23948sdkhjf

Destilleri søger balancen mellem business og bæredygtighed

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Økonomisk snusfornuft er påkrævet, hvis man vil stå tilbage, når tsunamien af nye destillerier har lagt sig

Først kom mikrobryggerierne, og nu kommer mikrodestillerierne.

Alene i de seneste 18 måneder er antallet af destillerier og spiritusproducenter i Danmark mere end fordoblet fra 35 til 80, fortæller Nyborg Destilleris blender og marketingansvarlige, Kim Møller-Elshøj.



Dermed lægger destillerierne sig i halen på de mikrobryggerier, der er knopskudt de fleste steder i Danmark i løbet af de foregående 10-15 år.

- Der findes næppe andre brancher med en så eksplosiv vækst som vores, lyder det fra Kim Møller-Elshøj, som selv leverer den uundgåelige konklusion:

- Så næppe alle vil stadig være her om 20 år.

Afgørende med høj eksportgrad
Hos Nyborg Destilleri - der er ejet af Rømer-familien, som også ejer bl.a. Ørbæk Bryggeri - er det en cocktail af bæredygtighed, oplevelsesøkonomi, eksport og generel økonomisk snusfornuft, der skal sikre det to år gamle destilleri succes.

Læs også: Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

Destilleriet har egen restaurant og butik, ligesom der er faste rundvisninger de fleste dage. På den dag, hvor Food Supply Magazine lægger vejen forbi, er der således besøg fra en busfuld svenske turister.

- Internationalisering i form af eksport til udlandet er afgørende, hvis man vil overleve. Vi har en lille smule eksport til Tyskland i dag, men eksporten skal klart stige i fremtiden, fortæller Kim Møller-Elshøj.

Destilleriet fokuserer mest på whisky, men fremstiller også gin, rom, frugtbrændevin og akvavit for at sikre en så høj og varieret omsætning som muligt.

- På dagstapningsbasis fremstiller vi faktisk mest gin. Det er hurtigere at lave end whisky, og det er en højere volumen på grund af en høj efterspørgsel, siger Kim Møller-Elshøj.

Læs også: Ørbæk Bryggeri fusionerer, hyrer ny direktør og køber op

Private label
Destilleriet supplerer desuden produktionen af egne produkter med lønproduktion og private label-produktion for forskellige kunder.

Driften skal naturligvis give overskud. Men Kim Møller-Elshøj erkender gerne, at man som et destilleri, der prioriterer bæredygtighed og økologi højt, hele tiden er nødt til at finde det rigtige snit mellem økonomisk bæredygtighed og miljømæssig bæredygtighed.

- Vi spørger for eksempel ofte os selv om, hvorvidt vi overhovedet skal lave rom? Sukkerrør gror ikke særlig godt på Østfyn, så var det bedre at lave eksempelvis brændevin på danske æbler?

Hvorfor laver I så rom, kunne man spørge?

- Fordi der er efterspørgsel på det, siger Kim Møller-Elshøj og tilføjer:

- De ting, vi foretager os, er med et økonomisk afsæt. Produkter får ikke lov til at leve, hvis der ikke er afsætning for dem.

Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Leverpostejfabrik lukker

.

Fiskefabrik genåbner efter corona-lukning

Meyers åbner to corona-sikrede drivhusrestauranter

Is-ægtepar har udsat eksportdrømmen

Tæt på millionen: Gråsten Fjerkræ ser corona som et bump på vejen

Laksefamilie fik næstbedste resultatet nogensinde

Nyhedsbrev

15.518 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Efter rekordår: Cabinplant kæmper med 2020-budget

Online Avis Arkiv

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

Danish Crown klar til at bygge nyt kæmpedomicil

Jensens Bøfhus med plus for første gang i årevis

1

Ny flødebollefabrik mangler maskiner

Pizzeria-ejer tjente penge på at købe sine egne pizzaer

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Co-Ro satte ny saftrekord - og har nu fokus på nye markeder

Tomatketchup er kaldt tilbage

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Rekordmange nye øl tappes på dåse

1

Lagkagehuset frigiver regnskab før tid: - Vi har ikke noget at skjule

Too Good To Go lander ny, stor aftale

Corona-krise kaster skygge over rekordhalvår for Danish Crown

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Afvikling og it-system koster dyrt: Haarslev har nyt stort minus

Færre end normalt spiser ude trods restauranters åbning

Politi: Åbning af spisesteder gik over al forventning

Bryghus klar med verdens første quinoa-øl

Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

Løgpølse ramt af plastikbøvl

4

Seminar gør branchen klogere på blockchain

Lukkede retssale lægger et røgslør over konkurser i coronakrise

Mikrobryggerier sælger øl på helt ny måde

Royal Greenland tjente over 400 millioner

Flere penge til presset Joe & The Juice

Novozymes nød godt af hamstring af mad

Pressede fødevareproducenter bruger nyt salgsværktøj

Landmand frygter at brænde inde med 40 tons asparges

Basisvarer med til at løfte Nestlés salg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Tag kontrollen over uønskede bakterier med hygiejneklude som

NY brochure til dig: Sådan tjener du penge med GP INDUSTRI!

Webinar: Emballage til fødevarer - bæredygtigt design

TILBUD! Vi rydder op på lageret

Nidec Industrial Automation Denmark A/S udvider teamet

Når der ikke må gå fisk i maskineriet

Få styr på dine stopårsager - 2

Ny 3D scanner på markedet

Brancheorganisationen EESPA: Vi skal holde handlen i gang

Få overblik over vores udvalg af løfteåg på vores hjemmeside

Webinar: Inventor og Tick Tool - Tips & Tricks

Sensorer til barske miljøer

Spar 90% CO2 på dine transporter

Rabat på kurser i AutoCAD og Revit

6 myter om lagerautomatisering

Tal med medarbejderne om den nye hverdag

Plade- og tavleløsninger fra SMC

Vi er måske ikke Danmarks største kranfirma.

Er din jordforbindelse helt skæv?

Unboxing – Er din indpakning værd at pakke ud?

INOX udvider med 3 nye lagerhaller

Danmarkshistoriens største UV-projekt til drikkevand

Automatiseret styring af forskellige viskositeter

Bannere i god kvalitet til en god pris

Luftovervågning med Bluetooth

Send til en kollega

0.172