23948sdkhjf

It-værktøj sikrer velsmag og fødevaresikkerhed

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Nyt it-værktøj sikrer, at storkøkkener og kantiner kan fremstille mere velsmagende mad ved skånsom tilberedning – uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Det er naturligvis vigtigt at undgå sygdomsfremkaldende bakterier i den mad, der serveres på blandt andet sygehuse, plejehjem og i kantiner. Derfor er det nødvendigt nøje at følge gennemprøvede opvarmnings- og nedkølingsprocedurer, men det kan i mange tilfælde komme til at gå ud over den gode smagsoplevelse.

Appetitlig mad med matematiske modeller
Det er baggrunden for, at seniorforsker Tina Beck Hansen fra DTU Fødevareinstituttet har bidraget til at udvikle et elektronisk værktøj, som storkøkkenerne kan bruge til risikoanalyser og egenkontrol. Hun har udarbejdet de matematiske modeller og mikrobielle informationer, som ligger til grund for værktøjet.

Udviklingen er sket i et samarbejde med Viffos, Nationalt videncenter for fødevarer og sundhed, og it-virksomheden e-Smiley. I samarbejdsprojektet blev det undersøgt, hvordan man kan lave god, appetitlig mad, der forbedrer den kulinariske spiseoplevelse for patienter på Region Sjællands sygehuse uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.

Kontrol med opvarmning og nedkøling
e-Smiley havde i forvejen et værktøj til digital egenkontrol i storkøkkener, som nu er udviklet yderligere med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet. Det nye værktøj tillader for eksempel, at man tilbereder skrøbelige fødevarer ved lavere temperaturer eller kontrollerer, om nedkølingen er udført korrekt, så man undgår spild og genopvarmning.

Læs også: Nyt it-system vurderer din fødevare

Det vil typisk være den kvalitetsansvarlige medarbejder i storkøkkenet, der identificerer, hvor risikoen er og definerer kontrolpunkterne. Når risikofaktorerne i en ret er identificeret, kan kontrolpunkterne tastes ind i systemet, og det særlige værktøj gør det muligt at justere på for eksempel temperaturerne og derefter få en pejling på, hvor lang tid der skal varmes, for at sikkerheden er i top.

Nyt værktøj til kold mad på vej
Det gælder om at kende de sygdomsfremkaldende bakterier, som kan komme ind i køkkenet med råvarerne og at kende bakteriernes evne til at vokse og overleve i forskellige fødevarer. For eksempel er der forskel på, om det er fisk eller kød, der skal tilberedes, om maden indeholder lidt eller meget salt, og om maden skal spises med det samme eller gemmes i kortere eller længere tid.

DTU Fødevareinstituttet fortsætter nu samarbejdet med e-Smiley og Viffos i et nyt projekt, hvor det vil blive undersøgt, om der kan udvikles et lignende værktøj til brug i produktionen af kold mad.
Mere om: e-Smiley |Viffos
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

De laver vand om til vegansk ost

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

Lille bryghus flytter for at vokse sig meget større

Nyhedsbrev

Restauratør venter bare på at gå konkurs

Online Avis Arkiv

300 nye produkter på Lidls hylder

Tefcold: Vi er totalt ukendte i Danmark

Nestlé omsatte for 600 milliarder i 2018

Danmark er verdensmestre i forbrug af økologisk mad

Danmark udbygger sit forspring som landet med størst økologisk markedsandel, viser nye globale økotal

Kampen om højtuddannede tager til

Dyrere øl sender Heinekens salg i vejret

Hollandske Heineken, der er verdens næststørste bryggeri, havde fremgang i alle verdens regioner i 2018

DK-Foods fortsætter med at skovle millioner ind

Rekordindtjening i forlænget regnskabsår efter salg til Tulip

Sådan er fødevarebranchen markant ændret om fem år

IBM har kigget i krystalkuglen

Naturli' Foods på vej med 10 nye produkter i år

Joe & The Juices stifter stopper

Kaspar Basse afløses af sin næstkommanderende

Ejerledelse til salg: Få tiden på din side

Hanegal-stiftere vil bygge ny fabrik til 25 millioner

Den skal fremstille økologiske planteproteiner

Verden er vild med dansk økologi

Webseere kan være med i et sanseforsøg

Succes: Cateringfirma overtager igen en kantine

Ny formue klar til Too Good To Go

Bryghus gør klar til at flytte

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

DM i Skills skal tilbage til København

Coop glad for emballage-stramning

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Small Batch Brewery bliver større

Danmark får et feta-rap over nallerne

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Wefood fordoblede omsætningen

1

Coop skifter kødbakkerne ud med genbrugsplast

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Slangepumpe fra Axflow gør rensningsanlæg mere effektivt

Branson lancerer en ny generation af ultralydssvejsere

Fiberlasere fra IP Maskiner A/S

Vi redder dit liv med sikkerhed

Mød PALOMAT® på LogiMAT 2019

EFSEN er nomineret til ICE Awards 2019 - Stem på den banebrydende teknologi ICAD®

Energiforbrug reduceres markant med softstarter fra SMC

PCSCHEMATIC Automation: Avanceret kursus (27/2-28/2 2019)

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Har du husket dit LOGIN?

Flere hundrede liters Adblue tanke

Dorner er blevet UR+ Partner

Emballage med Valentins-budskab

Flemming fejrer 25 år som »Brandmand« i EL:CON

Tørtløbende klovakuumteknologi som effektiv basis ved produktionen af folie

Fra Manicus Teknik præsenteres KTR vind power teknologi

Konkurrence for studerende: Hvad er din vildeste idé til fremtidens grønne smart-cities?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Uden sammenligning – markedets mest fleksible flaskerejser

Kom på besøg hos Gravlund Industrigummi A/S

Lenze servomotorer og motion control i fuldautomatisk produktion af teglste...

JUMO dTRANS T08 xx - Temperaturtransmitter Slim line serie 6 mm

Lad os introducere ICAD® til UV LED på ICE Europe den 12 – 14 marts

Send til en kollega

0.222