23948sdkhjf

Her laver de ost til tre millioner pizzaer hver eneste dag

Det samme personale kunne pludselig producere tre gange så meget

En stor produktionsudvidelse for knap ti år siden er skelsættende for Arlas store mozzarellamejeri i Rødkærsbro. Med en fastholdelse af medarbejderstaben er det lykkedes at fordoble produktionen til over 80.000 tons ost om året - det svarer til tre millioner pizzaer hver eneste dag - ved hjælp af ny teknologi og en udnyttelse af Lean-tankegangen. 

Fra feta til mozzarella

 

Produktionen har ændret karakter på det store Arla mejeri i Rødkærsbro. Feta var klart det største produkt de første år efter etableringen i 1989, men faldende efterspørgsel efter dansk feta fra storkunden Iran gav store panderynker hos mejerikoncernen og et ændret produktionsfokus.

 

I 1994 besluttede Iran, at man ikke ville købe feta til folket mere, og det gav en voldsom ændring for mejeriet og for Arla. For åå mejeriet i Rødkærsbro var produktionen i starten af 1990’erne på 40.000 tons feta og kun 10.000 tons mozzarella.

 

- Vi var heldige, at vi havde mozzarella-produktionen, som var et globalt stigende marked. I løbet af kort tid blev mozzarella-produktionen opprioriteret, fortæller projekt- og teknologichefen.

 

To mejerier smeltet sammen

Jørgen Poulsen har været ansat på mejeriet siden oktober 1989. Da mejeriet stod færdigbygget, var det en tom ny skal, mens produktionsudstyret kom til fra to lukkede mejerier. 

 

I nabobyen Ans var byens store mejeri blevet lukket. Og det var herfra, at fetaproduktionen kom fra. Råstedbro mejeri, som var et mozzarellamejeri, blev også samtidig flyttet dertil.

 

I løbet af de følgende år overtog mozzarella-produktionen en større og større del af mejeriets drift, og i 2003 lukkede Arla feta-produktionen i den midtjyske by og flyttede produktionen af den hvide ost til Bov Mejeri tæt på den tyske grænse.

 

Hos mejeriet i Rødkærsbro forventer man at producere 82.000 tons mozzarella i 2017.

Det midtjyske mejeri investerede i en stor produktionsudvidelse og automation i 2007 og 2008. Og begge dele er kardinalpunkter i mejeriets berettigelse som en stor aktør på det europæiske marked for mozzarella.

- Vi tog det store automationsspring dengang, og investeringen gjorde, at vi pludselig blev meget konkurrencedygtig i forhold til specielt det europæiske marked. Vi havde ikke været så konkurrencedygtige, som vi gerne ville, og dengang vendte det fuldstændig, fordi vi fik effektiviseret, siger Jørgen Poulsen, projekt- og teknologichef hos Arla Rødkærsbro.

- Vi skalerede op i produktion, så det samme personale pludseligt kunne producere tre gange så meget, fordi processerne blev overvågning i stedet for arbejdstunge processer.

Lønandel banket i bund
Samtidig gjorde investeringen i et nyt stort køleanlæg, at mozzarellablokken kunne palleteres på salgspaller med det samme, hvilket skar en håndteringsproces og arbejdsgang væk.

Læs også: Arla henter ny CFO hos Adidas

Tunge løft eller gentagende ensartet arbejde er nærmest ryddet af vejen for de 260 ansatte. Og med et stædigt arbejde for at banke lønandelen helt i bund er mejeriet vidt berømt for sin produktivitet.

- Automation har gjort, at vi kan producere på en konkurrencedygtig måde, fordi arbejdsløn er dyr i Danmark. Når vi producerer vores osteblokke, så er over 90 procent af omkostningen fedt og protein. Og det gør, at vi ikke er følsomme over for lønudgiften på samme måde som tidligere, forklarer Jørgen Poulsen.

Digitalisering skal give de sidste procenter
Mejeriets indtjening hænger derfor i høj grad sammen med, hvor godt man har styr på råvareforbruget. Derfor er den helt rigtige sammensætning af mozzarellaen i forhold til mælkeprotein og mælkefedt - og de billigere ingredienser salt og vand - meget vigtig. Og med et organisk produkt kan der hele tiden ske udsving, som stiller store krav til procesovervågningen i ostens tilblivelse.

