23948sdkhjf

Her laver de ost til tre millioner pizzaer hver eneste dag

Det samme personale kunne pludselig producere tre gange så meget

En stor produktionsudvidelse for knap ti år siden er skelsættende for Arlas store mozzarellamejeri i Rødkærsbro. Med en fastholdelse af medarbejderstaben er det lykkedes at fordoble produktionen til over 80.000 tons ost om året - det svarer til tre millioner pizzaer hver eneste dag - ved hjælp af ny teknologi og en udnyttelse af Lean-tankegangen. 

Fra feta til mozzarella

 

Produktionen har ændret karakter på det store Arla mejeri i Rødkærsbro. Feta var klart det største produkt de første år efter etableringen i 1989, men faldende efterspørgsel efter dansk feta fra storkunden Iran gav store panderynker hos mejerikoncernen og et ændret produktionsfokus.

 

I 1994 besluttede Iran, at man ikke ville købe feta til folket mere, og det gav en voldsom ændring for mejeriet og for Arla. For åå mejeriet i Rødkærsbro var produktionen i starten af 1990’erne på 40.000 tons feta og kun 10.000 tons mozzarella.

 

- Vi var heldige, at vi havde mozzarella-produktionen, som var et globalt stigende marked. I løbet af kort tid blev mozzarella-produktionen opprioriteret, fortæller projekt- og teknologichefen.

 

To mejerier smeltet sammen

Jørgen Poulsen har været ansat på mejeriet siden oktober 1989. Da mejeriet stod færdigbygget, var det en tom ny skal, mens produktionsudstyret kom til fra to lukkede mejerier. 

 

I nabobyen Ans var byens store mejeri blevet lukket. Og det var herfra, at fetaproduktionen kom fra. Råstedbro mejeri, som var et mozzarellamejeri, blev også samtidig flyttet dertil.

 

I løbet af de følgende år overtog mozzarella-produktionen en større og større del af mejeriets drift, og i 2003 lukkede Arla feta-produktionen i den midtjyske by og flyttede produktionen af den hvide ost til Bov Mejeri tæt på den tyske grænse.

 

Hos mejeriet i Rødkærsbro forventer man at producere 82.000 tons mozzarella i 2017.

Det midtjyske mejeri investerede i en stor produktionsudvidelse og automation i 2007 og 2008. Og begge dele er kardinalpunkter i mejeriets berettigelse som en stor aktør på det europæiske marked for mozzarella.

- Vi tog det store automationsspring dengang, og investeringen gjorde, at vi pludselig blev meget konkurrencedygtig i forhold til specielt det europæiske marked. Vi havde ikke været så konkurrencedygtige, som vi gerne ville, og dengang vendte det fuldstændig, fordi vi fik effektiviseret, siger Jørgen Poulsen, projekt- og teknologichef hos Arla Rødkærsbro.

- Vi skalerede op i produktion, så det samme personale pludseligt kunne producere tre gange så meget, fordi processerne blev overvågning i stedet for arbejdstunge processer.

Lønandel banket i bund
Samtidig gjorde investeringen i et nyt stort køleanlæg, at mozzarellablokken kunne palleteres på salgspaller med det samme, hvilket skar en håndteringsproces og arbejdsgang væk.

Læs også: Arla udnævner ny økonomidirektør

Tunge løft eller gentagende ensartet arbejde er nærmest ryddet af vejen for de 260 ansatte. Og med et stædigt arbejde for at banke lønandelen helt i bund er mejeriet vidt berømt for sin produktivitet.

- Automation har gjort, at vi kan producere på en konkurrencedygtig måde, fordi arbejdsløn er dyr i Danmark. Når vi producerer vores osteblokke, så er over 90 procent af omkostningen fedt og protein. Og det gør, at vi ikke er følsomme over for lønudgiften på samme måde som tidligere, forklarer Jørgen Poulsen.

Digitalisering skal give de sidste procenter
Mejeriets indtjening hænger derfor i høj grad sammen med, hvor godt man har styr på råvareforbruget. Derfor er den helt rigtige sammensætning af mozzarellaen i forhold til mælkeprotein og mælkefedt - og de billigere ingredienser salt og vand - meget vigtig. Og med et organisk produkt kan der hele tiden ske udsving, som stiller store krav til procesovervågningen i ostens tilblivelse.

Et stort digitaliseringsprojekt skal derfor trække flere kroner ud af landmændenes mælk.

