23948sdkhjf

- Fødevareproducenter skal se mod havet

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Fisk, alger og tang har kæmpestort potentiale

Jordens befolkning vokser, og der er reel bekymring for, om den globale fødevareproduktion kan følge med befolkningstilvæksten, når Jordens nuværende befolkning på 7,6 milliarder mennesker ifølge FN’s beregninger vil vokse til 9,6 milliarder i 2050 - det er to milliarder munde mere, der skal brødfødes om godt 30 år.

Den gode nyhed er, at 70 procent af jordens overflade er dækket af vand, og der lader til at være kæmpepotentiale i det blå dyb, for i 2010 udregnede FN-organisationen FAO, at kun 1,6 procent af verdens fødevarer kommer fra et maritimt miljø.



Netop det var omdrejningspunktet, da Charlotte Jacobsen for nylig holdt sin tiltrædelsestale som professor på DTU Fødevareinstituttet i Lyngby nord for København.

Den nyudnævnte professor fortæller, at forskningen i hendes gruppe på DTU er blevet bredere de senere år - og det er da også en bred vifte af forskning, hun kan præsentere, og det meste foregår i tæt samarbejde med både små og store danske fødevare- og ingrediensproducenter. Og forskningen skulle da også gerne føre til resultater, som industrien potentielt kan sætte i produktion.

- Det meste af vores forskning har for øje, at det kan blive til en produktion på et tidspunkt, men det er selvfølgelig andre end os, der må vurdere, om økonomien holder til det, siger Charlotte Jacobsen.

- Norge har været meget aktive i at forske i torsk og udnyttelse af torskelevere, og i dag har Norge en stor kæmpestor fiskeolie-industri blandt andet på grund af det, fortæller Charlotte Jacobsen som et eksempel på, hvor frugtbart mødet mellem forskning og fødevareindustri kan være.

Tre fokusområder 
I øvrigt forsker hendes gruppe på DTU også i udnyttelse af fiskelevere, men fra andre fisk end bare den traditionelle torsk, som man bruger i Norge.

Og det er ikke kun vilde fisk fanget på havet, der kan udnyttes bedre, men også opdrættede fisk er der muligheder i at udnytte bedre og undgå spild.

Forskningen på DTU Fødevareinstituttet har tre hovedfokus:

• Bedre udnyttelse af de fisk, der fanges.

• Mikroalger og tang som kilde til nye fødevareingredienser.

• Forskning i, hvordan omega-3-fedtsyrer, der i høj grad stammer fra fede fisk, bedre sikres mod nedbrydning gennem oxidation.

Læs mere om fokusområderne her: Fisk, tang og alger

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Se listen: Her er fødevareindustriens største skatteydere

Stort dansk salmonellaudbrud vokser til 33 personer

- Jeg bruger sindssygt meget tid på LinkedIn

Karsten Nielsen fra Food from Denmark: Netværk er altafgørende

Fødevarevirksomheder ser på fremtidens madscene

Ny bøfboss: Jeg kan redde 1.000 job

Nu vil Daasbjerg sælge andehjerner

Produktet bliver kaldt "A la foie gras"

Nyhedsbrev

EU strammer reglerne for transfedt i mad

Online Avis Arkiv

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

- Enten er vi geniale ...

... eller også har vi skudt helt ved siden af, siger ægtepar

1

Naturli' Foods går til angreb på mælkemarkedet

Lancerer plantedrikke på køl med calcium fra alger

Naturmælk sætter nye rekorder

Her er Årets danske Bryggeri

Gymnasiekammerater gik helt til tops

Fiskedirektør omkommet i havnen i Aalborg

Ugens grin: Forbyttede gaver

DI har fundet midlertidig direktør

Kartoffeldirektør er pludselig væk

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Konkursramt bryggeri brygger igen

Sprøjterobot er prøveklud

Odense Marcipan har sat ny robot ind i produktionen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Gastronomi og fødevarer skal skabe udvikling

Første madkollektion fra Søstrene Grene

1

Too Good To Go redder Naturli's "ulovlige" plantedrik

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Fra fødevarerester til merværdi

Færre danskere laver mad fra bunden

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Nemlig.com med nyt kæmpeunderskud

Fremtidsuge sætter spot på fødevarer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Process Engineering donerer igen i år penge til velgørende formål

Fuld fart på salget for Carsten Holm A/S

PALOMAT® Forhandler 2018!

Et prisvindende værktøj til central styring af professionelle køkkener

Kom godt i gang med at anvende Revit.

Per er udlært elektriker – og fortsætter hos EL:CON i Roskilde

Bondy hjælper dig med at maksimere dit udbytte ved vakuumtransport

Du kan stadig nå det!

12. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

KTR Radex-NC Servo stållamelkobling

Ny chef for FORCE Technologys Product Compliance-afdeling i Aarhus

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent

KL Automatik leverer fuldautomatisk etiketteringsanlæg til slagteriet DanePork

Hjemløse kaffesælgere bliver klædt varmt på af erhvervslivet

KE Fibertec introducerer vaskeservice

Hader du også overraskelser i dit produkt?

Nyt VETEC dynamometer hos Carl Stahl A/S

JOFRA takker for et stærkt år

ZF Danmark leverer Planetgear i høj kvalitet

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

Det er ikke hver dag vi sælger en løfteklo som denne til en kunde →

Svingnings- og Chokdæmpere fra WILLBRANDT Gummiteknik

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Det er jul - det er cool - og Bürkert er i gavehumør

Send til en kollega

0.286