23948sdkhjf

Økologisk honning-eksplosion i sigte

Nye regler ventes at kunne 60-doble antallet af producenter

Det skal være lettere at producere økologisk honning i Danmark, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen  (V).

Derfor har han sendt en ny fortolkning af reglerne for økologisk honningproduktion i høring - en fortolkning, som betyder, at det areal, hvor der kan produceres økologisk honning, bliver mere end 20 gange større end i dag. Det svarer til en udvidelse fra et areal på størrelse med Rømø til et areal på størrelse med Lolland og Falster. 

Ifølge en pressemeddelelse fra fødevareministeriet forventes det, at antallet af økologiske biavlere vil gå fra fem i dag til cirka 300 i 2020. Den danske økologiske honning bliver produceret med mindst 95 procent nektar og pollen, som bierne har indsamlet fra økologiske arealer, miljøvenligt drevne arealer eller naturarealer.

Fremskyndet proces

De nye muligheder for økologisk biavl skulle først have været på plads til 2018, men tidligere på året bad ministeren NaturErhvervstyrelsen se på muligheden for at fremskynde processen. 

- Jeg er rigtig glad for, at vi nu kan give de økologiske biavlere flere muligheder et helt år tidligere end forudsat i aftalen om fødevare- og landbrugspakken, siger Esben Lunde Larsen.

Mulighederne for økologisk biavl forøges også fremadrettet med væksten i det økologiske areal. I 2016 blev der søgt om Økologisk Arealtilskud til cirka 40.000 nye økologiske hektar.

Bekendtgørelsen forventes at træde i kraft 1. marts 2017, og biavlere, der ønsker at producere økologisk honning, har frem til 10. april 2017 til at søge om autorisation. 

Men ifølge Danmarks Biavlerforening er der tale om et alt, alt for lille skridt.

- Vi ser stadig langt mere lempelige vilkår i vores nabolande, og forbrugerne vil fortsat primært finde udenlandsk økologisk honning i butikkerne, siger Knud Graaskov, formand for biavlerne.

- Den udenlandske økologiske honning er vel at mærke produceret, så den ikke overholder de danske krav. Alligevel mærkes den med det røde danske Ø-mærke, siger han.

Biavlerforeningen mener, at økologireglerne fortolkes alt for restriktivt i forhold til andre lande.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078