Minister : - Jeg er glad for, at danskerne går op i madspild
På søndag 29. september er det både Danmarks Nationale Madspildsdag og FN's Internationale Madspildsdag.
I den anledning sætter flere interessenter igen fokus på madspildet, som ifølge en pressemeddelelse fra Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri er på næsten 900.000 tons om året.
Af pressemeddelelsen fremgår det også af en ny undersøgelse, som Madkulturen har lavet, at det nu er ni ud af ti danskere, der svarer ja til, at det er vigtigt for dem at gøre en indsats for at reducere madspild.
I en tilsvarende undersøgelse fra 2022 var det "kun" otte af ti.
To tredjedele af de adspurgte svarer desuden, at det er nemmere end andre private tiltag for klimaet - som eksempelvis at spise mindre kød og mere grønt.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) siger i den anledning:
- Alt for meget mad, som kunne have gjort gavn, går til spilde. Vi skal genfinde respekten for maden. Det vil gavne både vores klima og vores pengepung. Jeg er glad for, at danskerne går op i madspild – det er en fælles kamp, og vi kan alle sammen bidrage med handling både i husholdningerne og i fødevareproduktionen. Jeg har lanceret en strategi, der skal sætte mere retning og mere fart på kampen mod madspild blandt andet med tiltag, der skal gøre det nemmere for fødevarevirksomheder at navigere i reglerne på området, så gode intentioner lettere kan føres ud i livet. Det gælder eksempelvis reglerne for at donere overskudsmad, siger han.