23948sdkhjf

Danske vin vinder frem - produktion og salg tæt på tredoblet

Antallet af bedrifter med drueproduktion er vokset markant siden 2016, viser tal fra Danmarks Statistik

Der bliver produceret vin som aldrig før på danske vingårde.

Siden 2016 er produktionen af druer mere end tredoblet til 349 ton om året, og antallet af bedrifter med druer er fordoblet fra 71 til 146.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er en udvikling, som formanden for foreningen Dansk Vin, Hans Münter, kan nikke genkendende til.

- Det er en stor stigning, vi har været vidne til, og det skyldes jo, at klimaet har gjort det muligt at dyrke vin i Danmark, siger formanden, der selv driver en vingård på Djursland.

Dansk Vin, der blev stiftet i 1993, repræsenterer cirka 125 erhvervsavlere og omkring 1000 hobbyavlere.

Det fremgår af statistikken, at salget af danskproduceret vin er steget fra 13 millioner kroner i 2016 til 34 millioner kroner i 2023.

Når vinproduktionen er gået frem herhjemme, skyldes det ifølge Hans Münter også, at stigende velstand har gjort det muligt.

- Den stigende velstand gør, at det er muligt at skabe en vingård, men også, at der er nogle forbrugere, der har råd til at købe dansk vin.

- For dansk vin er dyrere end andre vine, og det er den jo, fordi den er lavet i Danmark med høje lønninger og en stor investering bag, siger han.

Selv om produktionen af vin herhjemme buldrer frem, er den danske produktion beskeden sammenlignet med sydeuropæiske lande.

I Danmark dyrkes der vin på samlet set 173 hektar jord. Det svarer til 242 fodboldbaner.

I hele EU udgjorde antallet af vinmarker i 2020 hele 3,2 millioner hektar, og det svarer arealmæssigt til hele Jylland og Fyn.

Formanden for Dansk Vin ser lyst på fremtidsudsigten for den spirende branche.

Men klimaforandringerne, der muliggør vinproduktion herhjemme, kan omvendt også være en modspiller, siger han.

- En af de store udfordringer er jo vejret. Her til morgen har det stået ned i stænger, og det er ikke lige det, vi har brug for nu, hvor vi gerne vil have sol og varme.

Hvis der på sigt kommer endnu flere vinproducenter herhjemme, kan det ifølge Hans Münter betyde, at man kan sælge vinen lidt billigere end nu.

- Dansk vin er en specialitet, og det skal den stadig være. Men det vil være dejligt, hvis vi kan skære 50-75 kroner af prisen per flaske. Men det kræver, at vi får en øget volumen, og at flere jordbesiddere finder det interessant at gå ind i drueproduktion, siger han.

Danmark har siden år 2000 været anerkendt af EU som et vinland, der må sælge nationalt produceret vin kommercielt.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078