Et stort digitaliseringsprojekt skal derfor trække flere kroner ud af landmændenes mælk.

Læs også: Arla åbner laktoseanlæg til 900 millioner kroner

- Vi laver modeller for vores forskellige scenarier i osteriet. Når ostemælken ændrer sig, så lader man computeren optimere i stedet for mejeristen. Det betyder, at vi kan jagte de sidste små detaljer, siger projektchefen.

Målet er en stabil proces
I den forbindelse bliver der udtaget målinger på ostens sammensætning hvert andet minut og så tidligt som muligt i processen.

- Systemet vil hovedsageligt styre vandprocenten i osten. Vi har arbejdet med det de seneste par år, og projektet er vi ved at implementere i øjeblikket, fortæller Jørgen Poulsen.

- Der er specifikke krav til, hvor meget vand, der må være i mozzarellaen, og med en mere stabil proces kan vi bevæge sig tættere på den grænse. Med stor variation er vi nødt til at ligge med en stor sikkerhedsmargin, og derved får vi et større råvareforbrug.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Arla vil selv lave sine reklamer

Ekstremløber skal hjælpe Easyfoods medarbejdere

Rekord: Over 200 bryggerier i Danmark

Kopisucces: Han har solgt 500.000 kaffekapsler på 10 uger

Ny vidensportal for fødevarefagfolk

DI håber på alternativ Brexit-løsning efter nej til aftale

Nyhedsbrev

L&F: Nej til Brexit-aftale skaber stor usikkerhed

Online Avis Arkiv

Lantmännen Unibake er nu ejer af australsk bageri

Danske Liverpool-fans får egne øl

Har bestilt to specialøl hos Hvide Sande Bryghus

Alkoholfri øl er Carlsbergs nye guldåre

Mistanke: Både gæring og histamin i makrelsalat

Bryggeri flytter og får udskænkning

Fødevarevirksomheder ruster sig til hård brexit

Fødevarestyrelsen bag nyt partnerskab i fødevarebranchen

King Food fik nyt kølelager på 14 dage

Sponsoraftale: Dansk Cater skal forkæle Kokkelandsholdet

Hov-hov - glutenfri havremel afsløret med gluten

Ugens grin: Edb-problemer

Jyske kaffe-nørder sælger over hele verden

Stor fastfoodkæde tjener igen penge

Efter mejerifusion: Nu er medarbejdere fyret

FødevareDanmark intensiverer kampen mod lange betalingsfrister

Hov - blåt plast i hakket grisekød

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Direktør har forladt Løgismose Meyers

- Stort potentiale for vækst i den danske ingrediensbranche

Fiskeriet i Skagen Havn rundede en milliard i 2018

Pølser med metal trukket retur

SPX Flow Technology nærmer sig flytning

Royal Unibrew lander stor hotelaftale

Royal Unibrew har en ny plan

Just Eat begyndte året med rekord

Rejefabrik hårdt ramt af oversvømmelse

Mayonnaise kaldt tilbage

1

130 millioner kroner til udvikling af fremtidens fødevarer

Dansk øko-knowhow imponerer i udlandet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Gibotech sætter ny medarbejderrekord

Ta’ med CP på tur til Carlsberg Byen

Test af hygiejnisk design giver højere fødevaresikkerhed

Endnu en nyhed i vores produktsortiment hos Carl Stahl A/S: Dynamometer med bluetooth forbindelse

Specialfremstilling af gummi/metal bøsninger

Ny svingkran? Gør som Budweg Caliper A/S - start med at få branchens hurtigste og skarpeste tilbud!

Bliv opdateret på det seneste nye om bioplast

JUMO Vibrotemp

Kundearrangement/ Undervisning ved jpbc

3 x hurtigere pallehåndtering = spar tid

De bedste løsninger med Lenze

Terasakis TEMBREAK 2 fra Ara-El

Har du styr på kuglerammen - det har jbpc

EFSEN udvider med flere ICAD® kompetencer

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Handling bag ordene

Fibox inspektions-vinduer til montering på elskabe/kapslinger og på alle typer materialer

AxFlow forhandler Gardner Denver skruekompressorer med variabel hastighed

Må du genbruge dine stregkoder?

Cincoze DS-1200

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

IO-Link: Sensorer og aktuatorer bliver til aktive procesdeltagere i automat...

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Send til en kollega

0.133