Trods Tulip-protester: Stadig mistanke mod forloren hare. "Bestyrket mistanke"

Én bestemt ting kan fødevareproducenten Tulip og Fødevarestyrelsen kun blive enige om at være uenige om.

Og det er: Hvornår er man frikendt for salmonella?

Hos Tulip anser man det for udelukket med beviser og dokumentation, at et produkt med forloren haren overhovedet kan have været smittekilde til et salmonellaudbrud.

Det mener man dog ikke hos Fødevarestyrelsen.

På trods af timelange kontroller og uafhængige laboratorieprøver og 3 måneders dokumentation af fabriksprocesser fra Tulip, så fastholder styrelsen over for Food Supply, at Tulips produkt er hovedmistænkt som smittekilde.

Læs også: Tulip-ansatte arbejder igen: "Vi vred armen om på ledelsen og slap af med en tyran"

- Vi har heller ikke forventninger om at finde salmonella i produkterne. Forekomsten af salmonella i varen må forventes at være lav og ujævnt fordelt, og det er derfor ikke muligt at friteste partiet ved analyser, siger Nikolas Kühn Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen,

Han understreger, at mistanken kun retter sig mod én bestemt produktionsdato og ét bestemt parti, men at mistanken er fastholdt og bestyrket.

Mistanken bygger på 14 salmonella-ramte patienter, som er blevet interviewet.

- 8 af disse har spist forloren hare, og vi kan underbygge mistanken konkret med købsdata, siger Nikolas Kühn Hove.

Læs også: Fødevarestyrelsen skal tvangslukke madfuskere

Han siger også, at efterforskningen har indsnævret mistanken til det mistænkte parti. Ingen andre fødevarepartier er således under mistanke.

Og den mistanke falder ikke bort, selv om massive undersøgelser ikke har vist afvigelser i produktionen hos Tulip, hvor færdigretten er blevet opvarmet til temperaturer, som myrder salmonella. Og heller ikke selv om ingen testresultater på fabrikken i Aalborg har vist spor af sygdomssmitten.

- Vi kender Tulip som en virksomhed der har fokus på fødevaresikkerhed. Vores erfaring fra tidligere sager i andre sammenhænge viser dog, at det stadig ikke kan udelukkes, at der har fundet fejl sted, siger Nikolas Kühn Hove.

Hos Tulip siger kommunikationsansvarlig Michael Ravn derimod, at han er overbevist om, at smitten ikke kan være kommet fra Tulip.

- Vi har afvist det med fyldestgørende dokumentation, siger han til Food Supply og opremser en række af foranstaltninger, som har fundet sted siden tilbagetrækningen.

- Der er ikke fundet salmonella, og det kan ikke lade sig gøre med den måde, som det varmebehandles hos os. Bagefter tilberedes det igen hjemme hos forbrugeren.

Det produkt, som Fødevarestyrelsen mistænker, er produceret 4. november og er blevet solgt i Coops dagligvarebutikker.

Hos Fødevarestyrelsen meddeler man i øvrigt, at efterforskningen fortsætter.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Geia-salg gav tre danskere 180 millioner

Nyt regnskab viser, hvad fødevarevirksomheden indbragte

Ægtepar med første stjerne: Det er en livsstil

Michelinstjernerne ramte forbi Fyn: Anmelder overrasket

Arla klar med nye mælkesmage

Millionstøtte skal forbedre ældres ernæring

Se listen: Danmark har nu 26 Michelin-restauranter

Nyhedsbrev

KFC løber tør for kylling: Lukker 900 butikker i Storbritannien

To danske restauranter får deres første michelinstjerne

Plantefarsen sejrer i supermarkederne

En statistik på årets Michelin-dag: Branchen vokser i Danmark

Vinsælgere melder udsolgt af prins Henriks vin

Emballage viser vej til skraldespanden

Uens kommunale affaldssorteringer gjorde opgaven svær for Coop.

Regler og afgifter får os til at smide mere mad ud

Friske, spiselige varer ryger ud, fordi bureaukrati gør det dyrt og svært at donere eller sælge dem videre. Fødevareministeren vil se på forhindringerne.

Hartmann-direktør død efter tragisk ulykke

Smarties' bagmænd solgte vand for over 50 milliarder

Ny Kina-fabrik skal gøre Danish Crown lynhurtig

Vestjyder vil tænke nyt om fødevarer

Rod i Food Supply Magazine

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Kaos har ramt madkontrakt til 1,6 milliarder

Både Hørkram og Dansk Cater overvejer at gå rettens vej

- Annulleret kæmpeudbud bør få store konsekvenser

Capnova opruster på foodfronten

Gør klar til at pumpe endnu flere millioner ind i fødevarebranchen

Små destillerier får økonomisk hjælp fra staten

Rekordmange konkurser blandt hovedstadens restauranter

Dansk Supermarked kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Sådan laver man Nordens bedste sild

Catering-firmaer klar med nye kalve

Mayo med skimmel tilbagekaldes

Salmonella i marineret kyllingebryst

Carlsberg solgte færre øl i 2017 - men flere specialøl

Carlsberg køber Grækenlands næststørste bryggeri

Dr. Oetker skifter direktør

Urenheder i piskefløde fra Naturmælk

To danske bryggerier med i verdenseliten

Skimmel på spil i øko-mayonnaise

Snacks er trukket tilbage fra butikkerne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Atlas Copco filtre - høj kvalitet og lav pris

Oplev Danmarks Største Mobil Køkken

Skal du med på den danske fællesstand på Seafood Processing Global 24.-26. april i Bruxelles?

Skærp din faglighed med ny viden

Vanskeligheder i den tyske fødevarebranche

Ion ringblæseren fjerner statisk elektricitet på rør, kabler, slanger, ledninger m.m.

Slagter Nielsen køber levnedsmiddelgodkendte reoler

Sealed Rivet fås hos Præstmark.

Støjsvag ventilation i bibliotek

Glæd dig til helt nyt videomateriale med Ergolash

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

FLUX fadpumper til ATEX - nu driftstemperaturer op til 60°C

FLOWave er en flowmåler med sensoregenskaber

WILLBRANDT Gummiteknik udstiller på Underhåll 18

CNC spåntagende bearbejdning

SMC Danmark A/S certificerer partner med speciale i trykluft

Netværksmøde i Danish Water Technology Group, 8. marts

Giv datakraft til dine medarbejdere - Power BI og Business Intelligence

Årets event om produktionsplanlægning – kom til ROB-EX Brugerdag 2018

Flowmåler i rustfrit stål – præcision til udfordrende miljøer

CASE: Energirapporter som investeringsværktøj!

Finder Master interface modul med serie 39 interface relæer.

Kom og besøg INTERNORGA 2018 i Hamborg!

Masser af potentiale i frivillige kæder

Danske automationsvirksomheder sakker bagud i digitaliseringen

Send til en kollega

0.274