23948sdkhjf

Øko-direktør: Her er min fremtidsdrøm

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Danmark er verdensmestre i økologi, men der er alligevel meget, vi kan blive bedre til, mener Helle Borup Friberg, som er administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

Vi har stillet hende en stribe øko-spørgsmål.

Hver gang, der kommer tal for det økologiske salg af fødevarer, går det fremad. Hvad siger du til det?

- Det er dejligt, men det kommer heller ikke af sig selv. Vi arbejder hårdt på at udbrede økologien i alle led fra landmændene over fødevareproducenterne til forbrugerne. Vi prøver at lave fællesskaber, hvor alle led fra landmand til forbruger kan komme med input. Tiden er med den økologiske bevægelse, og vi mærker stor opbakning, og det er enormt positivt.



I en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer siger 51 procent af de adspurgte i hovedstadsområdet nu, at de "ofte" eller "altid" køber økologisk. Er økologi ved at være det nye normale?

- Folk svarer nok lidt mere positivt i en undersøgelse, end hvad de faktisk køber. I 2018 lå den samlede markedsandel for økologiske fødevarer på cirka 12 procent, så der er lidt vej igen. Der er også produkter, som endnu ikke findes økologisk, men der kommer hele tiden flere til - de økologiske varer er generelt af en høj kvalitet, men vi siger nogen gange for sjov på kontoret; "kan man forestille sig økologisk hvidt toastbrød?"

Vil det blive ved med at gå fremad for de økologiske fødevarer eller rammer det et loft?

- Vi tror på, at det bliver ved med at gå fremad. I 2014 satte vi et mål om, at det økologiske forbrug skulle være fordoblet i 2020, og det når vi allerede i år. Nu har vi sat et mål om, at vi vil nå op på 30 procent i 2030. Altså lidt mere end en fordobling igen. Og det kæmper vi hårdt for.

Er de økologiske varer dyre nok? Betaler forbrugerne faktisk den merpris, som økologisk produktion koster?

- Det er et komplekst spørgsmål. Generelt så koster de økologiske varer det, de skal,og priserne skal være højere end for konventionelle varer, for det koster ekstra at skåne vores natur og dyr. Jeg ved godt, at nogle økologiske landmænd bliver provokeret, når de ser økologiske grøntsager, der er billigere end de ikke-økologiske, men det kan jo eksempelvis være fordi, et supermarked har købt for meget ind.

Så de økologiske landmænd kan godt klare sig?

- Generelt kan de godt. Der er udsving fra produkt til produkt og sæson til sæson, men i en årrække har det generelt været godt at være økologisk landmand.

Og hvordan klarer Danmark sig i et internationalt perspektiv?

- Det går rigtig godt. Vi er verdensmestre i økologi og er det land, hvor der købes flest økologiske fødevarer pr. indbygger. Og det giver også eksportindtægter, for vi er innovative og har høj kvalitet og fødevaresikkerhed, og det kan man sælge til udlandet. Men der er mange ting, vi kan gøre bedre. Hele den måde vores landbrugsproduktion kører på er ikke klimavenlig, og vi skal også producere på en måde, der vil være meget bedre for biodiversiteten. Og så kan vi alle sammen spise mindre kød, mere lokalt og mere sæsonbetonet, det vil være rigtig godt for både miljøet og klimaet.

Har du en drøm for fremtiden ud over, at der bliver endnu mere økologi?

- En drøm kan være en fremtid, hvor man betaler for den belastning af natur og miljø, som produktionen af et produkt efterlader. For så kan det ende med, at de økologiske produkter faktisk er billigst.

Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (1)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Efter rekordår: Cabinplant kæmper med 2020-budget

Eksperters bud på udfasning af hjælpepakker udskudt

Danish Crown klar til at bygge nyt kæmpedomicil

Jensens Bøfhus med plus for første gang i årevis

1

Ny flødebollefabrik mangler maskiner

Pizzeria-ejer tjente penge på at købe sine egne pizzaer

Nyhedsbrev

15.518 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Co-Ro satte ny saftrekord - og har nu fokus på nye markeder

Online Avis Arkiv

Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Tomatketchup er kaldt tilbage

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Rekordmange nye øl tappes på dåse

Too Good To Go lander ny, stor aftale

1

Lagkagehuset frigiver regnskab før tid: - Vi har ikke noget at skjule

Corona-krise kaster skygge over rekordhalvår for Danish Crown

Ekspertgruppe skal udfase økonomiske hjælpepakker

Afvikling og it-system koster dyrt: Haarslev har nyt stort minus

Færre end normalt spiser ude trods restauranters åbning

Politi: Åbning af spisesteder gik over al forventning

Nedgang: Nordic Seafoods milliardomsætning begynder igen med 2

Tysk coronaudbrud stopper slagtninger hos Danish Crown

Lagkagehuset er havnet i en shitstorm

Dan Duck har igen fået et hygiejnepåbud

Restauranters åbning betyder intet uden gæsters købelyst

- Jeg skal også have knækket koden for lakrids

Bryghus klar med verdens første quinoa-øl

Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

Løgpølse ramt af plastikbøvl

4

Seminar gør branchen klogere på blockchain

Lukkede retssale lægger et røgslør over konkurser i coronakrise

Mikrobryggerier sælger øl på helt ny måde

Royal Greenland tjente over 400 millioner

Flere penge til presset Joe & The Juice

Novozymes nød godt af hamstring af mad

Pressede fødevareproducenter bruger nyt salgsværktøj

Landmand frygter at brænde inde med 40 tons asparges

Basisvarer med til at løfte Nestlés salg

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Webinar: Inventor og Tick Tool - Tips & Tricks

Spar 90% CO2 på dine transporter

Rabat på kurser i AutoCAD og Revit

6 myter om lagerautomatisering

Tal med medarbejderne om den nye hverdag

Plade- og tavleløsninger fra SMC

Vi er måske ikke Danmarks største kranfirma.

Er din jordforbindelse helt skæv?

Unboxing – Er din indpakning værd at pakke ud?

INOX udvider med 3 nye lagerhaller

Danmarkshistoriens største UV-projekt til drikkevand

Automatiseret styring af forskellige viskositeter

Bannere i god kvalitet til en god pris

Luftovervågning med Bluetooth

Tilføj olie analyse til dine kraner

NYT Online Webinar – Fyns Kran Udstyr A/S

Skal du udveksle EDI med en eller flere detailkæder?

Eftersyn af kraner - så tag en snak med Harry eller Anders

COVID-19 – har øget efterspørgslen på Grøn Cirkulær Omst.

Webinar 2/6: Brug af PLC’er i PCSCHEMATIC Automation

Miromatic forhandles af Salicath ApS

Ny CNC-maskine styrker konkurrencedygtigheden.

Hvorfor skal du vælge refurbished, når du køber IT?♻

Få en alarm, hvis linjen stopper

Miljørigtig emballage - nøglen til din e-handelssucces

Send til en kollega

0.172