23948sdkhjf

Bakteriernes egne fjender sættes ind mod listeria og salmonella

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie
En ny, biologisk konserveringsmetode til fødevarer er blevet udviklet af Københavns Universitet og private virksomheder med støtte fra GUDP, Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogramudvikle. Metoden kan beskytte forbrugerne mod farlige bakterier.

Konserveringsmetoden udnytter bakteriernes naturlige fjender i kampen mod salmonella, e. coli, campylobacter og listeria i grønt, mælk og ost, fjerkræ og rødt kød, oplyser ministeriet. GUDP har støttet projektet med godt 11 millioner kroner.

Hvor der er mange bakterier, er der også mange bakteriofager, der er specialiserede til at angribe og udrydde bestemte bakteriestammer. Den viden har Københavns Universitet brugt i det omfattende forskningsarbejde, som er en forudsætning for udviklingen af de nye konserveringsmetoder.

Metoden går ud på, at bakteriofagerne slår salmonella og andre af deres naturlige fjender ihjel til gavn for fødevaresikkerheden. Forskerne har indkredset og testet 200 forskellige bakteriofager, forklarer Lone Brøndsted, professor i fagbiologi og biokontrol.

- Vi indsamler dem fra små søer i for eksempel Zoologisk Have og parker og fra spildevand. Herefter isolerer vi dem, karakteriserer dem og undersøger præcis, hvilke bakterier de kan slå ihjel, deres virkeevne, og hvor sikkert det er at anvende dem i fødevarer, fortæller hun.

Mindre madspild
De virksomheder, der har hjulpet forskerne på Københavns Universitet i et såkaldte TopSafe-projekt, er Arla Foods, Danish Crown, Flensted og Danpo. Også SEGES og ISI Food Protection, der er et ekspertisecenter for anvendt fødevaremikrobiologi, har været med.

- Udover at løfte Danmarks allerede høje standard inden for fødevaresikkerhed op på et endnu højere niveau har TopSafe leveret resultater, der vil mindske madspildet markant. Forsøg udført på et slagteri har for første gang også dokumenteret virkning af vores biokonserveringsmetoder i fuldskala-produktion, siger Anne Elsser-Gravesen, der er medejer af ISI Food Protection og projektleder for TopSafe-projektet.

Projektet bliver afsluttet i dette efterår, men GUDP´s bestyrelse har netop bevilget yderligere syv millioner kroner til opfølgningsprojektet CAMPAC. Det nye projekt drejer sig om bekæmpelse af campylobacter i slagtekyllinger.

- Det er en forholdsvis ny teknologi at anvende bakteriofager i biokonservering. Vi har fået yderst lovende resultater i kampen mod listeria og salmonella. Men vi ser allerede en væsentlig begrænsning for campylobacter, konstaterer Anne Elsser-Gravesen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Tidligere Arlachef skal rydde op efter skandale

1

Fremtidsforsker: Kød forsvinder ikke helt fra middagsbordene

Jobfesten i Danmark er slut: Beskæftigelsen står i stampe

150.000 danske skoleelever går i køkkenet for klimaet

Ugens grin: Gemmeleg

Europas bedste whisky er kåret - og den er nordjysk

Nyhedsbrev

15.210 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Supermarkeder sælger mindre kød og mere plantefars

Mens danskerne forbruger mindre fersk kød, er salget af vegetariske produkter steget markant

Online Avis Arkiv

Lokale producenter hyldes i Vejle

Kinesisk nytår og julesalg sender svinepriser på himmelflugt

Danske svineproducenter har udsigt til den højeste svinenotering siden 2001

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Trump spænder ben for Thises populære Vesterhavsost

Fødevaredanmark: - Afskaf selskabsskatten for start-ups

46 mejerier kontrolleres efter beslaglæggelse af 400 paller mælkepulver

1

Pizzakæde lukkede i Danmark: Nu står flere lande for tur

Foss har lagt nødvendige millioner i nye teknologier

Købere står i kø til gigantsucces i Esbjerg

Sådan vender fabrik udgift til milliongevinst

Kæmpe koncerner sværger plast-ed

Øl, honning, marmelade og gin: Producenter elsker adgang til specifikt logo

Danish Crowns salg af Tulip Ltd på plads

Din medister har været i Kina: Jan vil revolutionere pølseproduktionen

Orkla satser på nye investeringer og ændrer i topledelsen

Bon Appetit Group lander øko-ordre hos SAS

Klimaforandringer truer danske fiskefabrikker

Efter år med en kæp i hjulet: Bøf-chef vil vende minus til plus

Tag med et kig ind i fremtiden: Sådan skal vi spise

Danish Crown ansætter ny CFO

Dansk ingrediensgigant vokser - men ser mørke skyer på himlen

Carlsberg får ny kommerciel direktør

Danmarks konkurrenceevne fastholder plads i global top-ti

Flere og flere seniorer springer ud som iværksættere

Aarhus får et fødevarelaboratorium

Den danske industri er blevet ramt af influenza

Tilberedte rejer fra Asien indeholder fækale bakterier

Pølser tilbagekaldt efter fund af listeria

1

DI: Flere virksomheder oplever dyk i efterspørgslen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Offshore special container løsning

NYHED - LSM100 slangepumpe med rustfrit pumpehus

Et semi-automatisk anlæg kan også gøre alverden til forskel

Selvregulerende varmekabel fra Nordic Pipe ApS

Lovkrav, ansvar og konsekvenser for maskinejere

Magneter - hvorfor kan de gøre en stor forskel for jer?

Når du har brug for KROGE, OPHÆNG og STATIVER, er vi klar!

HUSK: vores kundetilfredshedsanalyse - vind en Bruder® bil

YASKAWA Cockpit - Industri 4.0

Nomo har lanceret “KIZEI”

Fibox Junction box - Vedligholdelsesfri og vejrbestandig

Beskyttelsesglas til lasersvejsning fra Mirit Glas

Har du behov for kompensering i konstruktionen?

AxFlow servicerer alle kompressor mærker

RS Components indgår global aftale med Maxim Integrated

Har du styr på dit GTIN-varenummer?

Find den rigtige balance i din jobsøgning

Siemens Solution Partnere

Hydrauliske komponenter fra KTR

RASCH forhandles af Salicath ApS

Papemballage erstatter plast-løsning

Bliv klar til Halloween med gratis skabeloner fra Avery!

Nye partnere i Dansk Stålmontage

VIND en Bruder-bil -Deltag i vores kundetilfredshedsanalyse

VKST i front for landbrugets CO2 kamp med nyt solcelleanlæg

Send til en kollega

0.269