23948sdkhjf

Forbud på Storebælt giver problemer med transport af fødevarer

Fra at fraråde til at forbyde. I sidste uge ændrede Sund & Bælt sin tilgang til kraftig blæst på Storebæltsbroen, således at det nu blev "forbudt" i stedet for "frarådet" for vindfølsomme køretøjer at passere broen. 

Læs mere her: Sikker kørsel på Storebæltsbroen i blæst: Ændrer anbefaling til forbudt 

Det tiltag har siden været i brug flere gange, hvor broen i længere perioder har været lukket for de vindfølsomme køretøjer. Men det giver også problemer for dem, der skal over broen.

Det forsøger FødevareDanmark at gøre opmærksom på i en pressemeddelelse. 

For selvom paraplyorganisationen understreger, at de støtter op om ønsket om styrke sikkerheden på broen, så skaber forbuddet "store problemer for navnlig små og mellemstore fødevarevirksomheder på begge sider af broen". 

- Den aktuelle nedlukning med flere udsættelser af genåbning for de handlede køretøjer viser, at forbuddene kan være langvarige og uforudsigelige, hvilket i sig selv afstedkommer store problemer for små og mellemstore fødevarevirksomheder, lyder det i pressemeddelelsen.

Henviser til Vejlefjordbroen

Disse virksomheder benytter typisk køretøjer, der vejer mindre en 3.500 kg. De nye forbudsregler medfører ifølge FødevareDanmark "en betydelig forøgelse af usikkerheden med hensyn til leverancer af fødevarer fra disse virksomheder".

Samtidig mener organisationen, at virksomhederne derfor som resultatet stilles væsentligt ringere i konkurrencen med de store catervirksomheder, som med store sættevogne har større muligheder for at passere broen under omhandlede vindforhold.

FødevareDanmark har derfor opstillet en række punkter, som de ønsker inddraget i fremtidige forbud ved vindstød mellem 15 og 20 m/s.

  • "Ikke mindst på denne årstid vil der meget ofte forekomme blæst med vindstød over 15 m/s
  • Meget få køretøjer med en totalvægt under 3.500 kg (om nogen?) er forulykket på broen på grund af blæst
  • Det er afgørende vigtigt for navnlig fødevarevirksomheder at kunne leve op til leveringsforpligtelserne
  • At fødevarer er let fordærvelige varer, som derfor skal frem uden store forsinkelser
  • At små og mellemstore virksomheder har en særlig udfordring med det indførte forbud på grund af de mest anvendte typer af køretøjer"

FødevareDanmark har på den baggrund også en række ønsker. Blandt andet foreslår organisationen, at kommerciel transport af fødevarer undtages fra forbuddet, mens de henviser til reglerne på Vejlefjordbroen, hvor passage kan tillades med hastighedsbegrænsninger ned til 50 km/t ved stærk blæst og storm. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125