23948sdkhjf

Mange anvendelser for kunstig intelligens i fødevarer

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Det er Microsoft, der skal levere den nødvendige teknologi inden for kunstig intelligens i forbindelse med Beer Fingerprinting-projektet, som skal gøre Carlsberg i stand til langt hurtigere og mere effektivt end i dag at analysere på gærstammer til bryggeriets øl.

Det skal ske via tunge dataanalyser i skyen, såkaldt cloud analytics. I dette tilfælde er der tale om kemiske sensordata fra ølprøver, men det kunne i princippet lige så godt være billeder af printplader eller oksekød, fortæller Peter Kyvsgaard, der er manager for Data & AI hos Microsoft og involveret i fingerprinting-projektet.



- Man ville også kunne bruge den form for AI til at registrere fedtmarmoreringen på et stykke oksekød eller indholdet af parasitter, siger han.

Bare at trykke på knappen
Helt lavpraktisk skal kemiske, papirbaserede sensorer registrere smagsnuancerne i Carlsberg-forskernes ølprøver, hvorefter de datasæt sendes op i skyen. Via de opsamlede data trænes en algoritme så i at genkende smagsnuancerne i prøverne.

- Det er jo ikke den kunstige intelligens, der smager som sådan, men den finder mønstrene i de pågældende smage. Dermed kan vi genkende smagsmønstre og se, hvad det betyder for sammensætningen af gæren, forklarer Peter Kyvsgaard, som understreger, at algoritmen ikke kan konkurrere med den menneskelige tunge, når det gælder om at smage på den færdige øl.

- Men det tager få sekunder at lave de her indledende analyser. Det er bare at trykke på en knap. Det, der tager længst tid, er at træne algoritmen.

Ifølge Peter Kyvsgaard kan det kræve alt fra 30 til flere tusinde datasæt at oplære en AI-algoritme i at genkende mønstre.

- Den helt store udfordring ved at lave AI er helt generelt at have klare, entydige datasæt. Men hvis dataene er gode nok, kan vi i dette projekt måske nøjes med 500 billeder til oplæringen.

Meget større nøjagtighed
De metoder, der udvikles i regi af Carlsberg-projektet kan potentielt også anvendes til at bestemme smagsnuancerne eller den kemiske sammensætning i andre produkter inden for fødevareindustrien og den farmaceutiske industri.

Microsoft er da også involveret i andre AI-projekter inden for fødevarer, blandt andet sortering af korn, hvor algoritmer trænes i at genkende korntyper og tegn på sygdomme.

Peter Kyvsgaard medgiver, at der ikke som sådan er så meget nyt i kunstig intelligens. Princippet med at anvende billedgenkendelse har været anvendt i mange år til eksempelvis visionsystemer, men i dag bliver der lagt et intelligent lag ned over billedbehandlingen, fortæller han.

- Vi kan i dag træne de her systemer til at være meget mere nøjagtige inden for et bredt felt af klassificeringer end tidligere, siger Peter Kyvsgaard.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Stor oliebrand standser produktionen hos ingredienskæmpe

Onsdag aften måtte syv brandværn rykke ud til en stor oliebrand hos ingrediensvirksomheden Essentia. Nu står produktionen stille på fabrikken i Gråsten

Supermarkeder sælger mindre af stor klimasynder

Det bliver i familierne: Micro Matic på nye hænder

Dansk Erhverv: Afskaffelse af IVSer betyder færre nye virksomheder

Fødevare mistænkes for at stå bag sjælden type salmonella

Danish Crown vil kopisikre kødeksport i digitalt forsøg

Nyhedsbrev

15.070 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

TripleNine i stor millioninvestering

Online Avis Arkiv

Italienere overtager midtjysk småkagefabrik i milliardhandel

Danish Crown henter ny CFO hos Ecco

Ny, stor fødevarekonference på Københavns Universitet

Aasted åbner afdeling i USA

Ikonisk slikproducent lander på laveste bundlinje siden 1998

Carlsberg lukker iværksætterbryggeri

Kaffehus har vokseværk: Vil vokse 100 pct.

Tekonoligisk Institut skal skaffe bedre ølsmag

Mejerigaarden sender topchef på porten

Lakrids-konge investerer i iværksættere

Stort underskud hos Daloon

Østjysk pålægsfirma i rekonstruktion

Dansk vodka præmieret

1

Chili Klaus' leverandør: Interessen er på retur

Fire nye fødevareiværksættere samler penge ind på internettet

Tre på stribe: SMV'erne vokser igen på omsætning og overskud

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Roskilde Festivals madboder får klimamenuer

Ægtepar: Derfor solgte vi vores sodavandssucces

Egentlig ville de lave dressing ...

Antallet af konkurser har været stigende i 2019

Arla vil afregne 10.000 landmænd efter klimaaftryk

Claus Meyer i minus for tredje år i træk

Flere danske virksomheder flytter produktionen hjem

Ambitiøs burgerkæde bøvler med økonomien

Plastlåg og sygdom: Arla overvejer at droppe samarbejde

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Afsværing, afspækning eller afhinding af kød

40 fods støjdæmpet container med opsamlingskar

Gravlund Industrigummi har åbent hele sommeren

BOGEs seneste milepæl inde for kompressorer

Verdens mindste Vision Sensor

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Derfor er DiaLabXpo et besøg værd

Ferie? Bare rolig - vi er her hele sommeren.

ATyS d M fra Socomec

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

UR-robotarme øger produktionen 50% hos Raaco

Fagor storkøkken er populære kvalitetsprodukter

KTR BoWex Buetandskobling

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

Mathias elsker at nørde styretavler

JW Industri står klar hele sommeren

Overvågning og styring af elektricitet

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Trelleborg sætter Guinness World Record for den største O-Ring nogensinde

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Prøv Daarbak's sommerspin!

Sådan bliver emballage mere bæredygtig

Fra semi til fuldautomatisk bigbag fyldesystem

Profvask.dk lancerer hele Fagors program af vaskemaskiner

Nye tiltag for at styrke relationer, innovation og udvikling.

Send til en kollega

0.207