23948sdkhjf

Bedre rødvin – og sundere køer

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Ved at se på DNA i rødvin kan forskere finde frem til hvilke mikroorganismer, der er ansvarlige for den gode smag.

Mange fødevarer, herunder vin, brød, øl, mejeriprodukter samt ensilage (foder til kvæg), laves ved fermentering – en proces, hvor mikroorganismer nedbryder organisk materiale og danner nye stoffer.

Kvaliteten af fødevarerne afhænger i høj grad af hvilke mikroorganismer, der har medvirket til denne fermentering. Ved at tilsætte kendte, veldokumenterede mikroorganismer, kan man styre processen, så rødvinen smager bedre, og køernes mad bliver sundere, så de leverer mere mælk.

Alle mikroorganismer indeholder arvemateriale (DNA). Idéen i projektet er at undersøge indholdet i DNA´et i mange prøver, fra for eksempel vin, og herved identificere de mikroorganismer, der i vinen er ansvarlige for den gode kvalitet. Med den viden kan forskerne udvikle såkaldte starterkulturer, der sætter gang i en styret fermenteringen af fødevarer.

En del af grundstammen
Projektdeltagerne bidrager alle med deres kernekompetencer. Chr. Hansen har ekspertisen inden for brug og produktion af starterkulturer til fermentering af vin og ensilage.

- Grundstammen i vores virksomhed er viden om fermenteringsprocesser. Vi får nu muligheden for at se, og ikke mindst dokumentere, hvordan enkelte bakterier kan forbedre kvaliteten af vores fødevarer. Vi glæder os til samarbejdet med DTU og Københavns Universitet om en ny og effektiv metode til udvikling af starterkulturer til vin og ensilage, siger Esben Laulund, Senior Vice President for Innovation, Cultures & Enzymes Division, Chr. Hansen.

Læs også: Ny forskning skal fremme sunde bakterier i maden

Københavns Universitets Center for Geogenetik kommer med deres store viden inden for oprensning og sekventering af arvemateriale fra vanskelige prøver.

Læs også: Chr. Hansen fastholder forventningerne

- På Center for Geogenetik er vi vant til at arbejde med svært tilgængeligt arvemateriale. Vi forsøger i mange projekter at finde DNA fra mikroorganismer som årsag til sygdomme. Vi ser frem til at kunne oprense arvemateriale fra de mikroorganismer, der laver afgrøder til ensilage – og da ganske særligt til at arbejde med de bakterier og svampe, der kan forbedre den rødvin, vi drikker, siger Lars Nielsen, professor, Center for Geogenetik, Københavns Universitet.

Vil forbedre det, vi sætter pris på
Center for Biologisk sekvensanalyse på DTU er blandt verdens førende inden for analyse af arvemateriale fra sammensatte prøver og kan beregne meget store mængder data.

- Vi har i flere år beskæftiget os med metagenomsekvensanalyser i beskrivelsen af, hvad mikroorganismerne gør i forskellige miljøer - på havbunden ved nordpolen, i ørkenen eller i menneskers tarm. Det bliver spændende at bruge vores redskaber til at forstå, hvordan styret fermentering kan gøre vores fødevarer bedre. Med koblingen af den nye sekventeringsteknologi og vores supercomputer kan vi analysere de milliarder af DNA fragmenter, som dette projekt kommer til at generere. Målet er at forbedre det, som vi sætter mest pris på - vin og mælk, siger Thomas Sicheritz-Ponten, professor i metagenomics på DTU.

Projektets titel: Food Genomics
Budget: 12 mio. kr.
Højteknologifondens investering: 6 mio. kr.
Varighed: 3 år
Mere om: Chr. Hansen
Kilde: Højteknologifonden
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Danske fødevarefirmaer truet med mystisk pulver

I udlandet har madproducenter fået lignende breve

Danish Crown udsat for afpresning med gift

Årets første Samsø-kartofler solgt for 36.000 kroner

Easyfood fortsætter væksten både her og der

Omsætningen nu pænt over de 300 millioner kroner

Coca-Colas salg overrasker

Nu skal man drikke flere øller for at blive fuld

Alkoholstyrken i dansk øl falder – bryggerierne fokuserer på nydelse frem for beruselse

Nyhedsbrev

Mad-iværksættere kan vinde penge i Aarhus

Online Avis Arkiv

Nestlé vokser videre med nye produkter

Netsupermarked ramt af leverandørkonkurs

Coop.dk går i økokrig

Ugens grin: Mindst holdbar til ...

Beiers chokolader hårdt ramt af solen

Landmad.dk får comeback

Toms Gruppen mistede næsten 10 millioner

Sultne kinesere sender slagterier på overarbejde i påsken

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Skagenfood: Salget steg, men overskuddet faldt

Søstjerner kan blive næste ingrediens i fiskeolie-piller

Bryghus giver bærproducent store drømme

Forkerte kerner endte i hvidkålssalat

Medie: Dagrofa har tabt over 600 millioner

- Det koster at rydde op, siger ny topchef

København lancerer ny, ambitiøs fødevarestrategi

Valsemøllen er på opkøbsjagt

Mille Food på vej med tre nye produkter

Stryhns debuterer som øko-producent

Kølevirksomhed investerer millioner

Crowdfunding: Halv million til Vilsund Blue på 21 minutter

Hov - der var gluten i glutenfri fisk

Sildekrig: Fyn og Bornholm strides om ’Christiansø’

Sushi-kæde lukker for at redde havet

Mayonnaise ramt af skimmelvækst

Økologiske marker fylder snart lige så meget som Fyn

Ris med risiko for insekter

Appetit på yoghurt og ost trækker salget op

Kaffekædestifter køber investorer ud

FødevareBanken og Thise Mejeri slår pjalterne sammen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Husk at tilmelde dig til teknologimesse i Billund

Velkommen til endnu en GS1 Medlemsdag

Beskyt personale og udstyr

Marechal stiksystem PF-serien til sværindustri

KLA Dynamisk glidestangsvægt

Alflow blandt de mest kreditværdige virksomheder i Danmark

Vi skal lære af hinanden

Gør udviklingen af fødevarer datadreven

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Jobopslag: Servicetekniker - Kraner og Løftegrej (Trekantområdet og Østjylland)

Konference i Hydrogenteknologi 7. Wasserstofftag - 2019 Deutsches Centrum für Luft- und Raumfahrt

RPC Superfos fabrik i Randers fejrer vigtig milepæl

Ringspann® præcision

PL og RAADVAD professional KNIVE flytter sammen

Bliv klar til årets festivaller med en hydraulik container

PCSCHEMATIC Cablemanager webinar 29/4: Styr på kabler og føringsveje

GRATIS Lekang Filtersystem (LFS) kursus

Ny autoriseret distributør for Ingersoll Rand i Danmark

Miniature gear fra ZF Danmark

Mirit Glas leverer buet glas i høj kvalitet

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

Fibox TEMPO monteringskasser

Svingnings- og Chokdæmpere fra WILLBRANDT Gummiteknik

Hygienic - når renhed, nøjagtighed og sikkerhed har højeste prioritet, kan ...

TriVision skaber nye muligheder på det Norske marked

Send til en kollega

0.183