23948sdkhjf

Verdensmester tæt på sin danske chokoladedrøm

For andet år i træk har chokolademageren Mikkel Friis-Holm hevet et verdensmesterskab hjem til Danmark fra International Chocolate Awards. Det sker samtidig med, at han er i færd med at etablere dansk håndværksproduktion af chokolade fra bønne til bar i Hvalsø.
Mandag aften vandt Mikkel Friis-Holm verdensmesterskabet i chokolade 2014 i kategorien mælkechokolade og snuppede to bronzemedaljer i den mørke kategori ved International Chocolate Awards. Det er tredje gang, at Friis-Holm Chokolade vinder guld. Ved europamesterskaberne tidligere i år og verdensmesterskabet sidste fik Friis-Holm både guld- og sølvmedaljer.

- Jeg er stolt over, at vi igen i år har vundet flere priser ved verdensmesterskabet i chokolade - og over, at vores chokolade også indgår i tre af vinderne af Peter Svenningsens fyldte chokolader. Det beviser, at vores strategi om at ville være bedst i verden baseret på kvalitet fra bønne til bar betaler sig, siger Mikkel Friis-Holm, stifter og kreativ direktør.

Ny dansk chokoladefabrik
Han glæder sig samtidig til fremover at få endnu mere kontrol over udviklingen af kvalitet og produkter.
Ligesom næsten alle andre danske håndværksproducenter af chokolade, eksempelvis Oialla, Woodshade Organics, Magasin Chokolade, Konnerup og Xocolatl, har Friis-Holm hidtil udliciteret bearbejdningen af bønner til råchokolade til udlandet. Men nu er Friis-Holm Chokolade tæt på at flytte produktionen til Danmark, og det er en drøm, der går i opfyldelse.

De sidste detaljer for finansieringen er endelig faldet på plads, og Friis-Holm Chokolade kan dermed fastslå med sikkerhed, at virksomheden etablerer en chokoladefabrik i Hvalsø i Lejre Kommune, hvor Friis-Holms prisvindende chokolader fremover vil blive produceret.

Usædvanlig filosofi
Ifølge Mikkel Friis-Holm ligger hemmeligheden bag Friis-Holm-chokoladens eksplosive udvikling - fra produktionen af den første plade i 2008 til VM-guld i 2014 og 2013 og EM-guld i 2014 - i hans usædvanlige produktionsfilosofi, som han deler med meget få andre chokolademagere:

- Jeg vil tro, vi er færre end en håndfuld producenter på verdensplan, der virkelig arbejder med selektering af råfrugt, eksperimentale fermenteringer og terroirudtryk i enkeltmarkschokolader, fuldstændigt som var det en vinproduktion, vurderer Mikkel Friis-Holm.

- Det er det, der skiller fårene fra bukkene i verdenstoppen, og det er det arbejde med at skabe chokolader med ultimativ balance, kompleksitet og præcision, som jeg glæder mig helt vildt til at kunne udføre herhjemme, tilføjer han.


Friis-Holm Chokolades nye fabrik
  • Forventet åbning 1. marts 2015
  • Årlig produktionskapacitet op til 50 ton råchokolade
  • 29 investorer har skudt 2,4 millioner kroner i projektet
  • Fabrikken åbner i et stort, tidligere produktionskøkken i Hvalsø i Lejre Kommune






Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.175