23948sdkhjf

Eksportpakke kan redde danske arbejdspladser

Landbrugsraadet foreslår en eksport-pakke på 400 mio. kroner over fire år til danske virksomheder for at styrke eksporten under krisen. Danske virksomheder melder nemlig om store problemer på eksportmarkederne.
Danmark er kendetegnet ved at have en meget åben økonomi, der er afhængig af en stor eksport til udlandet. Hvis vi skal bevare danske arbejdspladser og undgå ny massearbejdsløshed, så skal regeringen finde midler til en midlertidig eksportpakke til erhvervslivet, mener Landbrugsraadet.

- Det er netop i nedgangstider, man skal investere i fremtiden. Der er brug for, at vi får slået dørene ind til nye markeder i Asien og Sydamerika, hvor der fortsat er vækstmuligheder. Det er eksporten, der skal bevare arbejdspladserne og skabe grundlaget for vores fremtidige velfærd, siger Landbrugsraadets administrerende direktør Freddy Svane.

En undersøgelse fra Rambøll fra maj 2008 dokumenterer, at kollektive eksportfremstød har en positiv effekt for dansk eksport. Den samlede eksporteffekt af fremstødene blev opgjort til 3,1 mia. kroner årligt. Der er i år kun afsat 16 mio. kroner til de kollektive eksportfremstød, som virksomhederne deltager i rundt om i verden. Det er en nedgang på 60 procent siden 2001.

- I krisetider bliver indkøbernes fokus på prisen langt højere. Og på grund af de høje omkostninger i Danmark er det sjældent prisen, der er vores vigtigste salgsargument. I Danmark er vi dygtige til at sælge os selv på offentlig-private samarbejder omkring eksempelvis energi, miljø, økologi og høj fødevaresikkerhed. Den type samarbejde er effektivt til at nedbryde de barrierer, som mange lande beskytter deres hjemmemarkeder med i krisetider, men det kræver, at vi bruger flere kræfter på at præsenterer os via eksportfremstød og lignende, siger Freddy Svane.

2008 - pænt eksportår for fødevareindustrien
Eksporten af kød og mælkekonserves steg i 2008 med 10,5 procent, mens animalske landbrugsprodukter steg med 7,8 procent. Ifølge Danmarks Statistik solgte dansk landbrug varer for i alt 57,4 milliarder kroner - det er en stigning på 579 millioner kroner i forhold til året før.

Trods den globale økonomiske krise har fødevareeksporten holdt skansen, lyder det fra Freddy Svane i en kommentar til Berlingske Business.

- Det er vi naturligvis tilfredse med, men vi kan ikke regne med, at det vil fortsætte. Vi må regne med, at der kommer en vis tilbagegang som en konsekvens af den økonomiske krise hos vores vigtigste markeder, siger Freddy Svane afsluttende til avisen.

Kilde: Landbrugsraadet / Berlingske Business

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094