23948sdkhjf

Ny tvivl om prisen på danske dagligvarer

Dansk Erhverv kan ikke genkende Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens billede af danske dagligvarer som de dyreste i Europa.
De danske dagligvarer er slet ikke så dyre, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen giver dem skyld for med baggrund i en ny analyse .

Ganske vist har styrelsen i den nye analyse søgt at korrigere for den særlige danske tilbudskultur, men konklusionen er stadig, at de danske dagligvarer er 4-6 procent dyrere end i de øvrige sammenlignelige lande.

- Det er et godt skridt på vejen, men vi mangler fortsat en række korrektioner, før styrelsen kan konkludere på prisniveauet. Når styrelsen fortsat påstår, at priserne i Danmark er højere end EU-gennemsnittet, så skyldes det det høje skatte-, afgifts-, løn- og omkostningsniveau her i landet. Vi er tilfredse med, at styrelsen nu har korrigeret for tilbudseffekten, men vi efterlyser fortsat, at der korrigeres for en række andre strukturelle forskelle - herunder løn, administration og håndhævelse, siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft.

Løn i stedet for velstand
Ifølge Dansk Erhvervs beregninger har Danmark faktisk et prisniveau, som formentlig ligger under EU-gennemsnittet, hvis tallene fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen suppleres med korrektioner for det høje danske lønniveau i stedet for velstandsniveauet.

- Konklusionen på vores beregninger er, at de danske forbrugere oplever et højt prisniveau, men at forskellene er mindre, end de fremstår i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens prissammenligning, og den reelle forklaring på prisforskelle skal findes i et rekordhøje afgiftstryk og de generelt høje omkostninger, der er ved at drive virksomhed i Danmark - ikke mindst de høje danske lønninger, siger Henrik Hyltoft.

Han kan heller ikke genkende billedet af, at manglende konkurrence skulle være skyld i, at de danske dagligvarepriser angiveligt er højere end i mange andre EU-lande.

- Det er dyrt at handle i Danmark pga. vores generelle høje omkostningsniveau. En bustur i København er væsentlig dyrere end i Bruxelles, en kop kaffe i København koster dobbelt så meget som i Berlin. Og mens en landsdækkende avis i Danmark koster 25 kr., er prisen på Le Monde 1,50 euro og Die Welt købes for 1,90 euro i Tyskland. Den hurtige konklusion kunne være, at der ikke er konkurrence på det danske avismarked. Det er de fleste nok uenige i, pointerer markedsdirektøren.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094