23948sdkhjf

Sådan mikser du en fabrik fra bunden

Søren Aamand og Anders Houmann vidste alt om cocktails, men absolut intet om industriel produktion, da de gik i gang med at bygge en fabrik
Det er gået rigtig stærkt for den lille iværksættervirksomhed Nohrlund, der har sat økologiske cocktails i industriel produktion i den københavnske forstad Hvidovre.

For blot tre år siden mødtes Søren Aamand og Anders Houmann med tre andre venner i et sommerhus på Fyn. Her fandt de frem til tre opskrifter på cocktails og fik ideen til Nohrlund, en cocktail-virksomhed, der laver præmiksede cocktails, som hurtigt kan serveres til store arrangementer, eksempelvis festivaler og firmaevents.

Gik bare i gang
Efter et par år hvor Søren og Anders selv kogte saften i små produktionslokaler i Horsens og fik tappet cocktails på flasker på Fyn, har Nohrlund i dag en fuldt funktionel cocktailfabrik, der fremstiller en halv million cocktails i år. Der er seks fuldtidsansatte, og når produktionen kører for fuld kraft, er det antal dobbelt så stort.

Ingen af de ansatte i virksomheden har en teknisk baggrund, men det har ikke afskrækket dem fra at investere i et samlet anlæg og bare gå i gang
.
- Det tætteste, vi kommer på, er min studentereksamen fra HTX. Men jeg elsker teknologi, og vil gerne vide, hvordan det hele fungerer. Det giver os stor værdi, at vi alle kender alle processer. Når vi vokser os større, er det nok ikke muligt, men det er vigtigt for os i starten, siger Søren Aamand.

Han bærer titlen af direktør i virksomheden, og med hjælp fra en tidligere studiekammerat og en ingeniørstuderende fra DTU har han selv udvalgt de forskellige komponenter af procesanlægget.

- Det har været en slags reverse engineering-proces, hvor vi er startet med det færdige produkt – vores cocktails – og så har vi bevæget os baglæns, indtil vi har været i stand til at fremstille 3.000 liter cocktails ad gangen med den helt rigtige smag og konsistens. Vi har brugt det seneste år på at komme produktionsmæssigt på plads, og nu er vi klar til at opskalere resten af organisationen, siger Søren Aamand.

Store udsving i økologiske råvarer
Den største udfordring er de økologiske råvarer, der varierer fra parti til parti.

- Vores råvarer er økologiske og varierer afhængig af årstiden, vejret og mange andre faktorer. Den koldpressede økologiske saft bliver først kogt ind til en sirup, før den blandes med spiritus, som så filtreres og pasteuriseres og tappes på enten flasker eller fustager. Jordbærrene kan være forskellige fra sæson til sæson. Hvis vi ønsker mere sødme, kan vi tilsætte mere sukker, men det kan reducere syren, og på måde skal vi hele tiden justere vores grundopskrift til de konkrete råvarer. Vi havde besøg af en tekniker, der sammenlignede vores procesanlæg med et symfoniorkester, hvor man hele tiden skal lytte sig frem til, om lyden er rigtig hele vejen rundt, siger Søren Aamand.

Anlægget er sammensat af delkomponenter fra Østrig, Italien, England og Tyskland.

Han er mest stolt af pasteuriseringsmaskinen, som er speciallavet til Nohrlund, og er den hemmelige opskrift på ensartethed.

- Udover at sikre en god holdbarhed, så sikrer pasteuriseringsprocessen, at farve og smag bliver ensartet, uanset om det er i top eller bund af flasken, eller om det er første eller sidste tapning, siger Søren Aamand.

Undrende konsulenter
I højsæsonen over sommeren produceres der to batch om dagen, mens produktionen skrues ned over vinteren, hvor der kun produceres en uge om måneden.

- Vi vil gerne holde vores lager på et minimum, så forbrugerne får så friske cocktails som muligt, siger Søren Aamund.

Ikke alle led i processen er automatiseret og bliver det nok heller ikke lige foreløbig.

- Vi har haft besøg af flere konsulenter, som har kigget undrende på os og spurgt, om det virkelig kan være rigtigt, at vi håndterer fødningen af flasker manuelt. Men for et år siden var vi to mennesker, der håndterede alt manuelt og sov på en luftmadras i lokalerne ved siden af. Det er et kæmpeskridt for os at få samlet produktionen og få automatiseret så mange processer, og så kommer det sidste senere, siger Søren Aamand.

Dobbelt op på alt
I centrum af lageret står en række langborde med dyreskind og her emmer det mere af en bar end fabriksproduktion.

- Vi ligger i et stort industrikvarter i Hvidovre uden så meget charme, og derfor har vi prioriteret indretningen, så det ikke bliver for koldt og kedeligt. Vi afholder åbne cocktailsmagninger og vil gerne invitere forbrugerne med ind i vores cocktailfabrik. I vores cocktaillab kan vi udvikle specielle drinks til events på kun to-tre uger fra opskriften er lavet til færdigproduktion. Det kan vi ikke, hvis ikke vi har hele produktionen in-house, fortæller Søren Aamand.

I dag sælger Nohrlund langt de fleste cocktails til events som eksempelvis Grøn Koncert, Distortion og andre festivaler, men også til cafeer og restauranter som ikke selv har kapacitet til at kunne lave en cocktailbar. Indtil videre er der ikke planer om at udvide forretningsmodellen til detailhandlen, men intet er afgjort endnu.

- For 5-10 år siden var det ikke muligt at lave den her produktion i stor volumen, hvis man samtidig vil bevare kvalitet og sjæl i produktet. Det kan vi nu med det her anlæg, som vi selv har sammensat, så det præcist er optimeret til præmiksede cocktails. Vi kan ikke lave øl, vin eller olie på det her anlæg. Vi skal vokse til dobbelt størrelse hvert år, og vi har masser af ekstra kapacitet i vores anlæg og lokaler, siger Søren Aamand.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094