Her laver de ost til tre millioner pizzaer hver eneste dag

Det samme personale kunne pludselig producere tre gange så meget

En stor produktionsudvidelse for knap ti år siden er skelsættende for Arlas store mozzarellamejeri i Rødkærsbro. Med en fastholdelse af medarbejderstaben er det lykkedes at fordoble produktionen til over 80.000 tons ost om året - det svarer til tre millioner pizzaer hver eneste dag - ved hjælp af ny teknologi og en udnyttelse af Lean-tankegangen. 

Fra feta til mozzarella

 

Produktionen har ændret karakter på det store Arla mejeri i Rødkærsbro. Feta var klart det største produkt de første år efter etableringen i 1989, men faldende efterspørgsel efter dansk feta fra storkunden Iran gav store panderynker hos mejerikoncernen og et ændret produktionsfokus.

 

I 1994 besluttede Iran, at man ikke ville købe feta til folket mere, og det gav en voldsom ændring for mejeriet og for Arla. For åå mejeriet i Rødkærsbro var produktionen i starten af 1990’erne på 40.000 tons feta og kun 10.000 tons mozzarella.

 

- Vi var heldige, at vi havde mozzarella-produktionen, som var et globalt stigende marked. I løbet af kort tid blev mozzarella-produktionen opprioriteret, fortæller projekt- og teknologichefen.

 

To mejerier smeltet sammen

Jørgen Poulsen har været ansat på mejeriet siden oktober 1989. Da mejeriet stod færdigbygget, var det en tom ny skal, mens produktionsudstyret kom til fra to lukkede mejerier. 

 

I nabobyen Ans var byens store mejeri blevet lukket. Og det var herfra, at fetaproduktionen kom fra. Råstedbro mejeri, som var et mozzarellamejeri, blev også samtidig flyttet dertil.

 

I løbet af de følgende år overtog mozzarella-produktionen en større og større del af mejeriets drift, og i 2003 lukkede Arla feta-produktionen i den midtjyske by og flyttede produktionen af den hvide ost til Bov Mejeri tæt på den tyske grænse.

 

Hos mejeriet i Rødkærsbro forventer man at producere 82.000 tons mozzarella i 2017.

Det midtjyske mejeri investerede i en stor produktionsudvidelse og automation i 2007 og 2008. Og begge dele er kardinalpunkter i mejeriets berettigelse som en stor aktør på det europæiske marked for mozzarella.

- Vi tog det store automationsspring dengang, og investeringen gjorde, at vi pludselig blev meget konkurrencedygtig i forhold til specielt det europæiske marked. Vi havde ikke været så konkurrencedygtige, som vi gerne ville, og dengang vendte det fuldstændig, fordi vi fik effektiviseret, siger Jørgen Poulsen, projekt- og teknologichef hos Arla Rødkærsbro.

- Vi skalerede op i produktion, så det samme personale pludseligt kunne producere tre gange så meget, fordi processerne blev overvågning i stedet for arbejdstunge processer.

Læs også: Arla sætter ny nabo i sving

Lønandel banket i bund
Samtidig gjorde investeringen i et nyt stort køleanlæg, at mozzarellablokken kunne palleteres på salgspaller med det samme, hvilket skar en håndteringsproces og arbejdsgang væk.

Tunge løft eller gentagende ensartet arbejde er nærmest ryddet af vejen for de 260 ansatte. Og med et stædigt arbejde for at banke lønandelen helt i bund er mejeriet vidt berømt for sin produktivitet.

- Automation har gjort, at vi kan producere på en konkurrencedygtig måde, fordi arbejdsløn er dyr i Danmark. Når vi producerer vores osteblokke, så er over 90 procent af omkostningen fedt og protein. Og det gør, at vi ikke er følsomme over for lønudgiften på samme måde som tidligere, forklarer Jørgen Poulsen.

Læs også: Mozzarella-mejeri satser massivt på foodservice

Digitalisering skal give de sidste procenter
Mejeriets indtjening hænger derfor i høj grad sammen med, hvor godt man har styr på råvareforbruget. Derfor er den helt rigtige sammensætning af mozzarellaen i forhold til mælkeprotein og mælkefedt - og de billigere ingredienser salt og vand - meget vigtig. Og med et organisk produkt kan der hele tiden ske udsving, som stiller store krav til procesovervågningen i ostens tilblivelse.

Et stort digitaliseringsprojekt skal derfor trække flere kroner ud af landmændenes mælk.

