23948sdkhjf

Slagter indvier 3.500 kvadratmeter produktion

Silkeborg Slagteren har investeret 30 mio. kr. i at gøre produktion og bygninger bæredygtige, og firmaet har klar forventning om, at investeringen tjener sig hjem.
Opskæreborde, kølerum og frysere bugner af frisk kød, pålæg og pølser, som slagtere og pølsemagere har lagt masser af energi i at få til at smage godt.

Men det er også det eneste sted, hvor Silkeborg Slagteren frådser med energien i sit nyrenoverede produktionshus.

Varme genanvendes
Frysere og kølerum er ekstra isolerede, så strømforbruget minimeres. Kølemidlet indeholder ikke farlige stoffer som CO2 eller freon, men derimod uskadelig vand og glukose.

Den varme, som køleanlægget producerer, genanvendes som gulvvarme andetsteds i bygningen, og energisparepærer og lyssensorer sørger for, at der heller ikke bruges unyttig energi på elektricitet.

- Vi vil gerne vise, at kødbranchen – der har ry for at være en energisluger – rent faktisk kan omlægge til miljøvenlig produktion og holde resurseforbruget på et minimum, siger direktør Ken Pedersen, Silkeborg Slagteren A/S.

Resurseoptimering er en løbende proces
Silkeborg Slagterens kontorfaciliteter har opnået certificering som passivhus. Det vil sige, det samlede energibehov ikke overstiger 120 kWh pr kvadratmeter pr år, og at bygningen har bestået en tryktest, der afprøver, hvor tæt byggeriet er.

- Produktionsområdet lever i princippet også op til passiv-kravene, men vi har et par rygeovne, som bruger for meget strøm til, at vi kan opnå certificering på produktionen. Vi stopper dog ikke arbejdet med at begrænse resurseforbruget her, vi kører videre og finder nye måder at optimere forholdet mellem miljøbelastning og godt slagterhåndværk, forklarer Ken Pedersen.

Allerede fra oktober begynder Silkeborg Slagteren at teste ”grønne” rengøringsmidler, der ikke påvirker spildevandet. Målet er at forene miljøvenlig rengøring med fabrikkens skrappe hygiejnekrav.

Investering hentes i fremtidige udbudskrav
Silkeborg Slagteren har foreløbig investeret 30 millioner kroner i at gøre produktion og bygninger bæredygtige, og virksomheden har en klar forventning om, at investeringen tjener sig hjem. Primært fordi den offentlige sektor fremover forventes at foretrække leverandører, der kan dokumentere en miljøvenlig produktion.

- Vi tror på, at den grønne profil bliver en vigtig parameter i offentlige udbud i fremtiden. Vi vil gerne bevise, at man kan vælge en miljøvenlig leverandør uden, at produktet bliver dyrere, siger Ken Pedersen.

Silkeborg Slagteren A/S blev etableret i 2003 og har 35 ansatte. Slagteren har egen indkøber, der sikrer, at kødet indkøbes så lokalt som muligt hos landmænd, der sikrer forsvarlig dyrevelfærd.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081