23948sdkhjf

15 millioner til nye øko-produkter

Med 15 mio. kr. til Økologisk Fødevarerådgivning er der udsigt til nye virksomheder, jobs og økologiske produkter, vurderer Økologisk Landsforening.
Regeringen og Enhedslisten har indgået aftale om 15 mio. kr. til Økologisk Fødevarerådgivning, som styrker landmænd samt små økologiske virksomheder i deres produktudvikling og adgang til butikshylderne.

- Aftalen vil skabe nye virksomheder og jobs og spændende nye økologiske produkter til forbrugerne, både i Danmark og på eksportmarkeder, lyder vurderingen fra Økologisk Landsforening.

For nylig pegede både regeringens Vækstteam for Fødevarer og Natur- og Landbrugskommission på økologisk fødevareproduktion som et vigtigt iværksættermiljø, og fremhævede Økologisk Landsforenings fødevarerådgivning som særlig effektfuld i skabelse af nye økologiske produkter af høj kvalitet.

Støtteperiode på tre år
Nu har regeringen og Enhedslisten indgået en aftale om 15 mio. kr. til netop Økologisk Fødevarerådgivning over de næste tre år (2014-2016). Pengene udmøntes under Erhvervs- og Vækstministeriet. Dermed er der produktudviklings- og salgshjælp på vej til underskoven af mindre økologiske virksomheder – herunder økologiske landmænd, som ønsker at starte egen produktion af kvalitetsvarer.

- Vi har rigtig mange økologiske iværksættere, og forbrugerne efterlyser flere økologiske varer. Jeg ved af egen erfaring som mikrobrygger og landmand, at det er rart at få noget hjælp til produktudvikling og markedsføring. Aftalen om midler til Økologisk Fødevarerådgivning sikrer opbakning til etablering, produktudvikling og salg, og forbrugerne kan allerede glæde sig til flere velsmagende økovarer fra danske producenter, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening – Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere.

170 kvalitetsprodukter i butikkerne
Som et pilotprojekt – initieret af de større økologiske virksomheder: Urtekram, Arla, Thise Mejeri, Naturmælk, og Friland, med medfinansiering fra Fødevareministeriet og EU – frem til 2012, medvirkede Økologisk Fødevarerådgivning under Økologisk Landsforening i skabelsen og markedsføringen af 170 nye økologiske produkter. Heriblandt Irmas grødserie fra Aurion, kvalitetsmost fra Strynø Frugthave, økologiske færdigretter fra Halkær Ådal i Irma og Niels & Gretes økologiske gård-æg i Dansk Supermarked.

- Vi glæder os til at kunne være ude hos flere små producenter. Det bobler med idéer til nye økologiske produkter, og der er mange der eksperimenterer med fx. særlige bær, gamle nordiske kornsorter, dyreracer og bedre fødevarehåndværk hos slagtere, mejerier og andre virksomheder. Vores erfaring er, at mindre producenter, herunder de mange økologiske landmænd, som arbejder med nye produkter, lettere opnår succes, når de får tilført lidt ekstra viden om håndværk, emballage, salgsstrategi, og forbrugernes forventninger, siger Henriette Winther, fødevarerådgiver, Økologisk Landsforening.

Aftale vil skabe jobs
Økologernes formand vurderer, at den nye aftale ud over nye, økologiske produkter også vil skabe jobs.

- Økologisk Fødevarerådgivning arbejder med kvaliteten fra jord til bord. De nye produkter kan komme fra små møllerier, mosterier, gårdmejerier, charcuteri-producenter, frugt- og grøntproducenter og landmænd, som kaster sig ud i at forarbejde egne varer, til gavn for vækst og jobs på landet.

- Mange økologiske landmænd går med tanker om at blive færdigvareproducenter. Det er spændende at arbejde med og dyrke råvarer på en ny måde, og så kan landmanden samtidig følge deres varer helt ud til kunderne, og holde mere af værdien i produkterne hjemme på gåden, siger Per Kølster.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141