23948sdkhjf

Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

Der er sket meget med tilgængeligheden af økologiske råvarer det seneste årti.

Da Nyborg Destilleri - dengang i form af Ørbæk Bryggeri, der står bag destilleriet - begyndte at destillere sine første whiskybatches i 2008, kunne man ikke købe økologisk dansk malt. Malten måtte man i stedet købe i Sverige, Tyskland og Belgien.

- Men siden vi startede op her i Nyborg for to år siden, har vi kunnet få dansk økomalt fra Sophus Fuglsang Malteri i Haderslev, fortæller blender og marketingansvarlig Kim Møller-Elshøj.

Nyborg Destilleri er økologisk certificeret og er stolt af det, lyder det fra Kim Møller-Elshøj. Men sourcingen af økologiske råvarer er ikke uden udfordringer, heller ikke her i år 2019, hvor selv de billigste discountsupermarkeder har økologiske varer på hylderne.

Flere udfordringer
Eksempelvis ville destilleriet allerhelst købe økologisk fynsk malt fra nærområdet. Men det kan for nuværende ikke lade sig gøre.

- Det er bare ét eksempel på en af vores udfordringer. Vi vil gerne købe fynsk malt, men der er simpelthen ikke landmænd nok på Fyn til at dække Fuglsangs behov, forklarer Kim Møller-Elshøj.

Den røgmalt, som destilleriet anvender til sin røgede whisky, er man også stadig nødt til at købe i Belgien.

- Men vi har talt med Gyrup Gårdmalt i Thy om at få en prøve af deres nye røgmalt. Så det prøver vi af inden for det næste års tid.

Tangen fra Storebælt er ikke økologisk
Helt overordnet er det blevet langt nemmere at source økologiske råvarer, medgiver Kim Møller-Elshøj. Men den øgede tilgængelighed har også en slagside.

Destilleriet bruger to slags tang til ginvarianten Mist, men selvom der findes masser af ren, god tang i Storebælt, må destilleriet ikke anvende det, fordi havtangen ikke er økologisk certificeret. I stedet køber man tangen af en hollandsk leverandør.

- Det viser sig så, at den tang rent faktisk stammer fra Irland. Produktet er økologisk og fejler ikke noget, og vi lever op til alle de officielle regler, men ud fra et bæredygtighedsperspektiv kan det virke paradoksalt, at vi ikke må bruge tang fra Storebælt eller havtorn nede fra stranden, fordi det ikke har et økologisk stempel, siger Kim Møller-Elshøj.

I andre tilfælde er kvaliteten af de lokale råvarer bare ikke god nok.

- Vi har på et tidspunkt talt med en lokal landmand om at få dyrket byg meget tæt på Nyborg. Men pris og kvalitet kunne simpelthen ikke retfærdiggøre det. Så byggen kommer fortsat fra andre steder i Danmark end Fyn.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11