Sænk moms på fuldkorn og spar Danmark for millioner i sundhedsudgifter
Dette er en klumme fra en ekstern skribent. Indholdet i artiklen er udelukkende udtryk for skribentens egen holdning.
Der er for nylig offentliggjort en analyse fra Skatteministeriet, som viser, at en nedsættelse af momsen på frugt og grønt fra 25 til 15 procent kan få befolkningen til at spise sundere og samtidig spare familier 1400 kr. om året.
Andre lande i Europa, såsom Letland, Polen, Spanien og Irland, har indført lignende tiltag for frugt og grøntsager, hvilket kan være en medvirkende årsag til, at skatteministeriet kigger i den retning. I den forbindelse vil jeg gerne gøre opmærksom på en anden fødevaregruppe med et potentiale, som virker endnu mere lovende: nemlig fuldkorn.
Dansk Fuldkornspartnerskab har fået international opmærksomhed for sin ekstraordinære indsats, som har mere end fordoblet fuldkornsindtaget i den danske befolkning. De fleste danskere kender godt det orange mærke, der har til formål at guide forbrugerne til fødevarer med en høj procentdel af fuldkorn.
Desværre er de ellers gode tiltag tydeligvis ikke nok – 60 procent af danskerne når nemlig ikke det anbefalede indtag, og Nordic Nutrition Recommendations 2023 identificerer et for lavt indtag af fuldkorn som den vigtigste kostrelaterede sundhedsrisiko i Danmark.
Britisk inspiration
En reduceret moms på fuldkorn kunne indføres med forskellige niveauer afhængig af fuldkornsandelen i et givet produkt, for eksempel 20 procent og 60 procent. Denne model vil både øge mængden af fuldkorn i flere produkter og fremme varer med et højt indhold af fuldkorn.
Sundhedsfordele identificeres allerede ved små stigninger i fuldkornsindtaget, så selv en lavere grænse på 20 procent kunne gøre en forskel for mange forbrugere. Modellen minder om den britiske sukkerafgift, hvor højere sukkerindhold betyder højere afgift – en tilgang, der ifølge et nyt studie har vist sig effektiv.
Da selv små stigninger i fuldkornsindtaget har en positiv effekt på sundheden, betyder det, at andelen af fuldkorn i et produkt kan øges væsentligt, uden at smag, tekstur eller udseende ændres væsentligt. Det betyder, at forbrugeren ikke behøver at ændre deres kostmønster væsentligt, men kan fortsætte med at spise det samme brød, pasta eller morgenmadsprodukt som tidligere – dog med en lidt højere andel fuldkorn.
Det ville naturligvis medføre en indledende omkostning for producenten med produktudvikling og ændrede produktionsprocesser, men en skattelettelse, der giver et økonomisk overskud, kunne være et incitament til at fremme dette skifte.
En afgiftsnedsættelse for fuldkorn er, så vidt vides, ikke blevet forsøgt i noget andet land. Men set i lyset af den veletablerede effekt på folkesundheden og fuldkorns allerede stærke position i Danmark, kunne det være et vejledende initiativ med stort potentiale.