- Fødevareproducenter skal se mod havet

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Fisk, alger og tang har kæmpestort potentiale

Jordens befolkning vokser, og der er reel bekymring for, om den globale fødevareproduktion kan følge med befolkningstilvæksten, når Jordens nuværende befolkning på 7,6 milliarder mennesker ifølge FN’s beregninger vil vokse til 9,6 milliarder i 2050 - det er to milliarder munde mere, der skal brødfødes om godt 30 år.

Den gode nyhed er, at 70 procent af jordens overflade er dækket af vand, og der lader til at være kæmpepotentiale i det blå dyb, for i 2010 udregnede FN-organisationen FAO, at kun 1,6 procent af verdens fødevarer kommer fra et maritimt miljø.



Netop det var omdrejningspunktet, da Charlotte Jacobsen for nylig holdt sin tiltrædelsestale som professor på DTU Fødevareinstituttet i Lyngby nord for København.

Den nyudnævnte professor fortæller, at forskningen i hendes gruppe på DTU er blevet bredere de senere år - og det er da også en bred vifte af forskning, hun kan præsentere, og det meste foregår i tæt samarbejde med både små og store danske fødevare- og ingrediensproducenter. Og forskningen skulle da også gerne føre til resultater, som industrien potentielt kan sætte i produktion.

- Det meste af vores forskning har for øje, at det kan blive til en produktion på et tidspunkt, men det er selvfølgelig andre end os, der må vurdere, om økonomien holder til det, siger Charlotte Jacobsen.

- Norge har været meget aktive i at forske i torsk og udnyttelse af torskelevere, og i dag har Norge en stor kæmpestor fiskeolie-industri blandt andet på grund af det, fortæller Charlotte Jacobsen som et eksempel på, hvor frugtbart mødet mellem forskning og fødevareindustri kan være.

Tre fokusområder 
I øvrigt forsker hendes gruppe på DTU også i udnyttelse af fiskelevere, men fra andre fisk end bare den traditionelle torsk, som man bruger i Norge.

Og det er ikke kun vilde fisk fanget på havet, der kan udnyttes bedre, men også opdrættede fisk er der muligheder i at udnytte bedre og undgå spild.

Forskningen på DTU Fødevareinstituttet har tre hovedfokus:

• Bedre udnyttelse af de fisk, der fanges.

• Mikroalger og tang som kilde til nye fødevareingredienser.

• Forskning i, hvordan omega-3-fedtsyrer, der i høj grad stammer fra fede fisk, bedre sikres mod nedbrydning gennem oxidation.

Læs mere om fokusområderne her: Fisk, tang og alger



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

Frugtfirma udvider ejerkredsen

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Hungry er på pengejagt

Online Avis Arkiv

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Millioner til nyt partnerskab for dansk fødevareinnovation

Defco med nyt millionminus

Men nu er der lagt op til sorte tal, mener ledelsen, som gør klar til at flytte

Endelig - nu forsvinder nedbrændt slagteri

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Klumme: - Fremtidens mad skal redde verden

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Øl med hash: Carlsberg ser tiden an

Logobolcher er et kæmpehit

Audi, BMW og Mærsk blandt Bolcheriets kunder

De sagde nej til Magasin, men ja til Onkel Thomas

Bolcheriet er "kommet til" at lave meget om i Svaneke

Bolchemaskiner ... de skal helst være gamle

Ægteparret bag Bolcheriets tre afdelinger er konstant på udkig efter gamle englændere

Over 75 tons “grimme” tomater er reddet

Nordjyde har opfundet en ny spiseæske

Farvel til alufolie til fastfood

Fødevarekonference sætter fokus på bæredygtig udvikling

Mere dansk mad på vej til Japan

Minister: Iværksættere løber fra regningen

Erhvervsminister Rasmus Jarlov er klar til at skrotte de såkaldte iværksætterselskaber, som kan stiftes for 1 krone

Coca-Cola undersøger muligheder for cannabis-drik

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Skyder millioner i sensorfirma igen, igen

Industriens køb af teknisk assistance eksploderer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Alle Berendsen vaskerier har fået tildelt en Kronesmiley af Arbejdstilsynet

Nyheder fra CTI/TI Input MODULER

HF har pr 1. september ansat Thomas Lund

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

60.000 betjeningselementer

Dette billede er taget ugens løb, hvor vi gjorde klar til endnu en prøvebelastning med Waterbags

Dansk kødproduktion - bæredygtig, sikker og i høj kvalitet

Synlighed - Synlighed - Synlighed

RS Components lancerer History Makers-podcast

Skab tillid med klima ikon

Gå ikke glip af verdens største WindEnergy messe!

KTR BoWex Buetandskoblinger

Acton Roadshow 2018, slut for denne gang - Men vi ses måske senere på året!!

Se live demo af Powermax plasmaskæremaskine til Åbent hus den 21. - 22. sep.

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Dansk pilfingersikring er populær i USA

20 års jubilæum hos PALOMAT®

Få viden og inspiration på verdens største WindEnergy messe!

Southco’s katalog er fyldt med lækre kvalitets produkter - Bestil det her og bliv inspireret!

Hendishop.dk mere end 3000 produkter til Restaurant, café og catering

Agromek Student Challenge 2018

Slip for besværet med flere leverandører til ventilationsløsninger - MultiA...

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Eftertragtet innovationskonkurrence vender tilbage til FoodTech

Har du den rigtige olie?

Send til en kollega

0.245