23948sdkhjf

Madordning: Det kan sagtens lade sig gøre

Der er mange udfordringer, når landets kommuner iværksætter den efterhånden noget omstridte madordning i landets vuggestuer og børnehaver. Men et bredt samarbejde mellem de offentlige myndigheder og producenter skaber nu større gennemsigtighed i forhold til lovkrav og mærkningsregler.
Dansk Fødevare Forum var vært ved konferencen ”Et måltid mad i daginstitutioner”, der blev afholdt i København den 10. Juni. Her var myndigheder, kommuner, institutioner, leverandører og konsulenter inviteret til en dag med erfaringsudveksling på området. Og der var masser af inspiration at komme efter.

Lone Kalstrup, Dansk Fødevare Forum, var ordstyrer på dagen og konkluderer efterfølgende stor tilfredshed om initiativet:

- De offentlige myndigheder vil gerne være med til at øge dialogen med producenterne og det er til stor gavn for producenterne, der dermed kan få lettere adgang til lovgivning, mærkningsregler osv. Er det eksempelvis nødvendigt at produkterne nøglehulsmærkes og spørgsmål i den dur – det vil gøre det meget nemmere for alle parter, forklarer hun Food Supplys redaktion.

Endnu en konference i Jylland
Det store udbytte fra dagen har fået arrangørerne til at overveje endnu en konference.

- De fremmødte var meget tilfredse med dagens program og har efterfølgende efterspurgt mere dialog på området, hvor de gode eksempler hives frem. Derfor planlægger vi allerede nu endnu en konference i Jylland først på efteråret , fortæller Lone Kalstrup.

Der er endnu ikke fastlagt en dato, men så snart der er nyt i sagen kommer vil det fremgå af listen med begivenheder på Food Supply.

Innovative eksempler
Lone Kalstrup fremhæver desuden to meget inspirerende oplæg fra henholdsvis Tulip og 123skolemad.

- Tulip har kørt en række eksperimenter med børn, hvor de sammen med et hold kokke fik lov at bestemme ingredienserne i et forkostmåltid – og det resulterede i nogle helt nye retter. Dette eksempel kunne måske inspirere andre leverandører til at tænke i nye baner, fortæller hun.

Jan Michelsem, stifter af 123skolemad, har flere års erfaring fra skoleområdet, og de bedste erfaringer bringer han nu videre til madordningen i dagsinstitutionerne. Han har udviklet et online-bestillingssystem, der letter administrationen i daginstitutionerne markant. Man taster eksempelvis antallet af børn ind i et system og så beregner den, hvor meget man skal købe ind.

- Diskussionen med det administrative arbejde er ikke blevet berørt så meget endnu, men det bliver formentligt også et stort ”topic”, når ordningen træder i kraft, vurderer Lone Kalstrup.

Udskydelse af madordning
Indtil videre vedrører de største konflikter madordningens økonomiske ramme, det ernæringsmæssige aspekt samt tidspunktet for, hvornår ordningen træder i kraft.

Flere kommuner har allerede besluttet eller overvejer at udskyde madordningen. De tæller indtil videre Faaborg-Midtfyn, Varde, Jammerbugt, Bornholm, Sorø, Faxe, Kolding, Odense, Odder og Hvidovre, oplyser Danske Kommuner pr. 24.6.2009.

Planerne om udskydelse bekymrer ikke Lone Kastrup:

- Så får alle parter jo bare endnu bedre tid til at forberede sig optimalt, så ordningen kan komme endnu bedre fra start, lyder hendes afsluttende kommentar.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078