23948sdkhjf

Ny kapsel mod blodpropper

Nu er der kommet en enkel kapselbehandling mod blodpropper efter knæ- og hofteoperationer.
Patienter med høj risiko for blodpropper får nu adgang til en enkel kapselbehandling, hvor de skifter injektionssprøjter og lægebesøg ud med en kapsel til morgenmaden.

Den nye kapselbehandling forventes at få stor positiv betydning for de patienter, der får en knæ- eller hofteprotese. Blodprop er en af de mest hyppige komplikationer, der kan ramme de cirka 10.000 danskere, som hvert år får nyt knæ eller hofte. Flere hundrede patienter rammes af en blodprop i benet efter en knæ- og hofteudskiftning, og op mod 100 patienter dør som følge af den alvorlige komplikation.

Nem at anvende
Hidtil har patienterne selv skulle tage forebyggende medicin som daglige injektioner, efter de er kommet hjem fra hospitalet. Men det er langt fra alle, som har haft overskud til at tage behandlingen korrekt, og derfor forventes det, at det nye lægemiddel, Pradaxa, kan medvirke et bedre behandlingsforløb, fordi patienterne blot skal tage en kapsel i en kort tidsperiode.

- Pradaxa har flere fordele i forhold til den nuværende behandling og er samtidig ligeså effektiv. Der er ikke behov for at lære patienter at stikke sig selv eller bruge hjemmesygeplejerske, når behandlingen foregår via kapsler. Som det er nu, skal patienten injiceres flere timer før behandlingen, og det er ikke altid muligt. Her vil det nye princip med opstart efter operationen fungere bedre, da behandlingen med Pradaxa først skal iværksættes efter operationen. Med de korte indlæggelser vi har i Danmark, er det ligeledes en stor fordel, at man med det nye lægemiddel kan give det som kapsler, idet patienten vil have lettere ved at fortsætte den forebyggende behandling efter udskrivelsen, siger overlæge Michael Rud Lassen, Hørsholm Sygehus.

Pradaxa er lige så effektiv som injektion
Mere end 5.500 patienter har deltaget i de to kliniske studier, som ligger til grund for godkendelsen i EU. Resultaterne viser, at kapselbehandlingen med Pradaxa er lige så effektiv som den nuværende injektionsbehandling, men at den nye behandling vil være meget lettere at administrere for patienterne.
Dertil kommer, at kapselbehandlingen har en række ressourcemæssige fordele i forhold til sygehusvæsenet. Patienterne vil i langt højere grad tage den korrekte dosis medicin som foreskrevet af lægen, hvilket både giver raskere patienter og forebygger genindlæggelse. Pradaxa indtages én gang dagligt i 10 dage efter knæoperationer og 28-35 dage efter hofteoperationer.

I modsætning til mange andre nye lægemidler er Pradaxa ikke dyrere end den nuværende behandling, og vil dermed give en samfundsøkonomisk gevinst.. Således koster behandlingen med Pradaxa i 30 dage 1.373 kroner, mens den nuværende behandling koster mellem 1.281 og 1.695 kroner. Det er Boehringer Ingelheim der producerer Pradaxa, som i dag er lanceret i England og Tyskland.

Om Boehringer Ingelheim
Boehringer Ingelheim er et af verdens 20 største medicinalvirksomheder med over 38.000 ansatte i 47 lande. Koncernen har siden etableringen i 1885 fokuseret på forskning og udvikling af innovative lægemidler til både mennesker og dyr. I 2006 omsatte Boehringer Ingelheim for 10,5 mia. euro.

Kilde: Boehringer Ingelheim

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08