23948sdkhjf

Trods Tulip-protester: Stadig mistanke mod forloren hare. "Bestyrket mistanke"

Én bestemt ting kan fødevareproducenten Tulip og Fødevarestyrelsen kun blive enige om at være uenige om.

Og det er: Hvornår er man frikendt for salmonella?

Hos Tulip anser man det for udelukket med beviser og dokumentation, at et produkt med forloren haren overhovedet kan have været smittekilde til et salmonellaudbrud.

Det mener man dog ikke hos Fødevarestyrelsen.

På trods af timelange kontroller og uafhængige laboratorieprøver og 3 måneders dokumentation af fabriksprocesser fra Tulip, så fastholder styrelsen over for Food Supply, at Tulips produkt er hovedmistænkt som smittekilde.

- Vi har heller ikke forventninger om at finde salmonella i produkterne. Forekomsten af salmonella i varen må forventes at være lav og ujævnt fordelt, og det er derfor ikke muligt at friteste partiet ved analyser, siger Nikolas Kühn Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen,

Han understreger, at mistanken kun retter sig mod én bestemt produktionsdato og ét bestemt parti, men at mistanken er fastholdt og bestyrket.

Mistanken bygger på 14 salmonella-ramte patienter, som er blevet interviewet.

- 8 af disse har spist forloren hare, og vi kan underbygge mistanken konkret med købsdata, siger Nikolas Kühn Hove.

Han siger også, at efterforskningen har indsnævret mistanken til det mistænkte parti. Ingen andre fødevarepartier er således under mistanke.

Og den mistanke falder ikke bort, selv om massive undersøgelser ikke har vist afvigelser i produktionen hos Tulip, hvor færdigretten er blevet opvarmet til temperaturer, som myrder salmonella. Og heller ikke selv om ingen testresultater på fabrikken i Aalborg har vist spor af sygdomssmitten.

- Vi kender Tulip som en virksomhed der har fokus på fødevaresikkerhed. Vores erfaring fra tidligere sager i andre sammenhænge viser dog, at det stadig ikke kan udelukkes, at der har fundet fejl sted, siger Nikolas Kühn Hove.

Hos Tulip siger kommunikationsansvarlig Michael Ravn derimod, at han er overbevist om, at smitten ikke kan være kommet fra Tulip.

- Vi har afvist det med fyldestgørende dokumentation, siger han til Food Supply og opremser en række af foranstaltninger, som har fundet sted siden tilbagetrækningen.

- Der er ikke fundet salmonella, og det kan ikke lade sig gøre med den måde, som det varmebehandles hos os. Bagefter tilberedes det igen hjemme hos forbrugeren.

Det produkt, som Fødevarestyrelsen mistænker, er produceret 4. november og er blevet solgt i Coops dagligvarebutikker.

Hos Fødevarestyrelsen meddeler man i øvrigt, at efterforskningen fortsætter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078