23948sdkhjf

Han var vildt bange for bier - nu laver han præmieret honning

I Gravens mellem Vejle og Kolding er parret Cecilie og Kenneth Prostrup godt i gang med at slå deres biavlervirksomhed, C&K's Biavl, fast som en honningproducent af høj klasse.

Food Supply mødte parret på International Food Contest i Herning i sidste uge - få timer efter, at to af deres tre deltagende produkter i honningkonkurrencen var blevet præmieret med henholdsvis bronze og sølv. Og stoltheden i deres øjne var tæt på at lyse hele den store fødevarehal op, da de fandt frem til stedet, hvor deres honning var udstillet.

- Det er første gang, vi er med i konkurrencen, og vi meldte os til for at finde ud af, hvor vi står. Sidste år lavede vi 1,2 ton honning, men vi har meget større ambitioner. Vi håber også at komme ud på blandt andet det franske marked, fortæller Cecilie Prostrup, der blandt andet varetager virksomhedens markedsføring.

- De kloge siger, at for at leve af det, skal man have 400 bistader, og lige nu har vi 67 rundt omkring i landet, nævner hun.

- Njaaeeehhh
Antallet er vokset støt, siden parret gik i gang med biavlen for tre år siden. Det gjorde de, fordi Kenneth Prostrup var vildt bange for bier, en angst kaldet melissofobi.

- Jeg skubbede lidt til ham og spurgte, om ikke vi skulle have et par bistader, så han måske kunne komme over det. Og det var han med på, fortæller Cecilie Prostrup, mens hendes mand erkender, at han “koldsvedte hver sommer”, før de fik bier.

- Er den melissofobi så helt væk nu?

- Njaaeeehhh, jeg står da i hvert fald nogle gange mellem 20 bistader, bemærker han.

Han arbejder indtil videre - læs: indtil parret kan leve af at lave honning - som landmåler, og støder i den forbindelse jævnligt på et godt sted at have bier, eksempelvis områder med lyng og skov. Og så handler det i grove træk bare om at spørge områdets ejer, om C&K’s Biavl må sætte bistader op.

Honningen bliver fremstillet hjemme hos parret i Gravens, hvor C&K koldpresser eller slynger honningen. De er mest stolte af de pressede udgaver, som smager af mest, men nogle af aftagerne vil gerne have en knap så kraftig honningsmag, så derfor har virksomheden også slynget honning på programmet.

- Den allervigtigste grund til, at vi laver honning, er, at der jo er mangel på bier globalt. Det er grundkernen i det hele. Det er vigtigt for hele fødevareindustrien og for os allesammen, påpeger Cecilie Prostrup.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094