- Fødevareproducenter skal se mod havet

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Fisk, alger og tang har kæmpestort potentiale

Jordens befolkning vokser, og der er reel bekymring for, om den globale fødevareproduktion kan følge med befolkningstilvæksten, når Jordens nuværende befolkning på 7,6 milliarder mennesker ifølge FN’s beregninger vil vokse til 9,6 milliarder i 2050 - det er to milliarder munde mere, der skal brødfødes om godt 30 år.

Den gode nyhed er, at 70 procent af jordens overflade er dækket af vand, og der lader til at være kæmpepotentiale i det blå dyb, for i 2010 udregnede FN-organisationen FAO, at kun 1,6 procent af verdens fødevarer kommer fra et maritimt miljø.

Netop det var omdrejningspunktet, da Charlotte Jacobsen for nylig holdt sin tiltrædelsestale som professor på DTU Fødevareinstituttet i Lyngby nord for København.

Den nyudnævnte professor fortæller, at forskningen i hendes gruppe på DTU er blevet bredere de senere år - og det er da også en bred vifte af forskning, hun kan præsentere, og det meste foregår i tæt samarbejde med både små og store danske fødevare- og ingrediensproducenter. Og forskningen skulle da også gerne føre til resultater, som industrien potentielt kan sætte i produktion.

- Det meste af vores forskning har for øje, at det kan blive til en produktion på et tidspunkt, men det er selvfølgelig andre end os, der må vurdere, om økonomien holder til det, siger Charlotte Jacobsen.

- Norge har været meget aktive i at forske i torsk og udnyttelse af torskelevere, og i dag har Norge en stor kæmpestor fiskeolie-industri blandt andet på grund af det, fortæller Charlotte Jacobsen som et eksempel på, hvor frugtbart mødet mellem forskning og fødevareindustri kan være.

Tre fokusområder 
I øvrigt forsker hendes gruppe på DTU også i udnyttelse af fiskelevere, men fra andre fisk end bare den traditionelle torsk, som man bruger i Norge.

Og det er ikke kun vilde fisk fanget på havet, der kan udnyttes bedre, men også opdrættede fisk er der muligheder i at udnytte bedre og undgå spild.

Forskningen på DTU Fødevareinstituttet har tre hovedfokus:

• Bedre udnyttelse af de fisk, der fanges.

• Mikroalger og tang som kilde til nye fødevareingredienser.

• Forskning i, hvordan omega-3-fedtsyrer, der i høj grad stammer fra fede fisk, bedre sikres mod nedbrydning gennem oxidation.

Læs mere om fokusområderne her: Fisk, tang og alger



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Frysekoks tæt på at tage livet af Coldstar

Vejle-virksomheden mistede 90 millioner kroner

Brüel-direktør stopper - der er brug for en anden

Nordic Sugar ramt af strejke

- Det er dybest set, fordi vi har medvind på cykelstien

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

2

Lasagne-Uber: Nu må vi sælge mad til hinanden

Nyhedsbrev

Langenæs Bageriet med nyt millionunderskud

Kassen er tom hos juicefirmaet Seimei

Ejer Allan Feldt har fyret halvdelen af medarbejderne

Ny emballage: Nu kan man lugte fødevaren, før man køber

Erhvervsminister bliver ny direktør for Dansk Erhverv

Advarsel: Listeria i løgpølse fra Slagter Munch

Forbud mod transfedt i dansk mad virker

Mosteri har mistet hele kapitalen

Rejsegilde: Carlsberg støbte bajere ned i fundamentet

Nyt hovedsæde bliver 15.585 kvadratmeter stort og forbindes direkte til Carlsberg Laboratorium under jorden

Dansk restaurant igen kåret som den 19.-bedste i verden

Toms ramt af metalstykker i lakrids

Fisker scorede kassen på populære sild

Ny koncernchef i Dagrofa

Nuværende Arla-direktør skal være topchef

Adival har vokseværk

Travlhed kræver ekstra kvadratmeter til fabrikken i Billund.

Mash opruster med bistrokoncept

Ikonisk københavner-restaurant bliver ”bistroficeret” i Tyskland.

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Muggen mousse: Kæde trækker dessert tilbage

Meyer tidoblede (næsten) underskuddet i 2017

Opkøb påvirker regnskab hos Det Danske Madhus

Omsætningen steg, mens indtjeningen faldt i 2017

Kunder presser McDonald’s til at droppe plastiksugerør

Pas på plast i Party-pølserne

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Passioneret ismand skummer fløden på vegansk satsning

Mere udstyr til de små bryggerier

Østlige øko-markeder har potentiale

Ledigheden helt i bund blandt mejeriledere

Kaffekæde koster rigmand kassen

Thisted Bryghus lancerer VM-øl til danske fodboldfans

Rekordsalg: Danskerne hungrer efter kammerjunkere

Dragsbæk dalede i top og bund

Tidligere slikdirektør skal nu styre madaffald

Se alle Medlemmernes egne nyheder

JOBOPSLAG: Bliv handelselev hos Fyns Kran Udstyr A/S (Odense)

Beskyttelsesdørsystemet PSENmlock - nu med flugtvejsoplåsning og serieforbindelse

Smart solcellelampe er den perfekte ledsager til udeliv og arbejde væk fra el-nettet

RS Components tilbyder datasikkerhedsprodukter, der kan hjælpe virksomheder med GDPR

Ny rapport: Standarder øger nordisk produktivitet og BNP

Uglvig og Skelmose samler tropperne i et selskab - Skelmose

teknatex ApS har stor succes med salg af perma STAR smøreenheder

Kom til julegavemesse ved Mogens Daarbak A/S

Bowitek åbner afdeling i Randers

Dyser hjælper luften ned i opholdszonen

Nyhed. Vectron IP66 frekvensomformer

Få CT scannet dine emner hos Zebicon

Maskinsikkerhed: Få hjælp til valg af produkter!

Savner du et miljøvenligt alternativ indenfor smøremidler og korrosionsbeskyttelse?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Sommerudflugt til Egeskov Slot

Iværksætter automatiserer årsregnskabet, så hun har mere tid til madpakker

Sommerferien står for døren!

Siemens SIRIUS ACT trykknapper - robuste, smarte og fleksible

Ny medarbejder hos norm-teknik

Ejner Hessel A/S og deres valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat...

Højtryks nåleventil med mikrometer håndtag

- Stemningen og atmosfæren var helt unik sammenlignet med andre steder, vi ...

Send til en kollega

0.232