Læs også: Arla sælger mere: Brandede produkter trækker væksten

- Vi laver modeller for vores forskellige scenarier i osteriet. Når ostemælken ændrer sig, så lader man computeren optimere i stedet for mejeristen. Det betyder, at vi kan jagte de sidste små detaljer, siger projektchefen.

Målet er en stabil proces
I den forbindelse bliver der udtaget målinger på ostens sammensætning hvert andet minut og så tidligt som muligt i processen.

- Systemet vil hovedsageligt styre vandprocenten i osten. Vi har arbejdet med det de seneste par år, og projektet er vi ved at implementere i øjeblikket, fortæller Jørgen Poulsen.

- Der er specifikke krav til, hvor meget vand, der må være i mozzarellaen, og med en mere stabil proces kan vi bevæge sig tættere på den grænse. Med stor variation er vi nødt til at ligge med en stor sikkerhedsmargin, og derved får vi et større råvareforbrug.

Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Nu mærker FoodTech-messen positive takter

Thise Mejeri satte igen ny rekord

Meyers Kantiner har igen sat sig på Folketinget

Vil kæmpe for Gram Equipment-erstatning til den bitre ende

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Food Supply udkommer også i sommerferien

Nyhedsbrev

15.562 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Restaurantkæden Grød vil åbne i udlandet

Online Avis Arkiv

Stifter forlader jysk kæmpeprojekt

Arla udnævner ny økonomidirektør

Lakridskonge er nu med i eks-politimands snack-firma

Farvel: Orme-Lasse bliver til Surfer-Lasse

Knas med byggeri giver Carletti laveste overskud siden 2014

Grøntvirksomheder fusionerer

Pålæg og pølser er tilbagekaldt

Chr. Hansen er helskindet gennem corona - overvejer nu frasalg

Britisk opkøb fastholder Daloon i minus

Succesfuld sommerøl: Bilka bliver eneforhandler med rekordordre

2

Containerslagterier på kanten af eksportsucces

Danmarks næststørste udleder af CO2 vil forurene mere i strid med EU-krav

Nordic Sugar beder om lov til at fyre med mere kul og svær brændselsolie i håbet om senere at koble sig på det nationale gasnet, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

Ny robot skal give øl smagen af dansk jord

Nu vil Easyfood også sælge til private og levere direkte til hoveddøren

FødevareDanmark frygter tysk nedsættelse af moms på fødevarer

Rentefri coronalån for 6,8 milliarder: Hver tredje ansøger er fra handel og horeca

Stormombruste Gram Equipment øjner sorte tal

Palsgaard bruger 750 millioner på at fordoble kapaciteten

Vi undervurderer eget forbrug af slik og chips

Chokoladeproducent lukker flere butikker

Fødevarestyrelsen lukker efterforskning af campylobacter-udbrud

Lukning af corona-ramt tysk slagteri giver dønninger hos Tican

Schulstad-ansatte har genoptaget arbejdet

Fire ansatte på tysk Danish Crown-slagteri smittet med corona

Lagkagehusets eks-boss dropper Kohberg

Stryhns kalder store mængder leverpostej retur

Chr. Hansen på milliardopkøb i USA

Coronavirus sætter eksporten to år tilbage - men fødevarer trak op

Too Good To Go med nyt millionunderskud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

Tag kontrol over din deklaration!

Star Industri går ALL IN - CNC-bearbejdning med fræs og drej

Lageret er fyldt med PALOMATer

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Få testet jeres produkter, overflader eller emballage

Nu kan industrirobotter få 3D-syn

Magnetisk filtrering er effektivt til flere områder

Hvorfor er der en blå label på dit løfteudstyr?

Ny pneumatisk drejeaktuator til hygiejniske applikationer

Safeguards: Undgå varmvalset fra Tyrkiet, køb EU-stål

ISO 22000 Inspirationsseminar

Løfteposer og værktøjsholdere hos Carl Stahl A/S

Lemvigh-Müller kåret som Eliteleverandør for andet år i træk

Deltag trygt og sikkert på FoodTech til efteråret 2020

Byggeri af domicil skrider frem

Kom helt tæt på kvinden bag vores isoleringskapper ... ↓

Luftpermeabilitetstester – også til ansigtsmasker!

Bremsemotor til din næste applikation?

Bruger du ren og tør trykluft i din produktionsproces?

FRECON samarbejder med Industriens Fond i genstartNU.dk

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Lancering af MELFA Assista

Planåg med unik kapacitet

Fik du set og hørt Lenzes spændende webcast-serie?

Send til en kollega

0.14