23948sdkhjf

Øl-direktør gav branchen en opsang

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

- Vil 800 bryggerier sende os direkte i ølhimlen? Jeg er ikke så sikker, konstaterede prisvinder

En takketale er ikke bare en takketale.

I hvert fald kom direktøren for Indslev Bryggeri, Anders Busse Rasmussen, vidt omkring, da han forleden på generalforsamlingen i Danske Ølentusiaster sagde tak for, at hans bryggeri var blandt modtagerne af prisen som Årets Danske Ølnyhed.

Talen var delvist en analyse af, hvordan det p.t. ser ud i den danske ølverden - og den var også en opsang til Danske Ølentusiaster, der i år fejrer 20-års jubilæum.

Food Supply har fået lov at bringe talen i dens fulde længde, så her er, hvad vinderdirektøren sagde:


Kære ølentusiaster, kære venner.

Tusind tak for denne flotte skifteramme! Det luner i en kold tid.

Det er spændende, at der kommer så mange nye øl på markedet, at der kommer så mange nye bryggerier - store som små, og det vælter frem med festivaler og andre ølarrangementer.

Det er paradoksalt nok også præcis de ting, der gør det ekstremt udfordrende at være bryggeri i øjeblikket.

Læs også: Hvor mange bryggerier er der plads til?

Konkurrencen er ekstrem, og alle kneb gælder. Når store bryggerikoncerner nu pludselig begynder at producere ”specialøl” efter i 20 år at have ligget fuldkommen i dvale i deres innovationsafdelinger, så er det ikke fordi, de pludselig er blevet nyforelskede i øllets verden. Så er det fordi, at de vil vinde markedsandele, blandt andet, fra de små bryggerier.

I alt det her kan det til tider være meget svært at blive klog på, hvor DØE står. Hvad jeres holdning er. Hvad er jeres standpunkt? Hvad er jeres udgangspunkt? Det kan være meget svært at se en rød tråd, når man ser på jer udefra.

Det har ført til kritik - også fra mig. Jeg har netop kritiseret det, jeg ser som den manglende linie, og manglende konsekvens, der af og til er mellem ord og handlinger. Min kritik er blevet besvaret med, at DØE går ind for mangfoldighed. Man støtter ikke nogen bestemt, eller en bestemt gruppe - men mangfoldigheden.

Det er for så vidt et sympatisk og ædelt princip, men når ordet mangfoldighed bliver brugt på den måde som det kommer til udtryk i jeres handlinger, så kommer det til at betyde volumen, mængde. Mangfoldighed kommer til at betyde, jo mere, jo bedre, jo flere, jo bedre.

- Er det et sygdomstegn?
På det seneste har vi for eksempel kunne læse i rigtigt mange medier, hvor fantastisk det er at der kom 1.600 nye øl sidste år, og hvor vidunderligt det e,r at vi nu er oppe på 200 bryggerier. Det bliver brugt som udtryk for hvor forrygende det går i den danske ølbranche.

Men hvis 1.600 ølnyheder er så fantastisk, hvad så med 3.000? Er det så dobbelt så godt? -og hvad med 6.000 ølnyheder.?

Hvis 200 bryggerier er vidunderligt, hvad så med 400? - eller hvad med 800? Er vi så allesammen kommet direkte i ølhimlen? Det vil nogen måske mene - jeg er ikke så sikker.

Læs også: Fynsk bryggeri kunne ikke reddes

Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv, om ikke al den fokus på mangfoldighed - altså jo flere jo bedre - kan ende med at modarbejde DØE´s egne interesser? Jeg spørger mig selv, om 1.600 nye øl virkelig er et udtryk for en sund branche i fremgang, eller om det i virkeligheden er et sygdomstegn? Måske er det et udtrykt for desperation - en kamp for at holde sig relevant. Har du ikke noget nyt, så er du uinteressant og glemt i morgen, uanset hvor godt det øl du laver så end er.

