23948sdkhjf

Bedre rødvin – og sundere køer

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Ved at se på DNA i rødvin kan forskere finde frem til hvilke mikroorganismer, der er ansvarlige for den gode smag.

Mange fødevarer, herunder vin, brød, øl, mejeriprodukter samt ensilage (foder til kvæg), laves ved fermentering – en proces, hvor mikroorganismer nedbryder organisk materiale og danner nye stoffer.

Kvaliteten af fødevarerne afhænger i høj grad af hvilke mikroorganismer, der har medvirket til denne fermentering. Ved at tilsætte kendte, veldokumenterede mikroorganismer, kan man styre processen, så rødvinen smager bedre, og køernes mad bliver sundere, så de leverer mere mælk.

Alle mikroorganismer indeholder arvemateriale (DNA). Idéen i projektet er at undersøge indholdet i DNA´et i mange prøver, fra for eksempel vin, og herved identificere de mikroorganismer, der i vinen er ansvarlige for den gode kvalitet. Med den viden kan forskerne udvikle såkaldte starterkulturer, der sætter gang i en styret fermenteringen af fødevarer.

En del af grundstammen
Projektdeltagerne bidrager alle med deres kernekompetencer. Chr. Hansen har ekspertisen inden for brug og produktion af starterkulturer til fermentering af vin og ensilage.

- Grundstammen i vores virksomhed er viden om fermenteringsprocesser. Vi får nu muligheden for at se, og ikke mindst dokumentere, hvordan enkelte bakterier kan forbedre kvaliteten af vores fødevarer. Vi glæder os til samarbejdet med DTU og Københavns Universitet om en ny og effektiv metode til udvikling af starterkulturer til vin og ensilage, siger Esben Laulund, Senior Vice President for Innovation, Cultures & Enzymes Division, Chr. Hansen.

Læs også: Ny forskning skal fremme sunde bakterier i maden

Københavns Universitets Center for Geogenetik kommer med deres store viden inden for oprensning og sekventering af arvemateriale fra vanskelige prøver.

Læs også: Chr. Hansen fastholder forventningerne

- På Center for Geogenetik er vi vant til at arbejde med svært tilgængeligt arvemateriale. Vi forsøger i mange projekter at finde DNA fra mikroorganismer som årsag til sygdomme. Vi ser frem til at kunne oprense arvemateriale fra de mikroorganismer, der laver afgrøder til ensilage – og da ganske særligt til at arbejde med de bakterier og svampe, der kan forbedre den rødvin, vi drikker, siger Lars Nielsen, professor, Center for Geogenetik, Københavns Universitet.

Vil forbedre det, vi sætter pris på
Center for Biologisk sekvensanalyse på DTU er blandt verdens førende inden for analyse af arvemateriale fra sammensatte prøver og kan beregne meget store mængder data.

- Vi har i flere år beskæftiget os med metagenomsekvensanalyser i beskrivelsen af, hvad mikroorganismerne gør i forskellige miljøer - på havbunden ved nordpolen, i ørkenen eller i menneskers tarm. Det bliver spændende at bruge vores redskaber til at forstå, hvordan styret fermentering kan gøre vores fødevarer bedre. Med koblingen af den nye sekventeringsteknologi og vores supercomputer kan vi analysere de milliarder af DNA fragmenter, som dette projekt kommer til at generere. Målet er at forbedre det, som vi sætter mest pris på - vin og mælk, siger Thomas Sicheritz-Ponten, professor i metagenomics på DTU.

Projektets titel: Food Genomics
Budget: 12 mio. kr.
Højteknologifondens investering: 6 mio. kr.
Varighed: 3 år
Mere om: Chr. Hansen
Kilde: Højteknologifonden
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Isproducent skal betale 10.000 kroner i bøde

Antallet af slagtninger styrtdykker

Økomejeri fik bøde for dårlig hygiejne

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Flere mejerier vil lave planteprodukter

Rekordmange udlændinge har job i Danmark

Nyhedsbrev

15.112 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

156 kilo Aalbæk-snacks kaldt retur

Online Avis Arkiv

Ny lakseterminal på vej op i omdrejninger

Arla på vej med flere plantebaserede fødevarer

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Fiskemand erkender kun papirsjusk

Efter seks års fremgang står den danske beskæftigelse stille

Defco-familie får lov at blive efter salg

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Smør, mælk og marcipanbrød på toppen af dansk imageliste

Arla skal have ny kommunikationsdirektør

Konkursramt pålægsfabrik er reddet

Virksomhederne er klar til besøg, men folkeskolerne kommer ikke

Venner er hoppet med på ginvognen

Ugens grin: Lønforhøjelsen gav bagslag

København styrker sin ambitiøse mad-indsats

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlig fiskehandler

Fiskefirma afsløret i omfattende fusk

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

SF vil forbyde fransk delikatesse: Det er barbarisk

Budweiser giver vokseværk hos verdens største bryggeri

Kinesisk eksport-bøvl: Danish Crown fyrer på griseslagteri

Se alle Medlemmernes egne nyheder

At digitalisere kvalitetsledelsen er en lærerig proces, Her er, hvad de lærte ved Dansand.

”Jeg elsker min lille sjækel fra GN” – sagde ingen, nogensinde 

Fuld automatisk affaldshåndtering til pakkeriet og etikettering

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Invitation til Inspirationsdagen 12/9

Webinar: Introduktion til Festos nye IP20 remote I/O og controller platform

Kom på forkanten af den teknologiske udvikling

Digitalisering af de ikoniske IKEA-kødboller - den digitale rejse

Klar til at se noget nyt på hi-stand M9540?

Webinar: Værktøj til let og effektiv konfigurering af dit automationsprojekt

Fra CAD-data til digital tvilling

Drønlækre kemikalieskabe fra DENIOS

Effektiv palleomsnøring og en sundere arbejdsstilling

Olie/luft køler Type OAC fra KTR

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Nyt i sortimentet - Nuova Simonelli espressomaskiner

Hvad er det egentligt, vi laver?

Robot-træf 2019

Kom nu ´Mulle... Du vil jo gerne være med i hulen ikk' Mulle?

Ønsker De service uden bindende kontrakter?

Process Engineering A/S er for andet år i træk blevet Great Place to Work®-...

Besøg hos medlemsvirksomhed AluSteel A/S

inmsystems A/S styrker IT-sikkerheden med ISO27001

Støbning af produkter i gummi (f.eks. i EPDM og Silikone)

Send til en kollega

0.19