23948sdkhjf

Verdens sundeste kornsort skal hjælpe folk med overvægt og diabetes

Halvdelen er alle danskere er overvægtige, og mere end 10 procent har type 2-diabetes.

Diabetesforeningen anslår, at diabetes alene i Danmark er skyld i udgifter på op mod 30 milliarder kroner årligt.

Derfor er der et stort sundhedsmæssigt og økonomisk potentiale i at udvikle nye og effektive løsninger på kostområdet, som kan gavne sukkersygepatienter og overvægtige.

Det har et nyt universitetsstart-up med navnet Plantcarb ApS kastet sig over. Virksomheden vil udvikle intet mindre end verdens sundeste kornsort - under navnet Hiamba.

Kun den sunde del af stivelsen
Hiamba-korn er særligt forædlede varianter af både nutidige og oldgamle bygsorter. Gennem forædlingen optimeres kornets indhold af stivelse, så kun den sunde del af stivelsen er tilbage.

Den kaldes amylose, og den virker ved, at den ikke øger blodsukkeret efter et måltid.

Dermed kan for eksempel brød bagt på Hiamba-mel udgøre en sundhedsvenlig fødevare, som kan kontrollere blodsukkeret og dermed være med til at forebygge diabetes - og derudover bidrage til vægttab hos overvægtige.

I normalt korn og mel er der cirka 25 procent af den sundhedsfremmende amylose, mens der i Hiamba er 100 procent.

Innovationsfonden har investeret 7,6 mio. kr. i det nye projekt, og midlerne gør det muligt at bringe forskningen videre ved at gennemføre praktiske forsøg med planteforædling, udvikle nye opskrifter med Hiamba-mel og ved at teste virkningen af Hiamba på diabetespatienter.

Projektet er et samarbejde mellem Plantcarb, Seges, Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Københavns Universitet, og det er målet, at Hiamba kan komme på markedet i løbet af 3-4 år.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.234