23948sdkhjf

Første skib med korn efter aftale har forladt ukrainsk havn

Ukraine er blandt verdens største eksportører af korn. Mandag er der igen kommet gang i eksporten

Det første skib med korn siden FN-aftale mellem Rusland og Ukraine er mandag morgen sejlet ud fra havnen i den ukrainske by Odesa.

Det oplyser Tyrkiet, som har ageret mægler i aftalen, ifølge nyhedsbureauet AFP. Ukraines minister for infrastruktur bekræfter det også, ligesom det derudover fremgår af hjemmesiden Marine Traffic, som følger skibstrafikken.

Det er fragtskibet "Razoni", der sejler under sierraleonsk flag, som har forladt Odesa. Skibet er lastet med over 26.000 ton majs, som har kurs mod Libanon.

Forventningen er, at andre skibe vil følge efter og sejle langs de aftalte, sikre ruter.

Korneksporten fra Ukraine bliver fulgt med stor spænding fra omverdenen.

Ukraine er normalt blandt verdens største eksportører af korn. Men landet har siden den russiske invasion ligget inde med mange ton korn, som det ikke har kunnet eksportere, fordi havnene er blevet blokeret af Rusland.

Derfor spredte det optimisme, da en aftale om at genoptage korneksporten blev indgået 22. juli. Og lidt over en uge senere har det første skib med korn altså forladt Ukraine.

FN-aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra tre sydlige ukrainske havne.

Parterne har etableret et fælles koordinationscenter i Istanbul i Tyrkiet, som overvåger, at alt forløber som aftalt.

Rusland og Ukraine står for næsten en tredjedel af den globale hvedeeksport. Men vestlige sanktioner mod Rusland og kampe i Ukraine har forhindret korn i at blive eksporteret fra landene på sikker vis til resten af verden.

Den manglende eksport fra de to store korneksportører har ført til stigende fødevarepriser.

For FN har det overordnede mål med aftalen været at forhindre, at millioner vil sulte som følge af høje priser på brød, madolie og kunstgødning.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109