23948sdkhjf

Unik aftale: McDonald's har presset alle andre ud af bornholmsk ekspert-fabrik

Da McDonald's kom til Europa i begyndelsen af 1970'erne, nåede fastfoodkæden ret hurtigt op på otte restauranter. 

Nu er der over 6.000, og de får allesammen deres såkaldte Filet-O-Fish fra fiskekoncernen A. Espersen, der har specialiseret produktionen på sin fabrik i Hasle på Bornholm.

Faktisk har alle de europæiske McDonald's-restauranter fået deres fisk fra Espersen i alle årene siden 1973.

- Jeg har i en mappe stadig den allerførste kontrakt fra 1972 om, at vi skulle levere fra 1973. Og med bare otte restauranter dengang kan man jo godt regne ud, at mængderne var ganske begrænsede, fortæller Espersen-direktør Klaus B. Nielsen.

Han ønsker ikke at fortælle, hvad mængderne er oppe på nu, men lægger ikke skjul på, at de er enorme. Fabrikken i Hasle leverer Filet-O-Fish til McDonald's i over 40 lande - og Espersen er den eneste leverandør overhovedet.

Klaus B. Nielsen kan også levere historien om, hvordan Espersen fik kontrakten for snart 50 år siden:

- Dengang havde virksomheden en meget stor produktion af frosne fiskeblokke. Der var 7,5 kilo fisk i hver blok, og de blev sejlet til en producent i Boston, som delte dem op i små stykker og solgte dem til McDonald's. Så da kæden kom til Europa, var det oplagt, at Espersen skulle have opgaven.

Bruger al kapaciteten

Indtil for 10-15 år siden havde fabrikken i Hasle også andre kunder, men nu handler det kun om McDonald's. 

- Det er heldigvis vokset så meget, at hele kapaciteten er optaget af McDonald's. Så de andre kunder, vi tidligere havde, er flyttet til vores andre fabrikker, hovedsageligt i Polen, nævner direktøren.

Han fortæller, at McDonald's er den eneste kunde, som får fisk fra Espersen leveret helt ustegt. Fiskesttykkerne bliver paneret og frosset, hvorefter de ude på McDonald's-restauranterne bliver tilberedt i en friture. 

- Alle andre kunder bruger en anden teknik, hvor produktet skal være forstegt. Der er også stor efterspørgsel på dét, men vi har slet ikke udstyret til sådan en produktion i Hasle, siger Klaus B. Nielsen, som ikke vil høre tale om at kalde de bornholmske produkter for fiskebøffer.

- Vi kalder dem kun for Filet-O-Fish. Det ligger så dybt i os. For nogle år siden begyndte de svenske McDonald's-restauranter at kalde dem for McFish, men så fik de en henvendelse fra USA om, at "that ain't the name", beretter Klaus B. Nielsen med munterhed i stemmen.

Langt det meste er fra Hasle

Som direktør for Espersen-koncernens i alt syv fiskefabrikker - de andre ligger i Polen, Litauen, Vietnam og Rusland - har han også nemt ved at holde den i Hasle adskilt fra de andre. Den kalder han kort og godt McDonald's-fabrikken, selv om der også bliver lavet "lidt" Filet-O-Fish i Rusland og Polen.

- Men 85-90 procent kommer fra Hasle, nævner Klaus B. Nielsen.

Produktionen på Bornholm var sidste år indstillet i 11 uger fra marts til juni, da corona-situationen førte til massive nedlukninger af også McDonald's-restauranter.

Og fabrikken er endnu ikke helt oppe i gear: Klaus B. Nielsen fortæller, at der p.t. kun bliver produceret tre dage om ugen. 

Han oplyser, at cirka 15 procent af Espersens samlede produktion i et normalt år foregår på Bornholm, men at tallet altså er lavere nu.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109