23948sdkhjf

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet har fundet ud af, hvordan man ved at bruge såkaldt deep learning hurtigere kan tolke analyser, der foretages ved hjælp af gaskromatografi.

Den nye metode har stor betydning for kvalitet, effektivitet og omkostninger, når forskellige data, blandt andet vedrørende fermentering af ost, skal undersøges, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Gaskromatografi er en analysemetode, som eksempelvis kan være med til at afsløre fødevaresvindel, finde ud af hvor et bestemt parti kokain er fremstillet, eller overvåge en fermentering af ost.

- Den nye tolkningsmetode af gaskromatografiske analyser kan gøre denne type analyser tilgængelige for langt flere. Det betyder, at man vil kunne træffe bedre og billigere beslutninger på en række områder i samfundet, siger professor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet Rasmus Bro, som er en af forskerne bag den nye metode.

Metoden kan også bruges til måling af smag og duft inden for gastronomien og til at undersøge blodprøver på hospitalet.

- Hvis man for eksempel producerer en ost, udvikler smagen og duften sig forskelligt, afhængigt af hvilken mikrobiologisk kultur, man tilsætter, og hvordan man behandler osten under produktionen. Gaskromatografi kan bruges til at måle de kemiske stoffer, der tilsammen danner aromaprofilen af osten. Så hvis man for eksempel ønsker en mere frugtig eller nøddeagtig aroma, kan man prøve at ændre produktionen og derefter måle på, om man får dannet mere af de kemiske stoffer, der ligger bag den ønskede smagsprofil, siger ph.d.-studerende Anne Bech Risum, som også er en af forskerne bag metoden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11