23948sdkhjf

Mange anvendelser for kunstig intelligens i fødevarer

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Det er Microsoft, der skal levere den nødvendige teknologi inden for kunstig intelligens i forbindelse med Beer Fingerprinting-projektet, som skal gøre Carlsberg i stand til langt hurtigere og mere effektivt end i dag at analysere på gærstammer til bryggeriets øl.

Det skal ske via tunge dataanalyser i skyen, såkaldt cloud analytics. I dette tilfælde er der tale om kemiske sensordata fra ølprøver, men det kunne i princippet lige så godt være billeder af printplader eller oksekød, fortæller Peter Kyvsgaard, der er manager for Data & AI hos Microsoft og involveret i fingerprinting-projektet.



- Man ville også kunne bruge den form for AI til at registrere fedtmarmoreringen på et stykke oksekød eller indholdet af parasitter, siger han.

Bare at trykke på knappen
Helt lavpraktisk skal kemiske, papirbaserede sensorer registrere smagsnuancerne i Carlsberg-forskernes ølprøver, hvorefter de datasæt sendes op i skyen. Via de opsamlede data trænes en algoritme så i at genkende smagsnuancerne i prøverne.

- Det er jo ikke den kunstige intelligens, der smager som sådan, men den finder mønstrene i de pågældende smage. Dermed kan vi genkende smagsmønstre og se, hvad det betyder for sammensætningen af gæren, forklarer Peter Kyvsgaard, som understreger, at algoritmen ikke kan konkurrere med den menneskelige tunge, når det gælder om at smage på den færdige øl.

- Men det tager få sekunder at lave de her indledende analyser. Det er bare at trykke på en knap. Det, der tager længst tid, er at træne algoritmen.

Ifølge Peter Kyvsgaard kan det kræve alt fra 30 til flere tusinde datasæt at oplære en AI-algoritme i at genkende mønstre.

- Den helt store udfordring ved at lave AI er helt generelt at have klare, entydige datasæt. Men hvis dataene er gode nok, kan vi i dette projekt måske nøjes med 500 billeder til oplæringen.

Meget større nøjagtighed
De metoder, der udvikles i regi af Carlsberg-projektet kan potentielt også anvendes til at bestemme smagsnuancerne eller den kemiske sammensætning i andre produkter inden for fødevareindustrien og den farmaceutiske industri.

Microsoft er da også involveret i andre AI-projekter inden for fødevarer, blandt andet sortering af korn, hvor algoritmer trænes i at genkende korntyper og tegn på sygdomme.

Peter Kyvsgaard medgiver, at der ikke som sådan er så meget nyt i kunstig intelligens. Princippet med at anvende billedgenkendelse har været anvendt i mange år til eksempelvis visionsystemer, men i dag bliver der lagt et intelligent lag ned over billedbehandlingen, fortæller han.

- Vi kan i dag træne de her systemer til at være meget mere nøjagtige inden for et bredt felt af klassificeringer end tidligere, siger Peter Kyvsgaard.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Nordex Food sætter ny osterekord

Ny brancheorganisation for plantefødevarer har fået navn

Nordfynsk bryggeri genfødes som streetfoodbar

Efter nogle turbulente år vil Munkebo Brewery genopfinde sig selv som kombineret bryghus, spisested og destilleri

Vil brygge øl på whiskyfade

Som mikrobryggeri må man skille sig ud fra mængden

Japansk ølentusiast skal stå i dansk mesterlære

Han er blevet så begejstret for Munkebo Brewerys øl, at han er kommet til Danmark for at lære at brygge nye øltyper

Ugens grin: Når politik bliver et eventyr

Nyhedsbrev

Ny sukkerboss i Nakskov

Online Avis Arkiv

Restaurant Flammen udruller nyt koncept

1

Plus Pack stak af med prestigefyldt plastpris

Hæder til frosne pølser i frysetunneller

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

90.000 virksomheder risikerer tvangsopløsning

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Postejer og pålægssalater til socialt udsatte

Sukkerafgifter nedtoner optimismen hos juiceproducent

Bryggeri indgår bæredygtigt samarbejde med overfladebehandler

Midtjysk frugtgrossist konkurs

Danish Crown trodser lavere priser og holder overskud

Opkøb og tiltagende kinesisk eksport har hjulpet Danish Crown til status quo i første halvår trods prisfald

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Intech International tredobler overskuddet

Just-Eat går 12 millioner kroner frem

1

Schulstads lastbiler lister sig gennem natten

Burger King lancerer helt ny type kødfri burger i Sverige

Kageglade danskere trækker Lagekagehuset over milliarden

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Seminar: Sådan måler man madspild

Bliv klogere på fødevaresikkerhed

Bryghus nyder godt af Liverpools succes

Lolland-Falster vil tiltrække fødevarevirksomheder

Rokkedahl scorer Den Dybe Tallerken

Risiko for blåt plast i hakket oksekød

Asiatisk øldrikkeri sender salget frem hos Carlsberg

Flensted tilbagekalder kålsalater efter listeriafund

Bornholm vil - måske - putte vilde planter i fødevarer

Ølfestival byder igen på over 1.000 øl

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nye efterårshold på Ejerlederuddannelsen

Har du brug for hygiejnesluse eller hygiejnerum?

4 millioner EUR til nyt EU-projekt for at sikre en mere bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer

Skab tillid med klima ikon

Produktfokus: YellowLine

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Vi holder dine processer kørende

Mød Fibox på STF´s årsmødeudstilling i Hillerød, fredag d. 7. juni 2019

Modulært ventilsystem til temperaturregulering

Nye krav til måling af luftforurening på vej

Thybotech ApS har været på kursus ved DICKOW Pumpen i Waldkraiburg ved München i sidste uge.

HF indgår partnerskab

Hvorfor skal man bruge en luftdyse, når man blæser med trykluft?

Medlemsdag i Odense for alle GS1 medlemmer

Veldokumenteret vej fra jord til bord

Automationsbranchen samles igen i Odense

Massetilpasning: Derfor er det fremtiden

Terasakis TEMBREAK 2 fra Ara-El

BONFIGLIOLI forhandles af Salicath ApS

Lars Lauridsen glæder sig over flot årsregnskab

“Sammen opnår vi topresultater”

Ny kran? Denne kunde fik en budgetpris på under 24 timer!

➡️ Vidste du at...

Sommerskole sætter fokus på entreprenørskab

Automationsbranchen samles igen i Odense

Send til en kollega

0.227