23948sdkhjf

Plasmateknologi skal reducere bakterier i fersk kød

Teknologisk Institut er med i EU projektet Meatpack, som skal undersøge mulighederne for at reducere bakterier på overfladen af færdigpakket kød ved brug af teknologien kold plasma.
På trods af høje hygiejniske standarder vil der være bakterier på overfladen af fersk kød og fjerkræ. I nogle tilfælde vil der blandt disse bakterier være nogle, som er sundhedsskadelige som for eksempel Salmonella eller Camphylobactor.

Derfor skal det internationale konsortium Meatpack nu undersøge muligheden for at nedsætte bakterieindholdet i færdigpakket kød med såkaldt koldt plasma. Den danske deltagelse i konsortiet er Danish Meat Reseach Institute, DMRI på Teknologisk Institut.

- Vi skal nu undersøge, hvordan kød i praksis reagerer ved at blive behandlet med koldt plasma. DMRI skal undersøge, hvordan bakterier kan reduceres på forskellige kødoverflader, samt undersøge den efterfølgende holdbarhed og kødets smagsmæssige og ernæringsmæssige kvalitet. Kort sagt om teknologien kan anvendes i virkeligheden, siger seniorkonsulent Mari Ann Tørngren fra DMRI på Teknologisk Institut .

Ved behandling med kold plasma bliver atmosfæren i det færdigpakkede kød tilført en stor mængde energi, så luften antager en 4. tilstandsform, der hverken er fast, flydende eller gas. Plasmatilstanden af atmosfærisk luft udsender ultraviolette fotoner og indeholder reaktive komponenter, der kan bruges til at desinficere overflader. Kold plasma har vist sig at have en god effekt ved rensning af metalliske overflader og til at forlænge holdbarheden af frugt under transport.

Teknologien til at behandle færdigpakket kød med koldt plasma skal udvikles løbet af i år, og i 2015 skal de danske eksperter fra Teknologisk Institut undersøge, hvordan teknologien i praksis virker ved produktion af fersk og varmebehandlet kød.

Meatpack, der netop er startet, er et SME-projekt finansieret gennem EU´s 7 rammeprogram. Projektet er planlagt til at gå frem til november 2015.

Fakta om konsortiet
Meatpack-konsortiet omfatter DMRI/Teknologisk Institut, Stephens Fresh Foods Ltd, (England), Embutidos Daza SL (Spanien), The Food Machinery Company (England), Kamea Electronics SRO (Slovenien), Holfeld Plastics Limited (Irland), Dublin Institute of Technology (Irland) og Recerca Industrial i Sostenible (Spanien).

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093