Sådan mikser du en fabrik fra bunden

| Af Laurids Hovgaard | Tip redaktionen om en historie

Søren Aamand og Anders Houmann vidste alt om cocktails, men absolut intet om industriel produktion, da de gik i gang med at bygge en fabrik

Det er gået rigtig stærkt for den lille iværksættervirksomhed Nohrlund, der har sat økologiske cocktails i industriel produktion i den københavnske forstad Hvidovre.

For blot tre år siden mødtes Søren Aamand og Anders Houmann med tre andre venner i et sommerhus på Fyn. Her fandt de frem til tre opskrifter på cocktails og fik ideen til Nohrlund, en cocktail-virksomhed, der laver præmiksede cocktails, som hurtigt kan serveres til store arrangementer, eksempelvis festivaler og firmaevents.

Gik bare i gang
Efter et par år hvor Søren og Anders selv kogte saften i små produktionslokaler i Horsens og fik tappet cocktails på flasker på Fyn, har Nohrlund i dag en fuldt funktionel cocktailfabrik, der fremstiller en halv million cocktails i år. Der er seks fuldtidsansatte, og når produktionen kører for fuld kraft, er det antal dobbelt så stort.

Ingen af de ansatte i virksomheden har en teknisk baggrund, men det har ikke afskrækket dem fra at investere i et samlet anlæg og bare gå i gang
.
- Det tætteste, vi kommer på, er min studentereksamen fra HTX. Men jeg elsker teknologi, og vil gerne vide, hvordan det hele fungerer. Det giver os stor værdi, at vi alle kender alle processer. Når vi vokser os større, er det nok ikke muligt, men det er vigtigt for os i starten, siger Søren Aamand.

Han bærer titlen af direktør i virksomheden, og med hjælp fra en tidligere studiekammerat og en ingeniørstuderende fra DTU har han selv udvalgt de forskellige komponenter af procesanlægget.

- Det har været en slags reverse engineering-proces, hvor vi er startet med det færdige produkt – vores cocktails – og så har vi bevæget os baglæns, indtil vi har været i stand til at fremstille 3.000 liter cocktails ad gangen med den helt rigtige smag og konsistens. Vi har brugt det seneste år på at komme produktionsmæssigt på plads, og nu er vi klar til at opskalere resten af organisationen, siger Søren Aamand.

Store udsving i økologiske råvarer
Den største udfordring er de økologiske råvarer, der varierer fra parti til parti.

- Vores råvarer er økologiske og varierer afhængig af årstiden, vejret og mange andre faktorer. Den koldpressede økologiske saft bliver først kogt ind til en sirup, før den blandes med spiritus, som så filtreres og pasteuriseres og tappes på enten flasker eller fustager. Jordbærrene kan være forskellige fra sæson til sæson. Hvis vi ønsker mere sødme, kan vi tilsætte mere sukker, men det kan reducere syren, og på måde skal vi hele tiden justere vores grundopskrift til de konkrete råvarer. Vi havde besøg af en tekniker, der sammenlignede vores procesanlæg med et symfoniorkester, hvor man hele tiden skal lytte sig frem til, om lyden er rigtig hele vejen rundt, siger Søren Aamand.

Anlægget er sammensat af delkomponenter fra Østrig, Italien, England og Tyskland.

Han er mest stolt af pasteuriseringsmaskinen, som er speciallavet til Nohrlund, og er den hemmelige opskrift på ensartethed.

- Udover at sikre en god holdbarhed, så sikrer pasteuriseringsprocessen, at farve og smag bliver ensartet, uanset om det er i top eller bund af flasken, eller om det er første eller sidste tapning, siger Søren Aamand.

Undrende konsulenter
I højsæsonen over sommeren produceres der to batch om dagen, mens produktionen skrues ned over vinteren, hvor der kun produceres en uge om måneden.

- Vi vil gerne holde vores lager på et minimum, så forbrugerne får så friske cocktails som muligt, siger Søren Aamund.

Ikke alle led i processen er automatiseret og bliver det nok heller ikke lige foreløbig.

- Vi har haft besøg af flere konsulenter, som har kigget undrende på os og spurgt, om det virkelig kan være rigtigt, at vi håndterer fødningen af flasker manuelt. Men for et år siden var vi to mennesker, der håndterede alt manuelt og sov på en luftmadras i lokalerne ved siden af. Det er et kæmpeskridt for os at få samlet produktionen og få automatiseret så mange processer, og så kommer det sidste senere, siger Søren Aamand.

Dobbelt op på alt
I centrum af lageret står en række langborde med dyreskind og her emmer det mere af en bar end fabriksproduktion.

