23948sdkhjf

Destilleri søger balancen mellem business og bæredygtighed

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Økonomisk snusfornuft er påkrævet, hvis man vil stå tilbage, når tsunamien af nye destillerier har lagt sig

Først kom mikrobryggerierne, og nu kommer mikrodestillerierne.

Alene i de seneste 18 måneder er antallet af destillerier og spiritusproducenter i Danmark mere end fordoblet fra 35 til 80, fortæller Nyborg Destilleris blender og marketingansvarlige, Kim Møller-Elshøj.



Dermed lægger destillerierne sig i halen på de mikrobryggerier, der er knopskudt de fleste steder i Danmark i løbet af de foregående 10-15 år.

- Der findes næppe andre brancher med en så eksplosiv vækst som vores, lyder det fra Kim Møller-Elshøj, som selv leverer den uundgåelige konklusion:

- Så næppe alle vil stadig være her om 20 år.

Afgørende med høj eksportgrad
Hos Nyborg Destilleri - der er ejet af Rømer-familien, som også ejer bl.a. Ørbæk Bryggeri - er det en cocktail af bæredygtighed, oplevelsesøkonomi, eksport og generel økonomisk snusfornuft, der skal sikre det to år gamle destilleri succes.

Læs også: - Jeg vidste heller intet om at lave øl

Destilleriet har egen restaurant og butik, ligesom der er faste rundvisninger de fleste dage. På den dag, hvor Food Supply Magazine lægger vejen forbi, er der således besøg fra en busfuld svenske turister.

- Internationalisering i form af eksport til udlandet er afgørende, hvis man vil overleve. Vi har en lille smule eksport til Tyskland i dag, men eksporten skal klart stige i fremtiden, fortæller Kim Møller-Elshøj.

Destilleriet fokuserer mest på whisky, men fremstiller også gin, rom, frugtbrændevin og akvavit for at sikre en så høj og varieret omsætning som muligt.

- På dagstapningsbasis fremstiller vi faktisk mest gin. Det er hurtigere at lave end whisky, og det er en højere volumen på grund af en høj efterspørgsel, siger Kim Møller-Elshøj.

Læs også: Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Private label
Destilleriet supplerer desuden produktionen af egne produkter med lønproduktion og private label-produktion for forskellige kunder.

Driften skal naturligvis give overskud. Men Kim Møller-Elshøj erkender gerne, at man som et destilleri, der prioriterer bæredygtighed og økologi højt, hele tiden er nødt til at finde det rigtige snit mellem økonomisk bæredygtighed og miljømæssig bæredygtighed.

- Vi spørger for eksempel ofte os selv om, hvorvidt vi overhovedet skal lave rom? Sukkerrør gror ikke særlig godt på Østfyn, så var det bedre at lave eksempelvis brændevin på danske æbler?

Hvorfor laver I så rom, kunne man spørge?

- Fordi der er efterspørgsel på det, siger Kim Møller-Elshøj og tilføjer:

- De ting, vi foretager os, er med et økonomisk afsæt. Produkter får ikke lov til at leve, hvis der ikke er afsætning for dem.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Lagkagehusets direktør stopper

Medie: Universitet lod landbruget få indflydelse på nyhed om oksekødsrapport

World Food Summit under en bæredygtig hat

Coop tilbagekalder hamburgerryg

Ond tvilling satser 20 millioner kroner på tapperi i New York

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.119 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Isproducent skal betale 10.000 kroner i bøde

Online Avis Arkiv

Danish Crown klar med nye hybridprodukter

Food Festival får food-konkurrence

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Rekordmange udlændinge har job i Danmark

Antallet af slagtninger styrtdykker

Flere mejerier vil lave planteprodukter

156 kilo Aalbæk-snacks kaldt retur

Økomejeri fik bøde for dårlig hygiejne

Arla på vej med flere plantebaserede fødevarer

Ny lakseterminal på vej op i omdrejninger

Efter seks års fremgang står den danske beskæftigelse stille

Fiskemand erkender kun papirsjusk

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Defco-familie får lov at blive efter salg

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Smør, mælk og marcipanbrød på toppen af dansk imageliste

Virksomhederne er klar til besøg, men folkeskolerne kommer ikke

Venner er hoppet med på ginvognen

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

SF vil forbyde fransk delikatesse: Det er barbarisk

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Process Engineering støtter ”Danmark planter træer”

Bliv klogere på laboratoriespecialernes fremtid i den danske sundhedssektor

Diatom A/S har overtaget aktiviteterne i Bisco Vægte A/S

De nominerede til hi-messens nystiftede bæredygtighedspris er fundet

PRO-CONSULT hjælper med skolemælken

PALOMAT® Forhandler 2019!

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Ny Dual Point Mini Cooler til køling af små dele og værktøjer

CAD til Bim

HF indgår nyt partnerskab

En kvalitetsrejse brolagt med fødevaresikkerhed og kvalitetskultur

TYTAN gruppeafbrydere kan nu fås hos Ara-El

Opsæt din positioner med blot én finger...

Kursus i produktionsplanlægning

Gratis webinar: EDI-integration til Dynamics 365

At digitalisere kvalitetsledelsen er en lærerig proces, Her er, hvad de lærte ved Dansand.

”Jeg elsker min lille sjækel fra GN” – sagde ingen, nogensinde 

Fuld automatisk affaldshåndtering til pakkeriet og etikettering

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Invitation til Inspirationsdagen 12/9

Webinar: Introduktion til Festos nye IP20 remote I/O og controller platform

Kom på forkanten af den teknologiske udvikling

Digitalisering af de ikoniske IKEA-kødboller - den digitale rejse

Klar til at se noget nyt på hi-stand M9540?

Send til en kollega

0.301