23948sdkhjf

Fødevaregrossist fuldbyrder hattrick af rekordregnskaber

Tomex leverer vækst for syvende år i træk med 2016/17-regnskabet, hvor omsætningen når 1.610 mio. kr.

Det er en stigning på 11 procent fra det foregående regnskabsår, og selv om al fremgang i udgangspunktet bydes velkommen i virksomheden, får omsætningsstigningen i sig selv ikke taget til at lette på Tomex’ hovedkvarter i den vestlige del af Aalborg.

- Vi har valgt at konsolidere os indadtil ved at fokusere meget på omkostningsdelen. Vi forventer, konkurrencen bare skærpes yderligere, så vi hele tiden skal arbejde mere for mindre, siger adm. direktør Tom Andersen til Food Supply.

Tom Andersen grundlagde selv Tomex i 1988, og siden da har virksomheden leveret det ene overskud efter det andet på at flytte fødevarer over grænser i det meste af verden. Sidste års resultat før skat på 42,7 mio. kr. var det hidtil højeste i virksomhedens historie, men også det overgås i 2016/17-regnskabet med et plus på 44 mio. kr.

Gynger og karruseller
Det rekordstore overskud kan ikke forhindre overskudsgraden i at falde en smule fra 3 til 2,7 procent, men den udvikling vækker ikke bekymring hos direktøren, som danner alliance i virksomhedens ledelse med den revisoruddannede lillebror, Bo Andersen, der har titel af økonomidirektør.

For mens sidste års overskud blev positivt påvirket af dollarkursen, har de stigende fødevarepriser på globalt plan i år trukket en smule i den forkerte retning.

- Det er som med gyngerne og karrusellerne, konstaterer Tom Andersen, som hellere vil bekymre sig om de faktorer, han selv har indflydelse på.

- Vi investerer løbende i nye forretningstiltag. Internt fokuserer vi meget på it i at håb om, vi lærer at bruge vores data endnu bedre, så vi kommer til at arbejde smartere i stedet for hårdere. Hvis vi kan kombinere de data, vi selv har, med eksterne data, kunne vi få endnu bedre vished om, hvad du gør i stedet for at få vished om, hvad vi tror, du gør.

Canada er næste mål
Tomex beskæftiger op mod 80 mand, hvoraf halvdelen sidder i Danmark, mens den anden halvdel er spredt over hele verden. Et andet fokuspunkt er derfor at nedbryde de mange siloer, som næsten uundgåeligt opstår i organisationen, ved at få de ansatte til at arbejde endnu bedre og mere effektivt sammen.

Også eksternt er Tomex på udkig efter nye forretningstiltag. Virksomheden handler principielt i, med og fra alle lande, men Tomex er aldrig for alvor kommet under huden på det afrikanske kontinent. Det er der planer om at ændre på i fremtiden, ligesom den 16 mand store Tomex-delegation i USA kan se frem til at få selskab mod nord, hvis direktøren kan finde det rette personel til en ny satsning.

- Vi er hele tiden på udkig efter nye markeder, og konkret leder vi lige nu efter den helt rigtige mand, som kan hjælpe os til at starte op i Canada.

Tom Andersen ønsker ikke at sætte tal på forventningerne til 2017/18-regnskabet, men han bekræfter dog, at Tomex forventer fornyet fremgang med henvisning til virksomhedens motto: ”Business as usual – just better”.

”Vi føler os helt vildt unge”

Da Tomex i 2013 fyldte 25 år, overtog virksomheden for en weekend Ruths Hotel i Skagen til en stor fest for alle ansatte. Næste år fylder virksomheden så 30 år, og selv om det typisk er alderen for de første børn og dermed også mere rolige fester, er Tomex-direktør Tom Andersen ikke villig til at overføre analogien til den virksomhed, han selv grundlagde i 1988.

- Vi føler os vildt unge, og jeg har det, som om vi startede virksomheden for et år siden, siger han med henvisning til broderen Bo Andersen, der fungerer som økonomidirektør i Tomex.

Brødrene Andersen lover derfor, at 2018 både kommer til at byde på nye festligheder samt yderligere investeringer i fremtiden for den ungdommelige fødselar.

- Der er intet i vores branche, der er statisk, og vores styrke er netop, at vi hopper fra sten til sten. Jo mere bureaukrati, der er, og jo flere regler, der ændres, desto bedre er det for os. For vi har setuppet til hele tiden at sætte os ind i og tilpasse os tingene, konstaterer Tom Andersen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125