23948sdkhjf

Nordjysk ostegigant omsatte for 2,2 milliarder, men mistede en stor del af overskuddet

Den nordjyske ostegigant Nordex Food, der laver store mængder ost i både Nordjylland og udlandet, øgede i 2020 sin omsætning med godt 130 millioner kroner i Nordex Food Gruppen.

Den nåede dermed op på næsten 2,2 milliarder kroner, oplyser Nordex Food i en pressemeddelelse om regnskabet, der endnu ikke er offentliggjort.

Indttjeningen er ikke fulgt med op, tværtimod. Årets resultat efter skat er således dalet fra 41,8 millioner til 15 millioner kroner. Selskabet havde ved årets udgang en egenkapital på 227 millioner kroner.

Selskabets ledelse kalder resultatet tilfredsstillende, når markedsvilkårene tages i betragtning.

Ifølge direktør Martin Aagaard Pedersen er resultatet i høj grad påvirket af den anden coronabølge i efteråret 2020, hvor det manglende salg til foodservice for alvor slog igennem på de fleste af virksomhedens eksportmarkeder, og specielt i England.

Derudover er resultatet negativt påvirket af 25 procent straftold på europæiske varer til USA samt faldende dollarkurs og pundkurs igennem det meste af året.

- Generelt har der været meget ekstra arbejde og uforudsete omkostninger forbundet med at håndtere corona på alle niveauer i virksomheden. I Rumænien måtte koncernens mejeri en overgang lukke helt ned, oplyser direktøren.

Også på mejeriet i Østrig måtte man lukke ned i en periode. Årsagen hertil var en brand på mejeriet.

Tallene er også påvirket af, at virksomhedens nye ERP-system blev taget i brug i løbet af 2020. Systemet er en klar opgradering og med til at fremtidssikre virksomheden, men det har krævet mange interne ressourcer og er blevet noget dyrere end forventet, påpeger Martin Aagaard Pedersen.

Opkøb i Belgien

I juni 2020 overtog Nordex aktiverne i den belgiske grossist Türk Food Impex. I den forbindelse blev selskabet Nordex Food Belgium oprettet. Overtagelsen var planlagt til februar 2020, men blev udsat på grund af coronasituationen. Nordex Food Belgium distribuerer fødevarer til den tyrkiske detailhandel i Belgien.

Ligeledes er Futura Foods Wales, der blev stiftet i slutningen af 2019, kommet i gang i 2020. Selskabet beskæftiger sig med at skære, skive og rive gul ost, især cheddar og mozzarella, til primært foodservicesektoren i Storbritannien, men også til eksport.

- Første halvår af 2021 er fortsat præget af corona og efterfølgende af den såkaldte ”ketchupeffekt”, hvor alle gør sig klar til, at verdens foodservicesektor åbner igen. Den stigende efterspørgsel påvirker salget positivt, men omkostningerne negativt. Nordex oplever således for tiden store prisstigninger på råvarer, emballage og fragt, nævner Martin Aagaard Pedersen

Han forventer i 2021 en samlet omsætning på cirka 2,3 milliarder kroner og et positivt resultat på niveau med 2020.

Nordex har hovedkontor i Dronninglund, produktion i Wales, Østrig, Rumænien og Danmark og salgsdatterselskaber i England, Tyskland, Belgien, Holland, Østrig og Danmark.

Koncernen har cirka 460 medarbejdere, heraf knap halvdelen i Danmark. På det danske mejeri i Nørager i Himmerland er der cirka 140 ansatte.

Nordex leverer årligt cirka 58.000 tons mejeriprodukter til over 1.000 kunder i 70 lande.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063