23948sdkhjf

- Annulleret kæmpeudbud bør få store konsekvenser

Brancheorganisationen FødevareDanmark efterlyser nye tider
Balladen i forbindelse med, at Klagenævnet for Udbud har annulleret et kæmpeudbud af fødevarer til 1,6 milliarder kroner, får nu FødevareDanmark til at råbe vagt i gevær. Der er tale om en generel konkurrenceforvridning, som gennem lang tid er gået ud over små og mellemstore fødevarevirksomheder, mener brancheorganisationen.

Sagen handler om, at cateringgrossisten Hørkram i slutningen af 2016 vandt et udbud om at levere mad til storkøkkener i godt halvdelen af landets kommuner. Kontrakten blev indgået med det offentliges indkøbscentral, SKI - men konkurrenten Dansk Cater, der også bød på opgaven, klagede til Klagenævnet for Udbud, som nu har lagt op til, at kontrakten skal annulleres. Klagenævnet har således slået fast, at SKI på væsentlige punkter ”har handlet i strid med principperne om ligebehandling og gennemsigtighed i udbudslovens § 2.”

Hos FødevareDanmark, der er brancheorganisation for omkring 700 af landets små og mellemstore fødevarevirksomheder, er man tilfreds med afgørelsen. Men samtidig er organisationen forundret over, at det har været vanskeligt at trænge igennem med et budskab om, at SKI ikke handler i overensstemmelse med udbudslovens intentioner.

– Vi har i flere år gjort opmærksom på, at SKI udgør et stort problem, når det drejer sig om små og mellemstore fødevarevirksomheders mulighed for at byde ind på det meget store fødevaremarked i det offentlige, siger Torsten Buhl, der er administrerende direktør i FødevareDanmark.

- Helt forkert tilgang
Af klagenævnets afgørelse – der ikke mindst drejer sig om kriterierne for pris og kvalitet i SKI’s valg af Hørkram som leverandør – fremgår det, at SKI selv har foretaget en analyse, der konkluderede, at feltet af leverandører til storkøkkener begrænsede sig til de tre store grossister, der er totalleverandører. Samtidig vurderede SKI, at feltet af små og mellemstore fødevirksomheder hverken havde størrelse eller logistik nok til at levere til en landsdækkende aftale, nævner direktøren.

Men den tilgang er helt forkert, mener han.

– Hvis SKI skulle have handlet i overensstemmelse med principperne i udbudsloven, så skulle man have ræsonneret lige modsat og givet små og mellemstore fødevarevirksomheder mulighed for at komme til ved at opdele leverancerne i delkontrakter. Det er det helt grundlæggende princip i udbudsloven, at der skal skabes vilkår, som gør det muligt at handle på lige vilkår, siger Torsten Buhl.

Han forventer, at klagenævnets afgørelse nu vil føre til, at en opdeling vil finde sted, så de små og mellemstore fødevarevirksomheder også kan komme til, når den nye udbudsrunde sættes i værk.

– Klagenævnets afgørelse er en overordentlig alvorlig kritik – ikke kun i den konkrete sag, men af hele SKI’s tænkemåde i forhold til offentlige udbud. Derfor bør denne afgørelse ikke alene få store konsekvenser for det omhandlede udbud, men også for SKI som sådan, siger Torsten Buhl.

I Berlingske Tidende torsdag konstaterede SKI's udbudsdirektør, Christian Lunding, at SKI er overrasket over klagenævnets afgørelse.

- Vi tager selvfølgelig kendelsen til efterretning, men vi mener samtidig, at vi har truffet de rigtige beslutninger i udbudsprocessen ved også at lade evalueringen bero på produkternes kvalitet, sagde han.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094