- Vi ligger i et stort industrikvarter i Hvidovre uden så meget charme, og derfor har vi prioriteret indretningen, så det ikke bliver for koldt og kedeligt. Vi afholder åbne cocktailsmagninger og vil gerne invitere forbrugerne med ind i vores cocktailfabrik. I vores cocktaillab kan vi udvikle specielle drinks til events på kun to-tre uger fra opskriften er lavet til færdigproduktion. Det kan vi ikke, hvis ikke vi har hele produktionen in-house, fortæller Søren Aamand.

I dag sælger Nohrlund langt de fleste cocktails til events som eksempelvis Grøn Koncert, Distortion og andre festivaler, men også til cafeer og restauranter som ikke selv har kapacitet til at kunne lave en cocktailbar. Indtil videre er der ikke planer om at udvide forretningsmodellen til detailhandlen, men intet er afgjort endnu.

- For 5-10 år siden var det ikke muligt at lave den her produktion i stor volumen, hvis man samtidig vil bevare kvalitet og sjæl i produktet. Det kan vi nu med det her anlæg, som vi selv har sammensat, så det præcist er optimeret til præmiksede cocktails. Vi kan ikke lave øl, vin eller olie på det her anlæg. Vi skal vokse til dobbelt størrelse hvert år, og vi har masser af ekstra kapacitet i vores anlæg og lokaler, siger Søren Aamand.
Mere om: Cocktails


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Food tech: Grib mulighederne i England

Harboe afviste private label-kunder

Hvordan læses en standard?

Efter brand hos Danish Crown: Slagter hurtigt igen

Jensens Bøfhus lancerer bøf-levering til døren

Nyhedsbrev

Stauning Whisky nægter at sælge alt til USA

Hanegal brugte forkert emballage

Hvordan bliver en standard til?

- Vegansk kød vildleder forbrugerne

FødevareDanmark kritiserer, at nyhed fra Naturli' Foods omtales som kød

Eksporten af danske fødevarer sætter rekord

Øget omsætning, men underskud i Nemlig.com

Online-supermarkedet har stadig sit første overskud til gode

Skiold baner vejen for vestjysk whisky

Erhvervspakken åbner nye huller i skattelovgivningen

2

Danmark kan ikke få bugt med sygdomsbakterie i kylling

Skare Food for alvor tilbage på sporet

Arla slutter produktionen på historisk mejeri

Erfaren madproducent får et ekstra køkken

Ejeren af Kirstens Køkken udvider med en ny forpagtning

Nyt destilleri skal allerede udvide

Gourmetrestaurant flytter til ny bydel

1

Masser af fødevarelove er på vej væk

Hvad er en standard?

Naturli' Foods klar med "verdenssensation"

Vegansk hakkekød vækker begejstring

Kaloriemærkede menukort får os til at vælge sundere mad

Specialordre til LP Kolding

Royal Unibrew laver eget mikrobryggeri

Mænd er mest villige til at spise græshopper og larver

Carlsberg åbner nyt lille bryggeri

Ingen gider at købe tidligere slagteri

Norden bliver samlet på Grüne Woche i Berlin

Bassist i verdenskendt band åbner ny restaurant i København

Svaneke Bryghus bliver 100 procent økologisk

Bliv klogere på harske fødevarer

Madvognen ruller sig ud på nyt marked

Slut med buræg i Irmas egne varer

Chr. Hansen skal have ny topchef

Se alle Medlemmernes egne nyheder

VPD ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

Året der gik for AVN Teknik!

Alexandra Instituttet står bag e-bog om IoT-sikkerhed

Julen varer lige til påske ...

NYT Mobilkøkken med mange muligheder fra Dansk Mobil Køkken

Softwarestyrede Connected Services fremmer digital omstilling

Gravlund Industrigummi udvider i Teknisk Salg

Termokasse med plastindsats er robust og rengøringsvenlig

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Globalt økonomisk momentum

CENTA Transmissioner ønsker alle en glædelig jul og uddeler juledonationer

Slip for uønskede bakterier med CleanBox

Verder Pumper holder Juleferie i uge 52

Fokuser på din kerneforretning - Outsource din elektroniske samhandel

Brandsikre skabe fra DENIOS

Pescatech sælger patenter

Mærknings- og etiketteringsløsninger til hele fødevareindustrien

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Verdens bedste kædeopkorter til dit kædesæt fra Gunnebo

Kompensatorer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Stort spring ind i fremtiden

Kemisk hærdet glas - Mirit Glas

Rustfri Gear og motorer

Ny tydeligere mærkning af Bredels pumpeslanger

Nidec på Ajour 2017 - Vi siger tak for sidst!

Send til en kollega

0.321