23948sdkhjf

Bedre rødvin – og sundere køer

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Ved at se på DNA i rødvin kan forskere finde frem til hvilke mikroorganismer, der er ansvarlige for den gode smag.

Mange fødevarer, herunder vin, brød, øl, mejeriprodukter samt ensilage (foder til kvæg), laves ved fermentering – en proces, hvor mikroorganismer nedbryder organisk materiale og danner nye stoffer.

Kvaliteten af fødevarerne afhænger i høj grad af hvilke mikroorganismer, der har medvirket til denne fermentering. Ved at tilsætte kendte, veldokumenterede mikroorganismer, kan man styre processen, så rødvinen smager bedre, og køernes mad bliver sundere, så de leverer mere mælk.

Alle mikroorganismer indeholder arvemateriale (DNA). Idéen i projektet er at undersøge indholdet i DNA´et i mange prøver, fra for eksempel vin, og herved identificere de mikroorganismer, der i vinen er ansvarlige for den gode kvalitet. Med den viden kan forskerne udvikle såkaldte starterkulturer, der sætter gang i en styret fermenteringen af fødevarer.

En del af grundstammen
Projektdeltagerne bidrager alle med deres kernekompetencer. Chr. Hansen har ekspertisen inden for brug og produktion af starterkulturer til fermentering af vin og ensilage.

- Grundstammen i vores virksomhed er viden om fermenteringsprocesser. Vi får nu muligheden for at se, og ikke mindst dokumentere, hvordan enkelte bakterier kan forbedre kvaliteten af vores fødevarer. Vi glæder os til samarbejdet med DTU og Københavns Universitet om en ny og effektiv metode til udvikling af starterkulturer til vin og ensilage, siger Esben Laulund, Senior Vice President for Innovation, Cultures & Enzymes Division, Chr. Hansen.

Læs også: Ny forskning skal fremme sunde bakterier i maden

Københavns Universitets Center for Geogenetik kommer med deres store viden inden for oprensning og sekventering af arvemateriale fra vanskelige prøver.

Læs også: Chr. Hansen fastholder forventningerne

- På Center for Geogenetik er vi vant til at arbejde med svært tilgængeligt arvemateriale. Vi forsøger i mange projekter at finde DNA fra mikroorganismer som årsag til sygdomme. Vi ser frem til at kunne oprense arvemateriale fra de mikroorganismer, der laver afgrøder til ensilage – og da ganske særligt til at arbejde med de bakterier og svampe, der kan forbedre den rødvin, vi drikker, siger Lars Nielsen, professor, Center for Geogenetik, Københavns Universitet.

Vil forbedre det, vi sætter pris på
Center for Biologisk sekvensanalyse på DTU er blandt verdens førende inden for analyse af arvemateriale fra sammensatte prøver og kan beregne meget store mængder data.

- Vi har i flere år beskæftiget os med metagenomsekvensanalyser i beskrivelsen af, hvad mikroorganismerne gør i forskellige miljøer - på havbunden ved nordpolen, i ørkenen eller i menneskers tarm. Det bliver spændende at bruge vores redskaber til at forstå, hvordan styret fermentering kan gøre vores fødevarer bedre. Med koblingen af den nye sekventeringsteknologi og vores supercomputer kan vi analysere de milliarder af DNA fragmenter, som dette projekt kommer til at generere. Målet er at forbedre det, som vi sætter mest pris på - vin og mælk, siger Thomas Sicheritz-Ponten, professor i metagenomics på DTU.

Projektets titel: Food Genomics
Budget: 12 mio. kr.
Højteknologifondens investering: 6 mio. kr.
Varighed: 3 år
Mere om: Chr. Hansen
Kilde: Højteknologifonden
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
1

Skandaleramt fiskefabrik kaster håndklædet i ringen

Medarbejderne er blevet fritstillet

Lurpak og sydlandsk ost giver fremgang for Arla

Ifølge en pressemeddelelse solgte Arla produkter for 10,4 milliarder euro i 2018. Det var en lille stigning

Fødevarevirksomheder soler sig i dansk kokkesucces

Danske fødevarevirksomheder klapper i hænderne over danske restauranters Michelinsucces, der kaster glans over dansk mad på internationale fødevaremesser

Hæder til bæredygtige fødevareinnovatører

Nu er der ryddet op hos sjællandsk producent af ingefærshots

Vestfyen siger farvel til direktør

Poul Mark stopper efter gensidig overenskomst som administrerende direktør for bryggeriet efter 16 år på posten

Nyhedsbrev

Så meget betyder Michelinstjernerne for producenter

Online Avis Arkiv

Michelin: Her er alle Michelinstjernerne

Det nye Noma fik to Michelinstjerner

Frellsen tilbage på det sjove chokoladespor

Familievirksomheden fordoblede sit overskud

Både Flammen og Ilden scorer millioner på grillbuffeter

Aarhus gør klar til michelinbrag

Restaurationsbranchen vokser fortsat i hele landet

Ny, dansk mad-app vil indtage Norden

- Michelins stjerner på vej til hele Danmark

1

Arctic Group skal sælge økologiske fødevarer til ny, islandsk butikskæde

Ugens grin: En hest efter whiskey

1

De laver vand om til vegansk ost

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

Restauratør venter bare på at gå konkurs

300 nye produkter på Lidls hylder

Kampen om højtuddannede tager til

Verden er vild med dansk økologi

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

Coop glad for emballage-stramning

DM i Skills skal tilbage til København

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Small Batch Brewery bliver større

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Danmark får et feta-rap over nallerne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Rustfri procesudstyr i hygiejnisk og rengørings venligt design

Logistikløsning til intelligente fabrikker

Ny ressource i B&R med fokus på robotics

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Overvågning og styring af forsyningslinien

INTERNORGA - Europas største fagmesse inden for catering, restauration, konditori- og hotelbranchen

Amazon kommer. Har I taget stilling?

Bæredygtig CO2 skal afværge sommerens forsyningsproblemer

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

YASKAWA finder du hos ZF Danmark

Buet glas kan anvenders til mange formål

Har du fået det nye hovedkatalog fra Carl Stahl A/S?

Har du behov for kompensering i konstruktionen?

Ny generation af oliefrie kompressorer

Online analyse af drikkevand

Test sædkvalitet med telefonen

Status på dag 1 på LogiMAT: FANTASTISK

RollDolly fra DT Rullecontainer

Egatec A/S introducerer markedets første industrielle exoskeleton

Nyeste hovedlinjefilter fra SMC giver høj filtrering og er samtidigt en ægt...

Hvordan ser det ud, når godt 100 maskinbyggere mødes for at blive inspirere...

Intelligent sous vide-udstyr giver mere sikre fødevarer

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Bliv bedre klædt på - så du kan sikre værdi for dine kunder

Send til en kollega

0.224