23948sdkhjf

Arla flytter Kærgården-produktion til Tyskland

Lurpak og Kærgården sælger så godt i udlandet, at Arla er tvunget til at flytte sin tyske Kærgården-produktion fra Holstebro til mejeri i Pronsfeld.
Om under et år forventes produktionen af Arla Kærgården til det tyske marked at blive flyttet fra Holstebro Mejeri i Danmark til Arlas mejeri i Pronsfeld, Tyskland. Det sker for at frigøre mere dansk fløde til den voksende produktion af Lurpak i Holstebro, oplyser mejerikoncernen.

Succes på eksportmarkederne giver flaskehals
Eksporten af Lurpak er de seneste fem år steget med 28 procent (svarende til en stigning på 19.000 tons), og fremtiden vil byde på endnu mere vækst for Lurpak, som er et af Arlas strategiske globale varemærker. Samtidigt fortsætter tyskerne med at rive Arla Kærgården af hylderne, og i 2012 overgik salgsmængderne i Tyskland produktets salg herhjemme. Siden lanceringen på det tyske marked i 2006 er salget vokset fra nul til 16.000 tons, og produktet er i dag et af de største varemærker i Arlas tyske sortiment.

Lurpak må ifølge reglerne kun fremstilles i Danmark af dansk fløde, også selvom det sælges i udlandet. Et krav, der ikke gælder for blandingsproduktet Arla Kærgården. Og når begge varemærker vokser uden for Danmark, så kniber det efterhånden med råvaretilførslen.

- Den samlede produktion af Lurpak og Arla Kærgården vokser og vokser, og med tiden risikerer vi ganske enkelt at løbe tør for dansk fløde. Så for os handler det om rettidig omhu, når vi vælger at flytte produktionen af den tyske Arla Kærgården ned til Pronsfeld. Al Arla Kærgården til Danmark vil fortsat blive fremstillet i Holstebro, og vi frigør råvarer til at fortsætte eksporteventyret for Lurpak, siger produktionsdirektør for Arlas globale smør- og ostekategorier, Senior Vice President Dan Kolding.

Ved Arlas mejeri i Pronsfeld har et nyt smøranlæg samt et mælkepulveranlæg været under opførsel siden 2012 og ventes at stå klar til sommer. Det eksakte tidspunkt for flytningen er endnu ikke fastlagt, men det forventes at ske i anden halvdel af 2014.

Berører ikke danske fastansatte
På Holstebro Mejeri vil den forventede stigning i produktionen af Lurpak på lang sigt mere end opveje den Arla Kærgården mængde, der flyttes fra mejeriet. Men på kort sigt vil det betyde en midlertidig nedgang i mejeriets samlede produktion.

- Vores prognoser viser, at produktionen af Lurpak allerede om et til to år vil være vokset i en grad, der opvejer den flyttede produktion af Arla Kærgården til Tyskland. Så vi forventer ikke, at flytningen vil berøre vores fastansatte medarbejdere. I den mellemliggende periode vil vi bruge færre afløsere, ligesom kontrakter med et mindre antal midlertidigt ansatte ikke forlænges i den periode. Men fremtidens produktion på Holstebro Mejeri går kun én vej, og det er op, siger mejerichef på Holstebro Mejeri, Klaus Jeppesen.

Holstebro Mejeri producerer i øjeblikket cirka 30.000 tons Arla Kærgården om året, hvoraf cirka 17.000 tons er til det tyske marked. I alt producerer Holstebro Mejeri cirka 128.000 tons smør- og blandingsprodukter om året.

Al Arla Kærgården til butikker i Danmark vil fortsat blive produceret i Danmark på Holstebro Mejeri.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095