23948sdkhjf

Færre kontroller i nyt forlig: - Godt for små og mellemstore fødevarevirksomheder

Fremover skal Fødevarestyrelsen ikke leve op til et konkret mål om mængden af kontrolbesøg hos virksomheder

Der skal være færre kontroller af fødevarevirksomheder, og Fødevarestyrelsen skal ikke længere måles på antallet af gennemførte kontroller.

Det står klart i en ny fireårig fødevare- og veterinæraftale, som samtlige partier i Folketinget står bag. Det oplyser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Målet med den nye aftale er at gøre det nemmere at drive en fødevarevirksomhed i Danmark. Kontrolkonceptet skal forenkles, så Fødevarestyrelsen ikke skal nå et fastsat mål for antallet af kontroller.

Fremover skal myndighedernes kontrol i stedet være mere vejledende, understøttende og tilpasset den enkelte fødevarevirksomhed.

Slut med sur smiley-automatik

Brancheorganisationen FødevareDanmark nævner blandt andet, at mindre fodfejl og forglemmelser ikke længere per automatik skal udløse en sur smiley og to opfølgende kontrolbesøg på fødevarevirksomhedens regning.

Det er et forlig, som de små og mellemstore fødevarevirksomheder kan være særdeles godt tilfredse med, lyder det fra Leif Wilson Laustsen, direktør i FødevareDanmark.

- Det er et godt forlig, der i sin helhed er godt for de små og mellemstore fødevarevirksomheder. Jeg hæfter mig særligt ved, at man giver fødevarekontrollanterne mere autonomi i forhold til at vurdere, om et kontrolbesøg er nødvendigt, og at man anmelder kontrollerne og sammenlægger flere kontrolbesøg. Desuden ser vi frem til en mere dialogbaseret tilgang med myndighederne, siger han.

Fødevarekontrollen tilpasses mindre virksomheder som eksempelvis gårdsalg og madvogne. De virksomheder skal med den nye aftale mærke en større smidighed i kontrollen fra myndighederne.

- I stedet for flere kontrolbesøg laver vi et enkelt tjek, for det kan ofte være en stor belastning for de meget små virksomheder, siger fødevareminister Jacob Jensen (V) til Ritzau.

- På den måde frigiver vi nogle ressourcer til at lave mere målrettet kontrol. Det er ikke en lempelse på kontrolområdet, men det er en styrkelse af de kontroller, vi skal gennemføre.

Ned med antibiotikaforbrug

Den nye politiske aftale er et samlet tiltag for fødevare- og veterinærområdet.

Derfor er ønsket med aftalen også at styrke det samlede beredskab, så det kan håndtere både fremtidens fødevarerelaterede og veterinære kriser.

- De to områder har et stort overlap, og derfor vil vi lave en samlet indsats. Det vil være i forhold til smitsomme sygdomme for dermed også at sikre fødevaresikkerheden, siger Jacob Jensen.

Det skal ske gennem et øget fokus på smittebeskyttelse og udbrudsopsporing.

Dertil er der i aftalen et mål om at nedbringe forbruget af antibiotika i husdyrproduktionen, for at undgå at antibiotika ender i fødevarerne.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063