som produktionsland.
Konkurrenceevnepakken, som forhandles i disse dage, kan have positive effekter på forventningerne fremover, hvis den for alvor formår at skabe betydeligt forbedrede rammevilkår for de danske produktionsvirksomheder. Forhåbentlig nås der til enighed om en pakke, der kan give de danske føde-varevirksomheder arbejdsro og mere lige konkurrencevilkår.

Også positive forventninger til resultatet i Danmark
De positive forårsfornemmelser kan også ses i virksomhedernes forventnin-ger til resultatet i de kommende regnskabsår. 37 pct. af virksomhederne forventer vækst på op til 10 pct., mens ca. 8 pct. forventer en vækst i resultatet på mere end 10 pct.
Samtidig lægger indekset for virksomhedernes forventning til resultatet på langt sigt sig på sit mest positive niveau i et helt år.

Trods forårsluft er der stadig plads til flere ordrer i bøgerne
Manglende efterspørgsel er den produktionsbegrænsning, der opleves af flest virksomheder – 45 pct. oplever dette. Virksomhederne har kapaciteten til at producere mere, men ordrebogen lægger låg på produktionen. Derud-over er virksomhederne udfordret af råvarepriser og lovgivning.

Den manglende efterspørgsel er begrænsende for den danske produktion. Et af medlemmerne af virksomhedspanelet påpeger i den forbindelse, at ”Den meget prisbeviste danske forbruger gør det til en udfordring at tjene penge på det danske marked”.

Hvad indad tabes må udad vindes
Virksomhederne har da også lunkne forventninger til den danske efterspørgsel. 60 pct. af virksomhederne forventer, at den danske efterspørgsel vil være omtrent uændret det kommende år i forhold til i fjor. Hver femte virksomhed forventer en vækst i efterspørgslen, mens en tilsvarende andel forventer, at efterspørgslen herhjemme falder.

Stilstanden på det danske marked bliver sat i relief, når man sammenligner med forventninger til efterspørgslen fra de udenlandske markeder, som er betydeligt bedre. 58 pct. af virksomhederne forventer en stigning i efterspørgslen fra eksportmarkederne det kommende år i forhold til sidste år, og kun fem pct. forventer et fald.

Udlandsoptimismen afspejles i investeringerne
De danske fødevarevirksomheders investeringslyst ligger mest i de udenlandske aktiviteter. Mere end 35 pct. af virksomhederne med aktiviteter i udlandet forventer positiv vækst i investeringerne i deres udenlandske del af virksomheden det kommende år. Størstedelen af virksomhederne forventer en positiv vækst på op til 10 pct.

Du kan læse hele den den nye kvartalsanalyse i sin fulde længde her

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097