23948sdkhjf

Ged på gaflen: Gederne indtager de danske mejerier

Der bliver mæh’et snarere end muh’et på flere og flere af de danske gårde, der leverer mælk til landets 50 aktive osterier. I dag produceres der gedeost på otte af dem, og det er næsten dobbelt så meget ged som for bare tre år siden.

Tre nye osterier, der udelukkende producerer gedeost, er skudt op i det danske ostelandskab siden 2016. I samme periode er kun et enkelt mejeri åbnet med komælk som omdrejningspunkt. Det skriver Mejeriforeningen i en pressemeddelelse.

Et af landets nye gedeosterier er Copenhagen Goat Milk, der siden 2016 har produceret danske gedeoste i klassisk fransk chèvre-stil. Og stifter Claus Christoffersen kan godt forstå, at interessen for at lave gedeost er i så klar fremgang.

- Der er mange fordele i at lave mejeriprodukter på gedemælk, lige fra bæredygtighed, som må siges at være meget oppe i tiden, og til sundhed, hvor gedemælk er meget lettere at fordøje end komælk, fordi det rent kemisk minder langt mere om menneskets egen mælk. Og vigtigst af alt smager gedeost heldigvis også rigtig, rigtig godt, forklarer han.

Tilgængeligt for nye producenter
44-årige Claus Christoffersen har siden 10-årsalderen drømt om at få geder, og har i dag 130 geder græssende på hans og konen Summers gård på Midtsjælland. Selv om det har været et stort arbejde at etablere gedeosteriet og få gang i salget, er gedeost ikke nødvendigvis et dumt sted at starte, hvis man som vordende ostemager gerne vil starte en produktion.

- Det kan være mere tilgængeligt at starte en produktion op med geder, for de er på mange måder mere taknemmelige end køer. De kan leve af langt flere ting end koen, der kræver rent græs og generelt en mere specifik kost. Geder kan du sætte ud de fleste steder, og næsten uanset hvilken bevoksning der er, kan de finde naturlig føde, forklarer han.

At gederne kan spise mere varieret end køer gør dem ifølge Claus Christoffersen også til en mere bæredygtig mælkekilde, fordi de ikke kun spiser græs og dermed giver mulighed for mere diversitet i naturen omkring gården. Og så er gederne heldigvis ikke bare praktiske, men også en rigtig god mælkekilde at lave ost af. Folk har i hvert fald taget rigtig godt imod Claus Christoffersen og hans unge osteris indspark til ostemarkedet.

- Vi har været meget spændte på, hvordan de ville blive modtaget, men folk har været så begejstrede. Og heldigvis bliver de som regel også lidt overraskede, for selv om ost fra en ko er fantastisk, så er gedeoste bare en anderledes smagsoplevelse, du ikke kan få fra komælksost. Derfor tror jeg også stadig, der vil komme flere gedeosterier til, som kan være med til at videreudvikle dansk gedeost, fortæller han.

Prisvindende gedeost
Foruden Copenhagen Goat Milk er også Lykkelund Gedemejeri på Bornholm og Tothavens Gårdmejeri i Hundested på Sjælland de seneste år begyndt at udbyde danske oste af gedemælk.

Og gedeostens status som en stadig større og mere integreret del af det danske mejerilandskab blev tidligere på måneden understreget, da mejeribranchens produktpris Gourmetprisen blev overrakt til mejeriprodukter af særligt høj gastronomisk kvalitet. Her endte det en af gedeostemarkedets lidt ældre spillere, Tebstrup Gedeosteri tæt på Århus, øverst på skamlen i kategorien “Bløde oste” for deres økologiske ost Tilia Mundo.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095