- Vi laver modeller for vores forskellige scenarier i osteriet. Når ostemælken ændrer sig, så lader man computeren optimere i stedet for mejeristen. Det betyder, at vi kan jagte de sidste små detaljer, siger projektchefen.

Målet er en stabil proces
I den forbindelse bliver der udtaget målinger på ostens sammensætning hvert andet minut og så tidligt som muligt i processen.

- Systemet vil hovedsageligt styre vandprocenten i osten. Vi har arbejdet med det de seneste par år, og projektet er vi ved at implementere i øjeblikket, fortæller Jørgen Poulsen.

- Der er specifikke krav til, hvor meget vand, der må være i mozzarellaen, og med en mere stabil proces kan vi bevæge sig tættere på den grænse. Med stor variation er vi nødt til at ligge med en stor sikkerhedsmargin, og derved får vi et større råvareforbrug.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Mælkepulver efter alle robotkunstens regler

Hundested-virksomhed har satset benhårdt på automation

Studerende har lavet en kødportal

Industribageruddannelse flot fra start

Orkla sælger K-Salat til Stryhns

Luft driller Højer Pølser

DLG flytter hovedkontoret fra København til Fredericia

Nyhedsbrev

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Håndværksbager med stordriftsfordele

Foodpeople: Man kan godt kalde sig en håndværksbager, selv om man omsætter for over 100 millioner kroner om året

Blodbad på vej: Mille bygger ny fabrik

Regner med at fordoble omsætningen i 2018

Ny filetfabrik vil give Danmark friskere fisk

Royal Norden Seafood satser mest på rødspætter

Bodylabs proteinsucces er sat til salg

Medie: Arla er oplagt som køber af producenten af kosttilskud og berigede fødevarer

Pakkerobotter står højt på ønskelisten

Bornholmsk chips-eventyr tager fart

Ny kæmpetørrer tager over i Thyborøn

McDonald's klar med kødfri burger

- Det her er simpelthen fødevarernes bungy jump

At spise melorme er både skræmmende og megafedt, mener nye producenter i Aalborg

Aalborgensiske insektfolk er tæt på det store gennembrud

Crickster klar med ovnkapacitet til 1.400 larveglas om dagen

Andesalg satte rekord

BC Catering fordobler lager

Aftale er på plads: Mille Food bliver forgyldt

Her laver de ost til tre millioner pizzaer hver eneste dag

Det samme personale kunne pludselig producere tre gange så meget

Kiks-producent har hemmelige planer

ISS sætter sig tungt på soldatermad

Ny restaurant eksperimenterer med matchende cocktails

Årets restaurantchef: Intet uden mit team

Ny cateringdirektør på plads hos Løgismose Meyers

S: Danmark skal kæmpe for nedre EU-grænse for selskabsskat

Bornholm afslører: Ny madfestival til sommer

Roskilde får stort fødevarecenter

Aalborgensisk kulturgrund får madmarked

HKScan skuffer i tredje kvartal

Billund-firma flytter og udvider

Chefprofil skifter: Fra Lars Løkke til Danish Crown

Ærgerlig bager: Derfor kom der metal i vores kiks

Få virksomheder hopper på bonusordninger for flygtninge

Pas på: Risiko for metalstykker i kiks

Se alle Medlemmernes egne nyheder

E-bog: Vejledning til limning af kompositmaterialer

AVN Hydraulik på Ajour 2017

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Kranservice: se hvorfor Muehlhan vælger Fyns Kran Udstyr

Denico Food Ingredients på Fi Europe 2017 fra den 28-30 November

Temadag omkring ”Grønne” krom(VI) frie overflader på aluminium

Kapselpåsætter fra Trepak International AB

Væskefiltrering – med effektivitet og dokumentation i fokus

Lær at genbruge dine konstruktioner - deltag på Inventor iLogic – Produktkonfiguration d. 14/12

Hjemmesider øger salget med klima-ikon!

Lefon rørsave – en fremragende løsning til rustfrie mejerirør

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Thanksgiving torsdag den 23. november 2017

QMS-Consults kursuskatalog for 2018

Advances in hygienic design guidelines and Industrial best practice

Emotron Softstarter

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsuger til Abenas nye produktionslinje

Følg os på Facebook og vind en kurv

November nyhedsmail fra KE Fibertec

Den eneste sande grønne kilowatt-time er den, der aldrig bliver brugt

Lejer til Levnedsmiddelsindustrien

YASKAWA ie4++ supersparemotor og en inverter

SEW-sats på eftermarkedet

Technor deltager på Maskinmestrenes Erhvervskonference - Ajour 2017

DENIOS - Behandling af farlige medier

Send til en kollega

0.217