Mange anvendelser for kunstig intelligens i fødevarer

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Det er Microsoft, der skal levere den nødvendige teknologi inden for kunstig intelligens i forbindelse med Beer Fingerprinting-projektet, som skal gøre Carlsberg i stand til langt hurtigere og mere effektivt end i dag at analysere på gærstammer til bryggeriets øl.

Det skal ske via tunge dataanalyser i skyen, såkaldt cloud analytics. I dette tilfælde er der tale om kemiske sensordata fra ølprøver, men det kunne i princippet lige så godt være billeder af printplader eller oksekød, fortæller Peter Kyvsgaard, der er manager for Data & AI hos Microsoft og involveret i fingerprinting-projektet.

- Man ville også kunne bruge den form for AI til at registrere fedtmarmoreringen på et stykke oksekød eller indholdet af parasitter, siger han.

Bare at trykke på knappen
Helt lavpraktisk skal kemiske, papirbaserede sensorer registrere smagsnuancerne i Carlsberg-forskernes ølprøver, hvorefter de datasæt sendes op i skyen. Via de opsamlede data trænes en algoritme så i at genkende smagsnuancerne i prøverne.

- Det er jo ikke den kunstige intelligens, der smager som sådan, men den finder mønstrene i de pågældende smage. Dermed kan vi genkende smagsmønstre og se, hvad det betyder for sammensætningen af gæren, forklarer Peter Kyvsgaard, som understreger, at algoritmen ikke kan konkurrere med den menneskelige tunge, når det gælder om at smage på den færdige øl.

- Men det tager få sekunder at lave de her indledende analyser. Det er bare at trykke på en knap. Det, der tager længst tid, er at træne algoritmen.

Ifølge Peter Kyvsgaard kan det kræve alt fra 30 til flere tusinde datasæt at oplære en AI-algoritme i at genkende mønstre.

- Den helt store udfordring ved at lave AI er helt generelt at have klare, entydige datasæt. Men hvis dataene er gode nok, kan vi i dette projekt måske nøjes med 500 billeder til oplæringen.

Meget større nøjagtighed
De metoder, der udvikles i regi af Carlsberg-projektet kan potentielt også anvendes til at bestemme smagsnuancerne eller den kemiske sammensætning i andre produkter inden for fødevareindustrien og den farmaceutiske industri.

Microsoft er da også involveret i andre AI-projekter inden for fødevarer, blandt andet sortering af korn, hvor algoritmer trænes i at genkende korntyper og tegn på sygdomme.

Peter Kyvsgaard medgiver, at der ikke som sådan er så meget nyt i kunstig intelligens. Princippet med at anvende billedgenkendelse har været anvendt i mange år til eksempelvis visionsystemer, men i dag bliver der lagt et intelligent lag ned over billedbehandlingen, fortæller han.

- Vi kan i dag træne de her systemer til at være meget mere nøjagtige inden for et bredt felt af klassificeringer end tidligere, siger Peter Kyvsgaard.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nordisk Tang scorer et "større millionbeløb"

Nu skal der sættes fart på at udnytte kæmpestort potentiale

Slagtere får de mindste lønstigninger

Ny Them-direktør vil kigge på eksporten

Generation Food Award afholdes for anden gang

Regeringen vil proppe mere sund mad i danskerne

Stærk sommer giver opjustering hos Carlsberg

Nyhedsbrev

Grise strømmer til danske slagterier

WeDoBurgers lukker og slukker

Rekordsalg af is og sodavand

Nu vil fødevarekæmper halvere madspildet

En lang række store virksomheder går sammen i nyt initiativ

Svindelforebyggelse gælder nu også emballagen

Mange emballager er dog så avancerede, at det er svært at snyde

Kejserinden runder 20 år med gryder

Cateringfirma er blevet til en stor familievirksomhed

Smartbake skifter til måltidskasse-ekspert

Bagerikoncernen har indgået millionaftale med RetNemt

Daka lukker jysk blodfabrik

Mængden af blod er halveret på 10 år

Økologisk æbleproduktion crowfundede sig til 1,4 millioner kroner på seks timer

1.260 pakker jordbæryoghurt trukket tilbage

1

Daloon-ulykke: Mand kunne ikke komme ud af vaskemaskine

Asparges: Overskud på 100 millioner er væk

Mors holder DM i østersgastronomi

Ugens grin: Hævnen er sød

Smukfests overskudsmad bliver til 6.250 måltider

Så bliver der igen brygget øl i Vrå

Daloon-ulykke: Mand er død af sine kvæstelser

Københavns Madhus får ny direktør

1

Smukfest bruger kaffegrums i sæben

Giftigt mel tilbagekaldes

Kødproducenter vil også være kødfri

Just Eat vil også levere morgenmad

Plyndrede lastbil for chips til 80.000 kr.

Coop tilbagekalder frikadellepølser på grund af gas

Guld til dansk likør

Fødevarekoncern om 2017: Forfærdeligt

Svaneke Bryghus får ny direktør

Æggefirma ser millionpotentiale i proteindrik

Direktør går fra øllet til rejerne

Tørke: Bornholmerne må undvære lokale grøntsager

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mobilt showroom i container

Trådløst plukkesystem på lageret forbedrer sporbarhed hos Carletti

Vi har leveret løftegrejet til det seneste indkøb fra Maximus Kran- & Specialtransport

Ny serie af termiske kameraer fra Fluke lagerføres nu hos RS Components

Lejer til robotapplikationer fra Nomo

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Trådløs håndholdt HMI – Pendant / Teach box

Kraner og vakuumløftere fra JLM

Bliv din virksomheds produktivitetsagent

Easylog NFC temperaturlogger

JEROS a/s på IBA messen 2018

Automatik 2018

Kreative og innovative løsninger

Kursus i værktøjsmodulet APQP

Produktiviteten taber pusten, når omsætningen stiger

Stor interesse for dansk fødevareeksport på den årlige eksportdag 7. september i Skanderborg

Integration mellem konstruktions- og beregningssoftware optimerer udviklingsprocessen

Har du set Davit-kranerne fra amerikanske Thern?

SMC's nye trådløse fieldbussystem kombinerer hastighed og sikkerhed

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Hvorfor ikke et automationsnetværk, hvor alle kan kommunikere ?

Automatik 2018

Fibox A/S præsenterer profil video

EFFEKTIV nedkøling af kølerum

David er udlært elektriker hos EL:CON i Viborg

Send til en kollega

0.225