23948sdkhjf

Destilleri søger balancen mellem business og bæredygtighed

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Økonomisk snusfornuft er påkrævet, hvis man vil stå tilbage, når tsunamien af nye destillerier har lagt sig

Først kom mikrobryggerierne, og nu kommer mikrodestillerierne.

Alene i de seneste 18 måneder er antallet af destillerier og spiritusproducenter i Danmark mere end fordoblet fra 35 til 80, fortæller Nyborg Destilleris blender og marketingansvarlige, Kim Møller-Elshøj.



Dermed lægger destillerierne sig i halen på de mikrobryggerier, der er knopskudt de fleste steder i Danmark i løbet af de foregående 10-15 år.

- Der findes næppe andre brancher med en så eksplosiv vækst som vores, lyder det fra Kim Møller-Elshøj, som selv leverer den uundgåelige konklusion:

- Så næppe alle vil stadig være her om 20 år.

Afgørende med høj eksportgrad
Hos Nyborg Destilleri - der er ejet af Rømer-familien, som også ejer bl.a. Ørbæk Bryggeri - er det en cocktail af bæredygtighed, oplevelsesøkonomi, eksport og generel økonomisk snusfornuft, der skal sikre det to år gamle destilleri succes.

Læs også: - Jeg vidste heller intet om at lave øl

Destilleriet har egen restaurant og butik, ligesom der er faste rundvisninger de fleste dage. På den dag, hvor Food Supply Magazine lægger vejen forbi, er der således besøg fra en busfuld svenske turister.

- Internationalisering i form af eksport til udlandet er afgørende, hvis man vil overleve. Vi har en lille smule eksport til Tyskland i dag, men eksporten skal klart stige i fremtiden, fortæller Kim Møller-Elshøj.

Destilleriet fokuserer mest på whisky, men fremstiller også gin, rom, frugtbrændevin og akvavit for at sikre en så høj og varieret omsætning som muligt.

- På dagstapningsbasis fremstiller vi faktisk mest gin. Det er hurtigere at lave end whisky, og det er en højere volumen på grund af en høj efterspørgsel, siger Kim Møller-Elshøj.

Læs også: Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Private label
Destilleriet supplerer desuden produktionen af egne produkter med lønproduktion og private label-produktion for forskellige kunder.

Driften skal naturligvis give overskud. Men Kim Møller-Elshøj erkender gerne, at man som et destilleri, der prioriterer bæredygtighed og økologi højt, hele tiden er nødt til at finde det rigtige snit mellem økonomisk bæredygtighed og miljømæssig bæredygtighed.

- Vi spørger for eksempel ofte os selv om, hvorvidt vi overhovedet skal lave rom? Sukkerrør gror ikke særlig godt på Østfyn, så var det bedre at lave eksempelvis brændevin på danske æbler?

Hvorfor laver I så rom, kunne man spørge?

- Fordi der er efterspørgsel på det, siger Kim Møller-Elshøj og tilføjer:

- De ting, vi foretager os, er med et økonomisk afsæt. Produkter får ikke lov til at leve, hvis der ikke er afsætning for dem.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

"Danmarks Bedste Burger" kåret

McDonald's klar med ny dansk direktør

Fødevareindustrien overhalet på listen over energi-sugere

Trods forbud: Kød med kødklister kan sælges lovligt

De løber ikke sur i det

To familier har lange traditioner på eddikefabrikken i Randers

Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

Nyhedsbrev

15.169 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Nichesuccesen Adival solgt

Online Avis Arkiv

Der brygges stadig på de gamle trætanke

De Jydske Eddikebryggerier producerer eddike på gæringsanlæg fra 1964 og 1976

Dansk veganerkasse satser formue i USA

Cofoco-ejer køber sig ind i kendt kaffekæde

Stor stigning i økologisalg til foodservice

Carlsberg-topfolk kendte til mistanke om bestikkelse i to år

Dansk Andeudvikling er konkurs

Eks-bolchemager tilbyder nu mormormad

Foodservicefolk klar med kampagne for klimavenlig mad

Nye film om mad skal rydde ud i madmyterne

Fødevarefirma afsløret i millionsnyd med moms

Løgismose og Netto udvider samarbejdet

Coop vil give rådgivning til små fødevarevirksomheder

Efter 110 år: Tulip skifter navn

Randers-fabrik dominerer det danske marked

De Jydske Eddikefabrikker producerer det meste af butikkernes husholdningseddike

Danske sømandschips med hidtil største succes

Vegansk messe indtager Kødbyen

Avis: Carlsberg betalte embedsmænd under bordet

Lektor om Carlsberg-sag: Bestikkelse er normalt i Indien

3F: Tivoli Food Hall-forhandlinger brudt sammen

Foss i nyt samarbejde med DTU

Nye millioner til nye fødevareprojekter

Popcornmajs kaldt retur efter insektfund

Fødevareminister er stolt af ny Danish Crown-fabrik i Kina

Lars Seier har købt en kendt café

Video: Sådan kan tøjet give fødevaresikkerhed

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Slagteri-udvidelse afslørede ældgammel gravhøj

Fiskemelsfabrik ramt af brand

Food-iværksættere møder kapitalen i Aarhus

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Bondy udstiller på stand M9920 og på stand L9331.

Dansk kvalitet – hurtig leveringstid

Bæredygtigt og vegetarisk – sådan påvirker det fødevareproducenterne

Få styr på den nye BRC-standard for emballageindustrien

The Smart Company: Tekniske begreber bliver omsat til praksis på hi-messen

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Får du det optimale ud af dine rør i dit kompressorrum?

Gromas Maskinfabrik A/S - Opruster med et kendt ansigt.

Invitation til samskabelsesworkshop

Oprydningssalg - skiltepylon til under halv pris

Klimavenlige ventilatorer og verdensmål nr. 13

Kommer du også til HI Messen for at få inspiration?

Ny micro griber kan håndtere skrøbelige dele

Industrien tager teknologien til sig - Stor interesse for exoskelet

Lenze sponsor af omformer og regenerativ enhed til DTU’s økobil-projekt

Undgå rygsmerter grundet dårlige ergonomiske forhold

Cylindere af rustfrit stål på årets hi-messe

Skal udstyret være i orden, skal du vælge DENSORB

RCS Remote - For mange anvendelser

Glæd dig til at møde mere end 65 udstillere på DiaLabXpo

BioSan Nordic er hovedsponsor for Dansk Rengøringsmesse 2019

Fra manuel 3D opmåling til fuldautomatisk high-end scanning

Du er ved at blive snydt!

Mød Fibox på hi Tech & Industri Scandinavia 1.-3. oktober 2019

AxFlow udstiller igen på HI messen

Send til en kollega

0.313