23948sdkhjf

Bakteriernes egne fjender sættes ind mod listeria og salmonella

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie
En ny, biologisk konserveringsmetode til fødevarer er blevet udviklet af Københavns Universitet og private virksomheder med støtte fra GUDP, Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklings- og demonstrationsprogramudvikle. Metoden kan beskytte forbrugerne mod farlige bakterier.

Konserveringsmetoden udnytter bakteriernes naturlige fjender i kampen mod salmonella, e. coli, campylobacter og listeria i grønt, mælk og ost, fjerkræ og rødt kød, oplyser ministeriet. GUDP har støttet projektet med godt 11 millioner kroner.

Hvor der er mange bakterier, er der også mange bakteriofager, der er specialiserede til at angribe og udrydde bestemte bakteriestammer. Den viden har Københavns Universitet brugt i det omfattende forskningsarbejde, som er en forudsætning for udviklingen af de nye konserveringsmetoder.

Metoden går ud på, at bakteriofagerne slår salmonella og andre af deres naturlige fjender ihjel til gavn for fødevaresikkerheden. Forskerne har indkredset og testet 200 forskellige bakteriofager, forklarer Lone Brøndsted, professor i fagbiologi og biokontrol.

- Vi indsamler dem fra små søer i for eksempel Zoologisk Have og parker og fra spildevand. Herefter isolerer vi dem, karakteriserer dem og undersøger præcis, hvilke bakterier de kan slå ihjel, deres virkeevne, og hvor sikkert det er at anvende dem i fødevarer, fortæller hun.

Mindre madspild
De virksomheder, der har hjulpet forskerne på Københavns Universitet i et såkaldte TopSafe-projekt, er Arla Foods, Danish Crown, Flensted og Danpo. Også SEGES og ISI Food Protection, der er et ekspertisecenter for anvendt fødevaremikrobiologi, har været med.

- Udover at løfte Danmarks allerede høje standard inden for fødevaresikkerhed op på et endnu højere niveau har TopSafe leveret resultater, der vil mindske madspildet markant. Forsøg udført på et slagteri har for første gang også dokumenteret virkning af vores biokonserveringsmetoder i fuldskala-produktion, siger Anne Elsser-Gravesen, der er medejer af ISI Food Protection og projektleder for TopSafe-projektet.

Projektet bliver afsluttet i dette efterår, men GUDP´s bestyrelse har netop bevilget yderligere syv millioner kroner til opfølgningsprojektet CAMPAC. Det nye projekt drejer sig om bekæmpelse af campylobacter i slagtekyllinger.

- Det er en forholdsvis ny teknologi at anvende bakteriofager i biokonservering. Vi har fået yderst lovende resultater i kampen mod listeria og salmonella. Men vi ser allerede en væsentlig begrænsning for campylobacter, konstaterer Anne Elsser-Gravesen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Syltefabrik udvider marmeladelinje og skaber job på Samsø

Luksus-pizzakæde er konkurs i Danmark

Kohberg tjener penge igen efter tre års tab

Cognacflaske fra 1762 solgt for rekordbeløb på auktion

Trolden er på plads i nyt bryghus

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.523 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Nordex Food nåede over de 2 milliarder

Direktøren lovede ikke for meget

Online Avis Arkiv

Frugtsnack-producent skuffet over regnskab: Vokser for langsomt

Corona har åbnet nye markeder for UV-leverandør

Lagkagehuset indrykker modsvar i aviser efter stormvejr

Øget priskonkurrence presser Palsgaard

Ny rekord og nyt produkt: Bülows lakridser i topform

Geia Food med ny rekord er klar til yderligere vækst

Fiskefabrik investerer millioner i nyt røgeri

Dan Duck trækker Fødevarestyrelsen i retten - kræver "tocifret millionbeløb"

Ifølge Dan Duck har en fejlagtig kontrolrapport smadret virksomhedens omsætning og omdømme

Lantmännen Unibake med stærkt forbedret bundlinje

20-årig bliver restaurantchef hos hurtigtvoksende burgerkæde

Schulstad solgte mere, men tabte 41 millioner

Ekspertgruppe: Hjælpepakker bør slutte 8. juli

Postevand-firma fik sit første underskud

Aftale med Kokkelandsholdet er guld værd for Gråsten Fjerkræ

Tæt på millionen: Gråsten Fjerkræ ser corona som et bump på vejen

Fiskefabrik genåbner efter corona-lukning

Is-ægtepar har udsat eksportdrømmen

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

Tomatketchup er kaldt tilbage

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Bryghus klar med verdens første quinoa-øl

Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

Løgpølse ramt af plastikbøvl

4

Seminar gør branchen klogere på blockchain

Lukkede retssale lægger et røgslør over konkurser i coronakrise

Mikrobryggerier sælger øl på helt ny måde

Royal Greenland tjente over 400 millioner

Flere penge til presset Joe & The Juice

Se alle Medlemmernes egne nyheder

VS Automatic A/S har nået det højeste PRO Partner niveau

NYHED: Automatisk adgang til hele vores webinar-bibliotek!

Kompakt sensor med diagnostisk system

Specialfremstillede gummiprofiler i europæisk topkvalitet

AutoCAD: Gode muligheder for opgradering af kompetencerne

Undgå maskinnedbrud og overophedningsskader!

Hold styr på dokumentationen på løftegrejet med CS-Portalen

Siemens Simatic Drive Based Controller

SynFlex udvider sit tape-sortiment markant

Release: Rockwell Automation Studio 5000 Logix

SILHORKO skal rense regnvand i Aarhus-bydelen NYE

Lad os skabe varmen og forlæng sommeraftenerne!

Kompakt, alsidig og stærk frekvensomformer

Håndspritstander incl håndsprit - se her ;)

Bernstein A/S leverer et flot resultat for 2019

Når standard-modellen bliver opgraderet

Webinar om Festos nye decentrale installationsnetværk

SMC International Training gør danskerne til eksperter

Ucrete CS - et nyt, enestående, UV-resistent industrigulv

Plastpalle af 100% genbrugsplast fra danske husholdninger

Skal vi skræddersy din brandsikre container?

PCSCHEMATIC Cabledim opgraderet til version 3.0

Bliv klogere på designprocess og FEM på bare 30 minutter!

Vi implementerer ROB-EX - også digitalt

Nem frokostordning

Send til en kollega

0.235