23948sdkhjf

Hartmann flytter energisamarbejde ud over landets grænser

Som et resultat af det succesfulde samarbejde i Danmark har Hartmann valgt at benytte Enervisions ekspertise til at opnå energieffektiviseringer på koncernens fabrik i Ungarn.
Løbende dialog med rådgivningsvirksomheden Enervision har gennem de seneste fem år konstant rykket grænserne for energibesparelser hos emballageproducenten Hartmann.

Selv efter flere års målrettet energispareindsats finder emballageproducenten Hartmann i Tønder og energirådgivere fra Enervision fortsat nye projekter, der rykker grænserne for, hvor virksomheden kan reducere sit energiforbrug. Alene siden 2006 har Hartmann opnået årlige energibesparelser for 25.000 MWh, hvilket svarer til 1.250 parcelhuses årlige forbrug af el og varme.

- Vi er en energitung virksomhed, hvor de årlige energiudgifter udgør en meget stor del af vores produktionsomkostninger. Det betyder, at selv få procents energibesparelser kan føre til store gevinster i kroner og øre. Derfor er løbende energieffektivisering også et vigtigt strategisk fokusområde fra ledelsen, fortæller energiansvarlig Jørgen Fallesen fra Hartmann.

Opnår løbende nye gevinster
De store energibesparelser er netop kommet i hus i kraft af løbende dialog og idéudveksling mellem Hartmann og Enervision. Blandt de mest markante projekter er isolering af Hartmanns store tørreovne samt tætning af virksomhedens trykluftanlæg. Det tætte og proaktive samarbejde giver dog også anledning til gå i dybden med mindre åbenlyse projekter.

- Samarbejdet giver os værdifuldt input udefra og nye forbedringsforslag, som vi ikke selv er opmærksomme på. Derudover har vi selv en masse idéer, som Enervision hjælper os med at efterprøve. For selvom vi måske har høstet de lavthængende frugter, er der fortsat gevinster at hente. Ikke mindst set i lyset af stigende energipriser og -afgifter, der gør flere og flere tiltag rentable, forklarer Jørgen Fallesen.

Størstedelen af energioptimeringerne hos Hartmann har haft en tilbagebetalingstid på under ét år. Selv i dag finder Hartmann og Enervision fortsat nye forbedringsmuligheder, der allerede er tjent hjem efter to til tre år.

Grænseoverskridende rådgivning
I 2010 hjalp Enervision, der er ejet af SE (Syd Energi) og fem fynske energiselskaber, virksomheder fra hele landet til energibesparelser for 70 millioner kroner. Deriblandt Hartmann, der på baggrund af de gode resultater fra fabrikken i Tønder også har haft Enervision til at gennemgå emballageproducentens ungarske fabrik for at finde frem til energibesparelser.

- Fabrikkerne i Danmark og Ungarn har mange lighedspunkter med hensyn til produktionsudstyr og processer. Med andre ord var der god synergi i, at vi rejste til Ungarn for at gennemgå fabrikken dernede. Samtidig har vi i Danmark et forspring inden for energirådgivning i forhold til en række øvrige lande. Derfor er vi også villige til at tage med vores danske kunder med ud over landets grænser, fortæller energirådgiver Grete Kjeldsen fra Enervision.

Potentiale i hele Europa
Hos Hartmann ser man også klare fordele i at fortsætte samarbejdet med Enervision uden for Danmark.

- Energi står meget højt på dagsordnen på vores fem europæiske fabrikker, hvor der dagligt arbejdes med energioptimering under ledelse af lokale energiansvarlige. Derfor er det heller ikke utænkeligt, at samarbejdet med Enervision kan udvides endnu mere, da vi har et enestående setup her i Danmark, og Enervision samtidig har stort kendskab til vores virksomhed, påpeger Jørgen Fallesen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08