23948sdkhjf

- Fødevareproducenter skal se mod havet

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Fisk, alger og tang har kæmpestort potentiale

Jordens befolkning vokser, og der er reel bekymring for, om den globale fødevareproduktion kan følge med befolkningstilvæksten, når Jordens nuværende befolkning på 7,6 milliarder mennesker ifølge FN’s beregninger vil vokse til 9,6 milliarder i 2050 - det er to milliarder munde mere, der skal brødfødes om godt 30 år.

Den gode nyhed er, at 70 procent af jordens overflade er dækket af vand, og der lader til at være kæmpepotentiale i det blå dyb, for i 2010 udregnede FN-organisationen FAO, at kun 1,6 procent af verdens fødevarer kommer fra et maritimt miljø.



Netop det var omdrejningspunktet, da Charlotte Jacobsen for nylig holdt sin tiltrædelsestale som professor på DTU Fødevareinstituttet i Lyngby nord for København.

Den nyudnævnte professor fortæller, at forskningen i hendes gruppe på DTU er blevet bredere de senere år - og det er da også en bred vifte af forskning, hun kan præsentere, og det meste foregår i tæt samarbejde med både små og store danske fødevare- og ingrediensproducenter. Og forskningen skulle da også gerne føre til resultater, som industrien potentielt kan sætte i produktion.

- Det meste af vores forskning har for øje, at det kan blive til en produktion på et tidspunkt, men det er selvfølgelig andre end os, der må vurdere, om økonomien holder til det, siger Charlotte Jacobsen.

- Norge har været meget aktive i at forske i torsk og udnyttelse af torskelevere, og i dag har Norge en stor kæmpestor fiskeolie-industri blandt andet på grund af det, fortæller Charlotte Jacobsen som et eksempel på, hvor frugtbart mødet mellem forskning og fødevareindustri kan være.

Tre fokusområder 
I øvrigt forsker hendes gruppe på DTU også i udnyttelse af fiskelevere, men fra andre fisk end bare den traditionelle torsk, som man bruger i Norge.

Og det er ikke kun vilde fisk fanget på havet, der kan udnyttes bedre, men også opdrættede fisk er der muligheder i at udnytte bedre og undgå spild.

Forskningen på DTU Fødevareinstituttet har tre hovedfokus:

• Bedre udnyttelse af de fisk, der fanges.

• Mikroalger og tang som kilde til nye fødevareingredienser.

• Forskning i, hvordan omega-3-fedtsyrer, der i høj grad stammer fra fede fisk, bedre sikres mod nedbrydning gennem oxidation.

Læs mere om fokusområderne her: Fisk, tang og alger

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Solstrålehistorie: Hun har reddet ny emballagekomet

Årets Food Innovator Award gik til kvinden bag bæredygtig omlægning

Her brygger de en hyldest til Jan Mølby

Laksefabrik med nyt millionoverskud

Anklager kræver milliardbøde til Carlsberg i tysk kartelsag

Naturli' Foods vil indtage USA

Satser på at sælge over en million produkter det første år

Cateringbranchen opruster med ny forening

Nyhedsbrev

Fødevarevirksomheder går i kamp for bæredygtighed

Online Avis Arkiv

Dansk ølrekord med røde myrer og lyserøde prutter

Sidste år kom 1.825 nye øl på markedet

1

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Vingård klar med nyt madmarked

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Ægtepar tjener millioner på Aarhus Street Food

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Regeringen skrinlægger klimamærke på fødevarer

Ny direktør for kokkelandsholdet klar

Sten Sloth Knudsens afløser udpeget

Havrefras-maskine kører uden knas på 16. år

Kødkoncern ramt af nyt millionunderskud

Ginproduktion flytter ind på gods

Danske virksomheders skattebetaling satte rekord

Ugens grin: Det grådige skattevæsen

Sommer: Bone's fik mindste plus siden 2003

Nu giver Vestfyen den for alvor Jolly-gas

Fare på færde: Kagefabrik evakueret

Ny fabrik: Aller Aqua vil bruge 100 millioner kroner

En times Schulstad-produktion ramt af mug

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Sådan skal dansk gastronomi styrkes

Bryghus bruger fem millioner på udvidelse

Arla klar med klimaplan, der omfatter 70 mejerier

Frilandsmedister ramt af salmonella

Kassen tom i konkursramt tyggegummifirma

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Korrosion: Leverpostej kaldt tilbage

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Salmonella fundet i medisterpølse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Reparation og Service af transmissioner, pumper og procesudstyr

Hvad kan vi gøre for dig ?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Sølvpakken - Messeudstyr

40 udstillere på Automationsdag'19

Siemens: Motorgear med reluktansmotor, bedre end IE4

Controlflex Kobling

Ostevender anlæg med TriVision overvågning

Skal 2019 være forandringens år?

PallEvator pallemagasinerne fra Q-System får en ekstensiv opdatering

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

20 fods containere på lager i flere farver

Markedsanalyse: 5 gode grunde til at investere i EDI

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed? | Gratis gå-hjem-møde i ISO 27001

Gummipakninger og tætninger til alle formål

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Ny kinesisk bogholder hos Cp Sourcing

Grundfos køber WATS Test Data Management platform

Bronzepakken - Messeudstyr

Tick Cad investerer yderligere inden for 3D-scanning.

Sikker robotovervågning

Euro Poultry sætter fokus på "opdrættet uden antibiotika"

Egatec A/S lancerer nyt forretningskoncept indenfor automation

Hvide solceller til administrationsbygning

Send til en kollega

0.148