Blandt andet med den pris, jeg står med her i hånden, hylder DØE det nye. Det nye er spændende, det nye er godt. Prisen er i sin tid stiftet for at stimulere de danske bryggerier til udvikling og innovation - til at udvikle flere spændende nye øl.

Kan vi ikke blive enige om, at det mål er nået? - så godt og vel endda! Virkeligheden har for længst overhalet selve formålet med denne pris. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det ikke er på tide at begynde at hylde det gode i stedet for det nye?

Ølnyhederne skal nok komme uanset hvad! Men ville det ikke være helt fint, hvis der nu kun kom 1.000 nye øl om året, hvis de så til gengæld i gennemsnit var lidt bedre end året før? Det tror jeg, vi alle ville vinde på. Ølentusiaster såvel som bryggere.

Jeg tænker på, om ikke det er på tide at udskifte mantraet om mangfoldighed for enhver pris, med et nyt mantra: BÆREDYGTIGHED.
Ikke bæredygtighed i en miljømæssig forstand, det skal vi nok selv klare som bryggere. Mange laver øko-øl, og øl er i forvejen en fødevare med et meget lavt carbon footprint.

Nej, jeg tænker på bæredygtighed for den danske ølbranche - den danske øverden - som helhed.

Alt for meget bullshit
Bæredygtighed kræver høj kvalitet: Uden høj kvalitet mister vi det momentum, øllet har i øjeblikket, og vi taber i endnu højere grad kampen mod vinen.
Bæredygtighed kræver fair adgang til markedet: Det skal være øllets kvalitet, der er afgørende, ikke størrelsen på bryggeriets økonomiske muskler.
Bæredygtighed kræver ærlighed i markedsføring og storytelling: Der er alt for meget bullshit derude - det skader vores allesammens troværdighed, når nogen fanges i snyd og alt for kreativ markedsføring.

Bæredygtighed kræver mindre fokus på pris: Når man følger med på jeres forskellige Facebook-sider og -grupper, kan man af og til blive i tvivl, om I er en forening for ugens bedste tilbud, eller om I rent faktisk er den forbrugerpolitiske organisation, der ønsker at fremme øllet som helhed, som I siger, I er.
Bæredygtighed kræver fokus på det gode - ikke det billige: hvor findes det gode øl? Hvor kan man få det friske øl? Hvor gør man noget særligt ud af øllet - har særligt fokus på det? Hvadenten det er en lille specialforretning, et supermarked, en bar eller en restaurant.

Det er jeres jubilæumsår i år. Det er imponerende, hvad I har opnået - det er lidt af en bedrift. Men ølverdenen er radikalt andeledes i dag end for 20 år siden, og jeg tror, det er afgørende for jer, at I tilpasser jer den virkelighed, vi lever i i dag, og det gøres ikke med en mindre justering eller en opdatering af jeres strategiplaner. Der skal mere til.

Jeg har lagt mærke til, at reaktionen på kritik af jer nogle gange bliver slået hen med, at det bare er blevet moderne og trendy for bryggere at hakke på Ølentusiasterne. Intet kunne være mere forkert - I må have højere tanker om jer selv!

I betyder noget! I gør en forskel! Jeres meninger har vægt! Det er derfor, vi gider kritisere jer, når vi mener I tager fejl - når vi er uenige. Ellers kunne vi jo bare være ligeglade.

I er sindssygt vigtige for den danske ølverden - det er derfor, jeg står her i dag og har brugt tid på at skrive mine tanker ned til jer - det er derfor, jeg reagerer på jeres meninger og holdninger - det kommer af kærlighed, af samhørighed - af det skæbnefællesskab, vi deler.

Lad os sammen tage hul på de næste 20 år, lad os samarbejde og i fælleskab kæmpe for bæredygtighed i den fantastiske danske ølverden!
Tillykke med jeres jubilæum, og endnu engang tak til alle jer, der har stemt på os.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Bente Nielsen
Kloge ord - det r vigtigt at have et velsælgende, godt basissortiment for at kunne overleve som virksomhed, nyheder alene gør det ikke.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Balladen om Thorfisk - lukning eller flytning?

