23948sdkhjf

Stryhns Gruppen bruger ”gris” som våben mod produktspild: Kan spare over 1 mio. tuber remoulade om året

Som led i Stryhns Gruppens mål om at reducere det totale madspild med 50% og blive klimaneutrale i egen produktion i 2030, har fødevarevirksomheden investeret i en ny tankfarm hos Graasten Salater, der indtil videre har nedsat produktspild svarende til 82 tons.

Siden Stryhns Gruppen i 2018 blev en del af Danmark Mod Madspild, har fødevarevirksomheden arbejdet på at nedsætte madspild og mindske CO2-udledningen. Indtil videre er det lykkedes at nedsætte færdigvarespildet med 95%, og det totale spild med en tredjedel. Det fremgår af en pressemeddelelse.

En af de helt store investeringer, Stryhns Gruppen har foretaget for at nå målene, er projektet Graasten Go Green: En 600 kvm. tankfarm, der opføres som tilbygning til fabrikken i Gråsten, som skal sikre mere ansvarlig produktion med energioptimeringer og mindre processpild. Tankfarmen forventes at stå færdig i 2025, men allerede nu mærker Stryhns Gruppen forbedringerne.

- Vi kan allerede se effekten af vores arbejde for mere ansvarlig produktion, især med Graasten Go Green projektet. Som fødevareleverandør skal vi leve op til vores ansvar for en mere bæredygtig værdikæde, og her er reduktion af spild et af grebene. Vi har reduceret vores samlede madspild med en tredjedel siden 2018, og vi kan se frem til en betydeligt større reduktion i fremtiden, når Graasten Go Green står færdigt, siger Kristian Kornerup, Stryhns Gruppens adm. direktør.

"Grisen" hjælper

Det første skridt i projektet var at etablere et tanklager med tanke til opbevaring af halvfabrikata, inden det tappes på flasker. De blev etableret i maj 2023. Det har medført en reduktion af produktspild på over 70 ton i løbet af de første 10 måneder med de nye tanke.

Det svarer til 460.000 tuber remoulade eller 545.000 tuber i løbet af et helt år. De gamle opbevaringstanke havde en mindre vinkel i den kegleformede bund, hvilket gjorde det umuligt at tømme dem helt for remoulade. De nye tanke har en stejlere vinkel i bunden, og udnytter derfor bedre tyngdekraften til at lede remouladen mod tapningshullet i midten af tankens bund, så stort set al produkt tappes og bruges.

Ydermere er tankfarmen sat op til at køre i et nyt system af lukkede rør, som gør det muligt at reducere spild yderligere ved hjælp af en lille metalbold, svøbt i silikone, der kaldes en ”gris”. Tidligere måtte man skylle store dele af det færdigproducerede produkt ud, når produktionsanlægget i Gråsten skulle renses mellem skift fra f.eks. remoulade til mayonnaise. Med ”grisen” sendes den lille metalbold gennem systemet for at skubbe al produkt ud.

Alle kondimenter er endnu ikke koblet op på systemet, men når tankfarmen er fuldt implementeret, forventes besparelsen på produktionsspild at ligge på hele 155 tons, hvilket svarer til 1.032.000 tuber remoulade.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079