23948sdkhjf

Stadig succes i ismejeri efter 125 år

Aabybro Mejeri har gennem tiden produceret stort set alle mejeriprodukter, men i dag er Ryå Is mejeriets bestseller.
I 125 år har mejeriet i Aabybro været et omdrejningspunkt for mange vendelboer mellem Jammerbugten og Limfjorden. Det gælder både mælkeproducenter, som har leveret deres mælk til mejeriet samt forbrugere, som har hentet deres smør, ost og mælk på mejeriet. Det lille mejeri har vist sig levedygtig i en tidsepoke, hvor kun et par procent af fortidens 1750 mejerier i dag fortsat lever som selvstændige mejerier.

Forklaringen på denne livskraft er ifølge den nuværende indehaver, N.H. Lindhardt lige dele nordjysk stædighed, nøjsomhed og evnen til at tilpasse sig.

Familien Lindhardt har stået i spidsen for Aabybro Mejeri i 45 år. Først med Anker Lindhardt ved roret og de sidste 15 år med sønnen N. H. Lindhardt som chef. Under familien Lindhardts ledelse har mejeriet lavet flere radikale kursændringer.

Fra smør til is
- I 80’erne var vi kommet frem til stort set kun at lave smør, men da Kærgården i 1989 med et slag ændrede dette marked, var vi tvunget til at tænke nyt, forklarer N.H. Lindhardt, som på daværende tidspunkt var ansat i Mejeriselskabet Danmark.

- Selvom vi fik lavet noget godt smør og nogle spændende produkter, hvor vi eksempelvis var først med rullesmør og smør med sydesalt, så var der ikke fremtid i smør alene, siger N.H. Lindhardt. I dag producerer mejeriet kun smør til hotel og restauranter, catering, nogle lokale butikker og egen butik. I stedet er Ryå Is blevet omdrejningspunktet.

- Jeg havde lært håndværket på Island og har altid været vild med is. Så da kunderne også kunne lide vores is, tog det fart, siger N.H. Lindhardt, som føler sig på rette hylde i selskabet med islagkager, fromager og vaffelis. Et selskab, som flere mesterkokke også har været en del af. Eksempelvis har Aabybro Mejeri udviklet en hel serie til dessertspecialisten Morten Heiberg.

Blandt andre nyskabelser har mejeriet også udviklet en energitæt is udviklet til småtspisende. Og historien ser ud til at fortsætte:

- Jeg har da lige bestilt en ny ismaskine, og den skulle vi da gerne nå at få lidt ud af, lyder det lunt fra vendelboen, som tog seneste udvidelse i form af ny lagerhal i brug sidste efterår.

Aabybro Mejeris historie
  • 1888: Andelsmejeriet etableres under navnet ”Herregårdsmejeriet”, da flere store herregårde var blandt de 16 andelshaverne. Indvejer 1, 6 mio. kg. mælk de første år, som omsættes i smør. Senere udvides produktionen med ost og konsummælk.
  • 1947: Mejeriet bliver privatmejeri efter salg til O. P. Sørensen, som overtager 95 leverandører med 3 mio. kg. mælk.
  • 1968: Anker Lindhardt overtager mejeriet med 4 mio. kg. mælk. Ost- og konsummælk udfases i slutningen af 70’erne. Har i begyndelsen af 80’erne 230 leverandører med 12 mio.kg. 1. juni 1990 startes isproduktion op.
  • 1998: N.H. Lindhardt overtager mejeriet i et generationsskifte. I løbet af 00’erne vokser isproduktionen og er i dag mejeriets omdrejningspunkt med en række specialprodukter. Mejeriet har endvidere butik med ostesalg, is m.m.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078