23948sdkhjf

Destilleri søger balancen mellem business og bæredygtighed

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Økonomisk snusfornuft er påkrævet, hvis man vil stå tilbage, når tsunamien af nye destillerier har lagt sig

Først kom mikrobryggerierne, og nu kommer mikrodestillerierne.

Alene i de seneste 18 måneder er antallet af destillerier og spiritusproducenter i Danmark mere end fordoblet fra 35 til 80, fortæller Nyborg Destilleris blender og marketingansvarlige, Kim Møller-Elshøj.



Dermed lægger destillerierne sig i halen på de mikrobryggerier, der er knopskudt de fleste steder i Danmark i løbet af de foregående 10-15 år.

- Der findes næppe andre brancher med en så eksplosiv vækst som vores, lyder det fra Kim Møller-Elshøj, som selv leverer den uundgåelige konklusion:

- Så næppe alle vil stadig være her om 20 år.

Afgørende med høj eksportgrad
Hos Nyborg Destilleri - der er ejet af Rømer-familien, som også ejer bl.a. Ørbæk Bryggeri - er det en cocktail af bæredygtighed, oplevelsesøkonomi, eksport og generel økonomisk snusfornuft, der skal sikre det to år gamle destilleri succes.

Læs også: - Jeg vidste heller intet om at lave øl

Destilleriet har egen restaurant og butik, ligesom der er faste rundvisninger de fleste dage. På den dag, hvor Food Supply Magazine lægger vejen forbi, er der således besøg fra en busfuld svenske turister.

- Internationalisering i form af eksport til udlandet er afgørende, hvis man vil overleve. Vi har en lille smule eksport til Tyskland i dag, men eksporten skal klart stige i fremtiden, fortæller Kim Møller-Elshøj.

Destilleriet fokuserer mest på whisky, men fremstiller også gin, rom, frugtbrændevin og akvavit for at sikre en så høj og varieret omsætning som muligt.

- På dagstapningsbasis fremstiller vi faktisk mest gin. Det er hurtigere at lave end whisky, og det er en højere volumen på grund af en høj efterspørgsel, siger Kim Møller-Elshøj.

Læs også: Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Private label
Destilleriet supplerer desuden produktionen af egne produkter med lønproduktion og private label-produktion for forskellige kunder.

Driften skal naturligvis give overskud. Men Kim Møller-Elshøj erkender gerne, at man som et destilleri, der prioriterer bæredygtighed og økologi højt, hele tiden er nødt til at finde det rigtige snit mellem økonomisk bæredygtighed og miljømæssig bæredygtighed.

- Vi spørger for eksempel ofte os selv om, hvorvidt vi overhovedet skal lave rom? Sukkerrør gror ikke særlig godt på Østfyn, så var det bedre at lave eksempelvis brændevin på danske æbler?

Hvorfor laver I så rom, kunne man spørge?

- Fordi der er efterspørgsel på det, siger Kim Møller-Elshøj og tilføjer:

- De ting, vi foretager os, er med et økonomisk afsæt. Produkter får ikke lov til at leve, hvis der ikke er afsætning for dem.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Milliardær har brugt 65 millioner på ny toprestaurant

EU-madpoliti: Chokodrik og smøreost er anderledes i Danmark

Et produkt kan fremstå som næsten - eller helt - det samme, men indholdet varierer fra EU-land til EU-land

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Priserne på danske fødevarer er de højeste i EU

Årets lokale varer kåret: Tangchips, kombucha og flødeboller til tops

Chokoladefabrik satser på nyheder

Nyhedsbrev

15.077 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

Online Avis Arkiv

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Domino's klar igen med ny ejer

Marel gearer sig til øget vækst

1

Syge emballage-ansatte: Virksomheden svigtede os

Ugens grin: Dystre udsigter

Konkurrence giver billigere økovarer i indkøbskurven

De satser millioner på grønlandsk smeltevand som gourmetoplevelse

Erstatningskrav: Småkagekrig raser videre

- Vi gambler med fødevaresikkerheden

Hidtil bedste regnskab fra kartoffelmelfabrik

Danske fødevarevirksomheder brager frem i Rusland trods embargo

Ørbæk Bryggeri vil tredoble salget

Kæmpeinvestering skal løfte takeaway-komet

Medie: Danish Crown overvejer at lukke slagteri

Stabling: Ølbrygger har lagt en snedig whiskyplan

Nyt fra bestyrelser og direktioner

- Jeg vidste heller intet om at lave øl

Foss klar med 10.000 nye kvadratmeter

Slagtere fjollede fridagen væk

Endnu en ny direktør i Dansk Erhverv

Cateringfirma dropper lille køkken

Nyt, fynsk ølsamarbejde

55 millioner kødbakker bliver miljøvenlige

Ny sukkerboss i Nakskov

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fem anbefalinger fra robotindustrien skal skabe 25.000 job i 2025

Sommerudflugt til Gram Slot

Forøget effektivitet hos Unicon med hjælp fra AMCS

Plastbøtte til mikrobølgeovn kan mindske madspild

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Overvågning og styring af forsyningslinien

Flavour trends 2019

Involvering af medarbejderne gav succes med ny UR-robotarm

Trelleborg udvider LSR-fabrik i Bulgarien

Vækst i SMC’s europæiske markedsandel

Tick Cad søger sælger med teknisk forståelse

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Al den plast, du ikke kan se på stranden, er et stigende miljøproblem

Bestilt onsdag og leveret i Holland fredag morgen...

Svanemærket industrivask er mere miljøvenlig end at vaske i almindelige vaskemaskiner

Komplet program af rustfrie magnetventiler hos Granzow

Effektiv håndtering af emballagespild i fødevareindustrien

50 år og vind i sejlene

Ny epoxy stick fra Weicon - "en all-rounder"

RS Components annoncerer ny global franchiseaftale med Yageo

Enkel og alsidig filtrering af væsker med ny mobil filtreringsenhed

Uge 26 og 27 har vi solstik ☀️

Edge Computing skaber værdi for BKV

Bell hus fra KTR

Kampagnepris på 8 fods container

Send til en kollega

0.193