23948sdkhjf

Fødevaredirektør i milliardkoncern ved godt mod: - Vi er vant til at håndtere kriser

De seneste seks måneder har de været udfordret af svinepest, faldende oliepriser og senest corona.

Men nordjyske Nowaco, en af landets største handelsvirksomheder på fødevareområdet, holder indtil videre skruen i vandet.

-Vi er faktisk over budget i januar og februar på trods af alt det her rod. Så vi græder ikke, siger direktør Katja Nowak Nielsen.

Det til trods for, at en stor del af den verdensomspændende virksomheds varer normalt aftages af de hoteller og restauranter, der lige nu er lukket på stribe.

Og at Kina - der indtil for nylig var epicenter for coronasmitten - er Nowacos største marked.

Nowaco køber og sælger kød, fisk, fjerkræ og grøntsager på fem kontinenter.

Udbruddet af corona i Kina har gjort det sværere for virksomheden at få varer ud af havnene.

Lige nu er mange containere strandet i Kina, fordi der ikke har været folk på arbejde i landets frysehuse, fortæller Katja Nowak Nielsen.

Men det er ikke noget, der får hende til at ryste på hånden.

- Det er klart, at det er en udfordring. Men vi er dygtige til at løse det og enten sende varerne et andet sted hen eller finde nye kunder til det.

- VI har ikke haft et år uden problem et eller andet sted i verden. Om det så er svinepest fugleinfluenza, sars eller oliepriser der crasher.

- Vi er på over 100 markeder med mange forskellige produkttyper, og vi er traders, så vi er ret hurtige til at skifte, hver gang det brænder et eller andet sted.

- Og omvendt opstår der også nogle nye forretningsmuligheder, fordi andre står med problemer, der er nogle varer der skal gensendes, siger Katja Nowak Nielsen, der for to år siden overtog familievirksomheden.

Forskydning af forbruget
Mens ordrerne fra hoteller og restauranter udebliver, er efterspørgsel fra supermarkederne til gengæld vokset. Med andre ord er der sket en forskydning af forbruget.

- Selvfølgelig er situationen anderledes denne gang, fordi det er en pandemi. Men folk skal stadigvæk have mad.

På grund af coronakrisen arbejder langt de fleste af Nowacos medarbejdere over hele verden hjemmefra i øjeblikket. Det gælder også de danske medarbejdere. Enkelte arbejder dog fortsat på kontoret i Prinsensgade i Aalborg.

- Så længe fødevarerne kan komme ind og folk spiser som de plejer, har vi en forretningsmodel der holder. Det er jo ikke kaviar, vi sælger. Mange af vores produkter er til tredjelande, Vestafrika og til Kina. Billige produkter. Så det er svært at skalere ned.

- Lige nu har vi fabrik i Kina, der gerne skal producere varer til Horeca-segmentet (hoteller, restauranter og caféer), men hvor ordrerne ikke kommer, som de plejer. Men fordi vi er tradere, kan vi omstille os.

- Vores markeder er egentlig ikke påvirket i kraft at deres forbrug, det er mere nogle ydre omstændigheder vi skal holde øje med. Om folk kommer på arbejde, om vi kan få varerne distribueret som normalt.

- Vi har haft enkelte i karantæne. Nogle har været på skiferie, andre har selv valgt det. Vi har - syv, ni, tretten - heldigvis ikke haft nogen, der er testet positiv for covid-19, siger Katja Nowak Nielsen.

Selvom ingen ved, hvor længe coronakrisen vil vare, forventer hun, at familievirksomheden kommer ud med et godt resultat for 2020:

- Jeg synes egentlig, jeg sover meget godt om natten. Det er en gammel, stabil virksomhed. Vi er vant til at håndtere krisesituationer. Det er det, vi lever af, og lige nu er vi over budget. Så langt så godt.

- Men nu må vi se. Det er da klart, at vi er oppe på tæerne og lidt bekymrede for, hvordan tingene udvikler sig.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078