23948sdkhjf

Dansk øko-eksport eksploderer

Endnu engang sætter dansk øko-eksport rekord – nu for ottende år i træk – med den største vækst nogensinde.
Eksporten af dansk økologi buldrer derudaf. Danske virksomheder eksporterede økologiske fødevarer for 1.533 millioner kroner i 2013, viser spritnye tal fra Danmarks Statistik. Økologisk Landsforening forventer, at den positive udvikling fortsætter, og dermed vil eksporten af dansk økologi formentlig indfri det officielle 2020-mål om to milliarder kroner fire-fem år før tid.

Der er tale om en stigning på 31 procent fra 2012 til 2013 – og det er ottende år i træk, at dansk, økologisk eksport sætter rekord med den største vækst nogensinde.

- Danmark er kendt for at være verdens førende økologi-nation, og vi er hjemland for en række af verdens største økologiske virksomheder – eksempelvis inden for mejeri og kød. Desuden har vi en af verdens mest innovative og hurtigst voksende økologiske sektorer med cirka 150 eksporterende, økologiske virksomheder. Og vores økologiske eksport når så langt som til blandt andet Kina, Korea og USA, siger Helene Birk, export manager i Økologisk Landsforening.

Tyskland og Sverige aftager mest
- Den positive eksportudvikling er med til at øge den økologiske produktion i Danmark – til gavn for dansk miljø, natur og grundvand – og det skaber flere grønne jobs herhjemme, nævner Helene Birk.

Eksporten af økologiske mejeriprodukter står for den største vækst på 56 procent. Tyskland og Sverige er fortsat de største eksportmarkeder for danske øko-virksomheder og udgør tilsammen 66 procent af eksporten. Helene Birk påpeger, at også eksporten til lande uden for EU vil vokse i de kommende år. Alene eksport af dansk økologi til Kina er vokset fra 0 procent af den samlede øko-eksport i 2012 til seks procent i 2013.

En af de danske øko-virksomheder, der øger sin eksport til blandt andet Tyskland og Sverige i øjeblikket, er Ørbæk Bryggeri på Fyn.

- Både 2013 og 2014 har været rigtigt gode, og vores eksportomsætning er vokset med 20-30 procent begge år. Efterspørgslen fra Sverige er vokset markant, og vi har mere end fordoblet eksporten til det svenske marked her i 2014, siger Niels Rømer, direktør og ejer, Ørbæk Bryggeri, ifølge en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening.

Fælles eksportfremstød giver pote
Virksomhederne i den økologiske branche står sammen om en lang række fælles fremstød på eksportmarkederne – eksempelvis på messer og i møder med udenlandske indkøbere.

- De fælles fremstød giver gennemslagskraft og kan aflæses i resultaterne. Inden for det seneste år har Økologisk Landsforening sammen med virksomhederne åbnet dørene til indkøbskontorerne hos mere end 20 dagligvarekæder og grossister på de vigtigste eksportmarkeder, siger Mads Quistgaard, der er administrerende direktør hos Aalbæk Specialiteter og formand for de økologiske virksomheders producentsammenslutning, Organic Denmark Export.





Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141