23948sdkhjf

It-værktøj sikrer velsmag og fødevaresikkerhed

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Nyt it-værktøj sikrer, at storkøkkener og kantiner kan fremstille mere velsmagende mad ved skånsom tilberedning – uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Det er naturligvis vigtigt at undgå sygdomsfremkaldende bakterier i den mad, der serveres på blandt andet sygehuse, plejehjem og i kantiner. Derfor er det nødvendigt nøje at følge gennemprøvede opvarmnings- og nedkølingsprocedurer, men det kan i mange tilfælde komme til at gå ud over den gode smagsoplevelse.

Appetitlig mad med matematiske modeller
Det er baggrunden for, at seniorforsker Tina Beck Hansen fra DTU Fødevareinstituttet har bidraget til at udvikle et elektronisk værktøj, som storkøkkenerne kan bruge til risikoanalyser og egenkontrol. Hun har udarbejdet de matematiske modeller og mikrobielle informationer, som ligger til grund for værktøjet.

Udviklingen er sket i et samarbejde med Viffos, Nationalt videncenter for fødevarer og sundhed, og it-virksomheden e-Smiley. I samarbejdsprojektet blev det undersøgt, hvordan man kan lave god, appetitlig mad, der forbedrer den kulinariske spiseoplevelse for patienter på Region Sjællands sygehuse uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.

Kontrol med opvarmning og nedkøling
e-Smiley havde i forvejen et værktøj til digital egenkontrol i storkøkkener, som nu er udviklet yderligere med hjælp fra DTU Fødevareinstituttet. Det nye værktøj tillader for eksempel, at man tilbereder skrøbelige fødevarer ved lavere temperaturer eller kontrollerer, om nedkølingen er udført korrekt, så man undgår spild og genopvarmning.

Læs også: Nyt it-system vurderer din fødevare

Det vil typisk være den kvalitetsansvarlige medarbejder i storkøkkenet, der identificerer, hvor risikoen er og definerer kontrolpunkterne. Når risikofaktorerne i en ret er identificeret, kan kontrolpunkterne tastes ind i systemet, og det særlige værktøj gør det muligt at justere på for eksempel temperaturerne og derefter få en pejling på, hvor lang tid der skal varmes, for at sikkerheden er i top.

Nyt værktøj til kold mad på vej
Det gælder om at kende de sygdomsfremkaldende bakterier, som kan komme ind i køkkenet med råvarerne og at kende bakteriernes evne til at vokse og overleve i forskellige fødevarer. For eksempel er der forskel på, om det er fisk eller kød, der skal tilberedes, om maden indeholder lidt eller meget salt, og om maden skal spises med det samme eller gemmes i kortere eller længere tid.

DTU Fødevareinstituttet fortsætter nu samarbejdet med e-Smiley og Viffos i et nyt projekt, hvor det vil blive undersøgt, om der kan udvikles et lignende værktøj til brug i produktionen af kold mad.
Mere om: e-Smiley |Viffos
Kilde: DTU Fødevareinstituttet
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Stor oliebrand standser produktionen hos ingredienskæmpe

Onsdag aften måtte syv brandværn rykke ud til en stor oliebrand hos ingrediensvirksomheden Essentia. Nu står produktionen stille på fabrikken i Gråsten

Supermarkeder sælger mindre af stor klimasynder

Det bliver i familierne: Micro Matic på nye hænder

Dansk Erhverv: Afskaffelse af IVSer betyder færre nye virksomheder

Fødevare mistænkes for at stå bag sjælden type salmonella

Danish Crown vil kopisikre kødeksport i digitalt forsøg

Nyhedsbrev

15.070 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

TripleNine i stor millioninvestering

Online Avis Arkiv

Italienere overtager midtjysk småkagefabrik i milliardhandel

Danish Crown henter ny CFO hos Ecco

Ny, stor fødevarekonference på Københavns Universitet

Aasted åbner afdeling i USA

Ikonisk slikproducent lander på laveste bundlinje siden 1998

Carlsberg lukker iværksætterbryggeri

Kaffehus har vokseværk: Vil vokse 100 pct.

Tekonoligisk Institut skal skaffe bedre ølsmag

Mejerigaarden sender topchef på porten

Lakrids-konge investerer i iværksættere

Stort underskud hos Daloon

Østjysk pålægsfirma i rekonstruktion

Dansk vodka præmieret

1

Chili Klaus' leverandør: Interessen er på retur

Fire nye fødevareiværksættere samler penge ind på internettet

Tre på stribe: SMV'erne vokser igen på omsætning og overskud

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Roskilde Festivals madboder får klimamenuer

Ægtepar: Derfor solgte vi vores sodavandssucces

Egentlig ville de lave dressing ...

Antallet af konkurser har været stigende i 2019

Arla vil afregne 10.000 landmænd efter klimaaftryk

Claus Meyer i minus for tredje år i træk

Flere danske virksomheder flytter produktionen hjem

Ambitiøs burgerkæde bøvler med økonomien

Plastlåg og sygdom: Arla overvejer at droppe samarbejde

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Afsværing, afspækning eller afhinding af kød

40 fods støjdæmpet container med opsamlingskar

Gravlund Industrigummi har åbent hele sommeren

BOGEs seneste milepæl inde for kompressorer

Verdens mindste Vision Sensor

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Derfor er DiaLabXpo et besøg værd

Ferie? Bare rolig - vi er her hele sommeren.

ATyS d M fra Socomec

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

UR-robotarme øger produktionen 50% hos Raaco

Fagor storkøkken er populære kvalitetsprodukter

KTR BoWex Buetandskobling

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

Mathias elsker at nørde styretavler

JW Industri står klar hele sommeren

Overvågning og styring af elektricitet

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Trelleborg sætter Guinness World Record for den største O-Ring nogensinde

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Prøv Daarbak's sommerspin!

Sådan bliver emballage mere bæredygtig

Fra semi til fuldautomatisk bigbag fyldesystem

Profvask.dk lancerer hele Fagors program af vaskemaskiner

Nye tiltag for at styrke relationer, innovation og udvikling.

Send til en kollega

0.158