23948sdkhjf

- Fødevareproducenter skal se mod havet

Fisk, alger og tang har kæmpestort potentiale

Jordens befolkning vokser, og der er reel bekymring for, om den globale fødevareproduktion kan følge med befolkningstilvæksten, når Jordens nuværende befolkning på 7,6 milliarder mennesker ifølge FN’s beregninger vil vokse til 9,6 milliarder i 2050 - det er to milliarder munde mere, der skal brødfødes om godt 30 år.

Den gode nyhed er, at 70 procent af jordens overflade er dækket af vand, og der lader til at være kæmpepotentiale i det blå dyb, for i 2010 udregnede FN-organisationen FAO, at kun 1,6 procent af verdens fødevarer kommer fra et maritimt miljø.

Netop det var omdrejningspunktet, da Charlotte Jacobsen for nylig holdt sin tiltrædelsestale som professor på DTU Fødevareinstituttet i Lyngby nord for København.

Den nyudnævnte professor fortæller, at forskningen i hendes gruppe på DTU er blevet bredere de senere år - og det er da også en bred vifte af forskning, hun kan præsentere, og det meste foregår i tæt samarbejde med både små og store danske fødevare- og ingrediensproducenter. Og forskningen skulle da også gerne føre til resultater, som industrien potentielt kan sætte i produktion.

- Det meste af vores forskning har for øje, at det kan blive til en produktion på et tidspunkt, men det er selvfølgelig andre end os, der må vurdere, om økonomien holder til det, siger Charlotte Jacobsen.

- Norge har været meget aktive i at forske i torsk og udnyttelse af torskelevere, og i dag har Norge en stor kæmpestor fiskeolie-industri blandt andet på grund af det, fortæller Charlotte Jacobsen som et eksempel på, hvor frugtbart mødet mellem forskning og fødevareindustri kan være.

Tre fokusområder 
I øvrigt forsker hendes gruppe på DTU også i udnyttelse af fiskelevere, men fra andre fisk end bare den traditionelle torsk, som man bruger i Norge.

Og det er ikke kun vilde fisk fanget på havet, der kan udnyttes bedre, men også opdrættede fisk er der muligheder i at udnytte bedre og undgå spild.

Forskningen på DTU Fødevareinstituttet har tre hovedfokus:

• Bedre udnyttelse af de fisk, der fanges.

• Mikroalger og tang som kilde til nye fødevareingredienser.

• Forskning i, hvordan omega-3-fedtsyrer, der i høj grad stammer fra fede fisk, bedre sikres mod nedbrydning gennem oxidation.

Læs mere om fokusområderne her: Fisk, tang og alger

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093