23948sdkhjf

Novo-ejer og Bill Gates danner fælles front i kampen for sundhed

Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde med Bill Gates for at fremme global sundhed, oplyser fonden mandag

Det er nogle tunge navne, der nu går sammen om at finde løsninger på de globale sundhedsudfordringer.

Novo Nordisk Fonden, Bill & Melinda Gates Fonden og fonden Wellcome vil hver investere omkring 700 millioner kroner i et treårigt projekt for at fremme global sundhed.

Det oplyser førstnævnte i en pressemeddelelse mandag morgen.

Målet for samarbejdet er at støtte op om den forskning, der skal finde frem til løsninger på sundhedsudfordringerne for folk i lav- og mellemindkomstlande.

Særligt udfordringer, der er et direkte resultat af klimakrisen, er i fokus, herunder konsekvenserne for landbruget. Det samme gælder for infektionssygdomme.

Derudover ønsker man at få en bedre forståelse af samspillet mellem ernæring, immunitet og sygdomme.

Alle tre fonde har allerede stor erfaring med at støtte forskning inden for sundhed.

Novo Nordisk Fonden forsøger gennem sin støtte til forskning at bidrage til bedre forebyggelse og behandling af eksempelvis diabetes, svær overvægt og hjerte-kar-sygdomme.

Bill & Melinda Gates Fonden, som Microsoft-grundlæggeren Bill Gates står bag, støtter en bred vifte af projekter inden for forskellige områder. Det gælder blandt andet ligestilling, uddannelse og sundhed.

Når tre organisationer med forskellige erfaringer og ekspertise går sammen i sådan et projekt, kan det være med til at skabe resultater, som ikke ellers ville kunne lade sig gøre.

Det mener Mads Krogsgaard Thomsen, der er administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden.

- Jeg er særligt begejstret for muligheden for at nedbryde barrieren mellem ofte isolerede arbejdsområder, siger han i meddelelsen med henvisning til infektionssygdomme og kardiovaskulære sygdomme.

Udmeldingen kommer forud for et topmøde i global sundhed i Helsingør mandag. Novo Nordisk Fonden står bag mødet, hvor der vil være en lancering af det nye samarbejde.

Efter den indledende del af mandagens program skal Bill Gates blandt andet sige nogle ord, ligesom direktørerne i de to øvrige fonde skal det samme.

De tre områder

I pressemeddelelsen fra Novo Nordisk Fonden fremgår det, at de første tre områder af dette samarbejde omfatter:

Klima/bæredygtighed: Udvikling af klimadata, bæredygtigt landbrug og fødevaresystemer. For bedre at kunne beskytte mennesker globalt mod de ødelæggende virkninger, klimaforandringerne har på sundhed, vil der være behov for løsninger, der går på tværs af klima-, sundhed- og landbrugsvidenskab. Dette initiativ vil bidrage til at skabe en dybere forståelse af klimaforandringernes konsekvenser, udvikle nye løsninger og styrke tilgængelige data med henblik på at understøtte et bæredygtigt miljø, opbygge fødevaresystemernes robusthed og fremme sundheden for sårbare befolkninger rundt om i verden.

Infektionssygdomme: Håndtering af antimikrobiel resistens, fremme af sygdomsovervågning og udvikling af vacciner mod luftvejsinfektioner. Med fremkomst af nye patogener, den konstante trussel fra f.eks. tuberkulose, og den stigende forekomst af AMR, vil infektionssygdomme fortsat udgøre en betydelig trussel mod lande og regioner rundt om i verden. Nye fremskridt i forhold til at opdage og udvikle vacciner og andre værktøjer kan hjælpe med at reducere sygdomsbyrden i lav- og mellemindkomstlande og forhindre, at udbrud udvikler sig til globale kriser.

Interaktioner: Forståelse af samspillet mellem ernæring, immunitet, infektionssygdomme, kardiometaboliske og andre ikke-smitsomme sygdomme samt udviklingsmæssige effekter. Fremskridt inden for ernæringsvidenskab og vores forståelse af mikrobiomet og immunologi giver mulighed for at finde løsninger på de problemer, som over- og underernæring medfører inden for sundhed og udvikling, herunder risikoen for og alvorligheden af kardiometaboliske og infektionssygdomme.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078