23948sdkhjf

Øko-direktør: Her er min fremtidsdrøm

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Danmark er verdensmestre i økologi, men der er alligevel meget, vi kan blive bedre til, mener Helle Borup Friberg, som er administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

Vi har stillet hende en stribe øko-spørgsmål.

Hver gang, der kommer tal for det økologiske salg af fødevarer, går det fremad. Hvad siger du til det?

- Det er dejligt, men det kommer heller ikke af sig selv. Vi arbejder hårdt på at udbrede økologien i alle led fra landmændene over fødevareproducenterne til forbrugerne. Vi prøver at lave fællesskaber, hvor alle led fra landmand til forbruger kan komme med input. Tiden er med den økologiske bevægelse, og vi mærker stor opbakning, og det er enormt positivt.



I en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer siger 51 procent af de adspurgte i hovedstadsområdet nu, at de "ofte" eller "altid" køber økologisk. Er økologi ved at være det nye normale?

- Folk svarer nok lidt mere positivt i en undersøgelse, end hvad de faktisk køber. I 2018 lå den samlede markedsandel for økologiske fødevarer på cirka 12 procent, så der er lidt vej igen. Der er også produkter, som endnu ikke findes økologisk, men der kommer hele tiden flere til - de økologiske varer er generelt af en høj kvalitet, men vi siger nogen gange for sjov på kontoret; "kan man forestille sig økologisk hvidt toastbrød?"

Vil det blive ved med at gå fremad for de økologiske fødevarer eller rammer det et loft?

- Vi tror på, at det bliver ved med at gå fremad. I 2014 satte vi et mål om, at det økologiske forbrug skulle være fordoblet i 2020, og det når vi allerede i år. Nu har vi sat et mål om, at vi vil nå op på 30 procent i 2030. Altså lidt mere end en fordobling igen. Og det kæmper vi hårdt for.

Er de økologiske varer dyre nok? Betaler forbrugerne faktisk den merpris, som økologisk produktion koster?

- Det er et komplekst spørgsmål. Generelt så koster de økologiske varer det, de skal,og priserne skal være højere end for konventionelle varer, for det koster ekstra at skåne vores natur og dyr. Jeg ved godt, at nogle økologiske landmænd bliver provokeret, når de ser økologiske grøntsager, der er billigere end de ikke-økologiske, men det kan jo eksempelvis være fordi, et supermarked har købt for meget ind.

Så de økologiske landmænd kan godt klare sig?

- Generelt kan de godt. Der er udsving fra produkt til produkt og sæson til sæson, men i en årrække har det generelt været godt at være økologisk landmand.

Og hvordan klarer Danmark sig i et internationalt perspektiv?

- Det går rigtig godt. Vi er verdensmestre i økologi og er det land, hvor der købes flest økologiske fødevarer pr. indbygger. Og det giver også eksportindtægter, for vi er innovative og har høj kvalitet og fødevaresikkerhed, og det kan man sælge til udlandet. Men der er mange ting, vi kan gøre bedre. Hele den måde vores landbrugsproduktion kører på er ikke klimavenlig, og vi skal også producere på en måde, der vil være meget bedre for biodiversiteten. Og så kan vi alle sammen spise mindre kød, mere lokalt og mere sæsonbetonet, det vil være rigtig godt for både miljøet og klimaet.

Har du en drøm for fremtiden ud over, at der bliver endnu mere økologi?

- En drøm kan være en fremtid, hvor man betaler for den belastning af natur og miljø, som produktionen af et produkt efterlader. For så kan det ende med, at de økologiske produkter faktisk er billigst.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Danish Crown vil investere 1,6 mia. kroner

Han tjener millioner på "verdens bedste bøf"

Nu skal fremtidens fødevarer være helt sikre

Tyggegummi skal hjælpe kvinder med at blive gravide

Allerede nu sætter 2019 konkursrekord

Hemmeligt sted: Ota Solgryn er ikke helt hjemme endnu

Nyhedsbrev

15.274 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Crispy Food: Efter nytår får Ota Solgryn det store comeback

Online Avis Arkiv

Øko-direktør: Her er min fremtidsdrøm

Mille Food-ejer lukker selskab efter skandale

Kyllingekød trækkes tilbage - solgt over hele landet

Nemlig.com fortsætter vokseværk og har underskud

Carlsberg vil reducere vandforbruget med 50 procent

Bryggeriet Vestfyen presset i rødt af store omkostninger

Co-Ro har udpeget tre veje til vækst

Arbejdsulykke hos Tican: Mand fik klippet fingre af

Det er blevet svært at være sød

Der er en global trend mod sukker, og det giver udfordringer for Co-Ro

Voksende burgerkæde med nyt minus

Illegale ansatte: Ny finanslov fordobler bødestraffen

Glæde og kritik hos Horesta: Lettere adgang til arbejdskraft - men ...

Drikkevarefirma får Fætter BR-par ind som medejer

Saft: Det er ikke en ny bygning, det er en ny kultur

Rette spor: Emmerys tabte færre millioner

Det Danske Madhus vandt alligevel madkrigen

Ugens grin: Rod i kortene

Lukket anlæg recirkulerer 98 procent af vandet

Svineavlere går imod Danish Crowns klimaindsats

Ægtepar fik millioner for sodavandssucces

1

Coop inviterer små mad-producenter til gratis seminar

Danish Crown Foods har nu ny direktør i Danmark

Trods konkurs: Slagtehus fortsætter

Ny fødevareimportør klar i Køge

Takeaway: Wolt har fart på

Ny whisky er lagret på øl-fade

Naturli' hædret med dyrevelfærdspris

Fisk tilbagekaldt efter fund af listeria

Carlsberg-ansatte ramt af Coca-Cola-ændringer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny salgschef hos ABJ METAL

Medaljehøst og finalepladser

GTS: Sådan accelererer vi dansk innovation

Innovativ tænkning gør BOGE's S-4-serie til et lønsom køb

Koncentreret strøm af ioniseret luft fjerner statisk elektri

1. advent - Har nisserne været på spil?

Nye krav til etiske deklarationer skal skabe troværdighed

KH-Technic ApS leverer nu kabler og stik fra SHIELD

Går jeres energi til spilde? Gør verdensmål til jeres mål

Fastholdelse af ortopædiske indlægssåler med hjælp af vakuum

Kender I den om DENIOS, DENIOS med den røde tud?

Socomec præsenterer: Diris Digiware

Solina Denmark opruster Foodservice-forretningen

GP INDUSTRI på vej med spritny rustfri afdeling – GP RUSTFRI

Jobopslag: Receptionist - Odense →

Zebicon takker, bukker og julelukker.

Innovativ tænkning gør BOGE's S-4-serie til et lønsom køb

Specialfremstilling af gummi/metal bøsninger

Fejlstrømsrelæer afhjælper drilsk belysning og elektronik

Betaler I for meget? Beregn din virksomheds elpris

En verificeret indsats for FNs verdensmål

SEMIFLEX præcisions koblinger

Nu kæmper 1.000 medlemmer af REFOOD mærket mod madspild

Bornholms første TRUMPF-rørlaserskæremaskine

Innovativ tænkning gør BOGE's S-4-serie til et lønsom køb

Send til en kollega

0.169