23948sdkhjf

Danmark involveret: Milliardbøde med rabat til fødevaregigant bag kendte brands

Den amerikanske gigant Mondelēz, der blandt andet står bag topbrands i chokolade og kiks som Daim, Marabou, Milka og Toblerone, har torsdag fået en alvorlig hilsen fra EU's konkurrencekomissær Margrethe Vestager i en form af en bøde.

Ifølge en pressemeddelelse fra EU-kommissionen er Danmark inkluderet i et af flere overordnede anklagepunkter, der har ført til bøden:

- En aftale indeholdt også en bestemmelse, der pålagde Mondelēz' kunder at anvende højere priser på eksport sammenlignet med hjemmemarkedssalg. Disse aftaler og samordnet praksis fandt sted mellem 2012 og 2019 og dækkede alle EU-markeder, står der i pressemeddelelsen.

Bøden, der svarer til godt 2,5 milliarder kr., bliver givet for, at Mondelēz bevisligt i 22 tilfælde har bremset mulighederne for at sælge de kendte produkter på tværs af landegrænserne i EU.

Dermed har man forhindret parallelimport til lande med højere priser fra andre lande, hvor Mondelēz-produkterne var billigere. Og det må man ikke ifølge EU's regler for varernes fri bevægelighed.

- Priserne på fødevarer varierer fra medlemsstat til medlemsstat. Handel over medlemsstaternes grænser på det indre marked kan sænke priserne og øge tilgængeligheden af ​​produkter for forbrugerne. Dette er især vigtigt i tider med høj inflation. I dagens afgørelse finder vi, at Mondelēz ulovligt begrænsede grænseoverskridende salg i hele EU. Mondelez gjorde det for at opretholde højere priser på sine produkter til skade for forbrugerne. Vi har derfor idømt Mondelēz en bøde på 337,5 millioner euro, siger Margrethe Vestager.

I bestemte sammenhænge bliver Mondelēz' ageren på markeder i EU betegnet som misbrug af en dominerende position.

Mondelez har på sin side faktisk samarbejdet med kommissionen om at udrede trådene i sagen, og det har udløst en rabat på bøden på 15 procent.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109