Nowaco-stifter er død

Preben K. Nielsen stod bag en enorm fødevaresucces

Kendt restauratør tiltalt i stor bedragerisag

Sagen handler blandt andet om indkøb af kød og fisk

Bilka når madspildsmål 12 år før tid

Varehuskæden har halveret sit madspild. Varehuschef jubler.

Sjællandsk bryghus lancerer øl-snaps

Thorfisk lukker - Scanfish opruster i Hanstholm

Seafood Danmark har opkøbt Taabbel og flytter selskabets aktiviteter i Thorfisk fra Hvide Sande til Hanstholm

Nyhedsbrev

Tyggegummi-projekt erklæret konkurs

Online Avis Arkiv

Rekordår hos Danish Crowns grillspecialister

Lykkeposer med overskudsvarer skal nedsætte madspild i Kvickly

Så er øl-is fra Thy klar

Madværkstedet nærmer sig udsolgt

Den københavnske fødevaremesse har kun få stande tilbage

Skare vil udvide sin kødfabrik

Norsk pizzasucces vil åbne 40 steder i Danmark

Kæden har for længst forgyldt sine norske ejere

FoodTech Award 2018: Se de nominerede her

I år konkurrerer syv innovative produkter om at modtage prisen

2

Andersen stopper som formand i Chr. Hansen

Dollarkursen driller ingredienskoncernen Chr. Hansen

Ugens grin: Rod i regnskabet

Klingenberg Ost modtager pop op-pris

Flyvende start for øbaseret blomstervin

Carlsberg-kontor ransaget

Øko-pris til Byens Køkken

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Mette Munks pengepil peger atter opad

Brødfabrikken eksporterer nu til over 25 lande

Uheld kostede Danforel millioner

Ørredproducenten mistede flere ton fisk

Mikrobryggeri har fart på efter unik fustage-rundtur

FoodTech får en ny koncepthal

Vesterhavsmost hitter i Taiwan

Danske fødevarer klarer Brexit overraskende flot

Sjællændere vil lave verdens bedste gin

Sandwichkæde presset af flere dødsfald

Carsoe solgt til kapitalfond

Bær kaldt tilbage efter fund af metalstykker

Nye bøfhus-ejere: Skuden er vendt

Ny topchef på plads i Tulip Ltd

Hvert andet selskab overlever ikke syv år

Caspers bornholmske flymad er et hit

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Dorner’s nye AquaGard 7350V2 sanitære transportbånd har forbedret sikkerhed og ydeevne

EffiMat automatiserer onlinebutikkernes lagre

Siemens hjælper med reducering af tidsforbruget med Virtuel Commissionering

Procesanlæg og styretavler til energisektoren

Integrede solceller i tag, facade og glaspartier - på Building Green I Forum

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Flytbare reol beslag til containere

Omron introducerer nye IoT proces sensorer til flow (E8FC) og tryk (EFPC)

Berendsen-vaskeris fremtidsmål er at vaske 100 % med regnvand og genanvendt vand

1,5 Ton vs. 125 Ton

Ny konference om Fødevareemballage

Bliv klogere på hygiejnisk design på FoodTech

Skal din næste bakke til dine fødevarer have et mindre klimaaftryk?

Safer Food => Better Business

Kontinuerlig oliedampmåling med Metpoint

Konference stiller skarpt på Ernærings- og sundhedsanprisninger

IPW Systems får endnu en ny udvikler

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Innovationskonkurrence høster ansøgninger fra 45 lande

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent.

Bideskinner – et specialprodukt fra Gravlund Industrigummi

Hør om virksomheders erfaringer med at håndtere udfordringer for materialer...

Next Step kompetenceudvikling

RGTS 1-faset softstarter: let konfiguration og op til 40% reduceret startst...

Logistik for e-handlere

Send til en kollega

0.469