23948sdkhjf

The Lancet: Tesofensine bør undersøges i fase III-studier

Professor dr. med. Arne Astrup konkluderer i The Lancet, at anti-fedmemidlet tesofensine bør undersøges i fase III-studier.
Tesofensine kan frembringe et vægttab, der er dobbelt så stort som det, der kan opnås med nuværende godkendte lægemidler til behandling af fedme og bør undersøges i fase III-studier. Dette er konklusionen i en artikel, der netop er offentliggjort i internetversionen af The Lancet, og som også vil blive trykt i det kommende nummer af The Lancet. Artiklen er skrevet af professor dr.med. Arne Astrup, leder af Institut for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og kolleger.

Tesofensine adskiller sig markant fra andre produketr på markedet
Den voksende udbredelse af fedme på verdensplan, både i industrialiserede lande og i udviklingslandene, fører til, at flere mennesker i dag lider af kardiovaskulær sygdom, diabetes, bevægelsesmæssige forstyrrelser og kræft. Selv om vægttabskirurgi (gastrisk bypass) markant reducerer kropsvægten og fedmerelaterede sygdomme, mener forskerne, at der er en behandlingskløft mellem virkningen af de nuværende markedsførte fedme-lægemidler og vægttabskirurgi.

Tesofensine, der er en monoamin-reuptake-hæmmer, som begrænser den præsynaptiske optagelse af neurotransmitterne noradrenalin, dopamin og serotonin i hjernen, har vist sig at være sikker og virkningsfuld i dyremodeller. Tesofensine har også bevirket et utilsigtet vægttab hos patienter med Parkinsons eller Alzheimers sygdom i forbindelse med studier for sin virkning på disse sygdomme. Stoffet virker ved at undertrykke sultfornemmelsen, hvilket fører til et energiunderskud og dermed en forbrænding af kropsfedt.

Tesofensine er blevet undersøgt i et randomiseret, placebokontrolleret fase II-studie, kaldet TIPO-1, på fem danske fedmecentre med 203 klinisk fede patienter med en gennemsnitsvægt på lige over 100 kg ved studiets begyndelse (BMI på 30-40). Patienterne fik ordineret en energi-begrænset kost og en daglig tesofensine-dosis på hhv. 0,25 mg (52 patienter), 0,5 mg (50 patienter), 1,0 mg (49 patienter) eller placebo (52 patienter). Doserne blev indtaget én gang dagligt i 24 uger. Det primære resultat var en procentvis ændring i kropsvægt. I alt 161 patienter fuldførte studiet, der viste et gennemsnitligt vægttab for placebo og kostændring på 2,2 kg, og for tesofensine i doserne 0,25 mg, 0,5 mg og 1,0 mg var vægttabet hhv. 6,7 kg, 11,3 kg og 12,8 kg. Doserne på 0,5 mg og 1,0 mg repræsenterede et vægttab på det dobbelte af, hvad der kunne opnås med sibutramine (Reductil®/Meridia®) eller rimonabant (Accomplia®), som er de nuværende godkendte lægemidler i Europa til behandling af fedme. Med tesofensine blev vægttabet endvidere opnået dobbelt så hurtigt. Blodtrykket øgedes i patientgruppen, der modtog 1,0 mg tesofensine. De mest almindelige bivirkninger var mundtørhed, kvalme, forstoppelse, hård afføring, diaré og søvnløshed.

Dobbelt så stort et vægttab
Forfatterne konkluderer, at dosen på 0,5 mg tesofensine er mere lovende end 1,0 mg, da der med den lavere dosis opnås samme vægttab og med færre bivirkninger. De udtaler:

- Vi kan konkludere, at en dosis på 0,5 mg tesofensine én gang dagligt i seks måneder har potentialet til at frembringe et vægttab, der er dobbelt så stort som det, der kan opnås med nuværende godkendte lægemidler. Men det er nødvendigt med større fase III-studier, der kan underbygge vores resultater.

Prof. dr. med. Arne Astrup, der ejer 966 aktier i selskabet, udtaler:

- Resultaterne indikerer, at svært overvægtige patienter, der typisk opnår et vægttab på 3-5 kg med eksisterende lægemidler på markedet, nu kan forvente et vægttab på 10 kg alene med tesofensine. Hvis man derudover kombinerer med den rette diæt, kan det samlede vægttab komme op på omkring 20 kg.

Adm. direktør i NeuroSearch Flemming Pedersen udtaler:

- Det er af stor værdi for os, at vores TIPO-1-resultater er blevet offentliggjort i The Lancet og med en stærk indikation af, at tesofensine har en overlegen profil som et nyt produkt inden for vægtkontrol, samt at der er et stort behov for en sådan behandling. Tesofensine er blevet undersøgt i mere end 1.000 patienter i relevante terapeutiske doser, og vi er meget tilfredse med stoffets virknings- og sikkerhedsprofil. I forlængelse af de lovende vægttabsdata fra TIPO-1 ”proof of concept”-studiet har vi offentliggjort midtvejsresultater fra et 48-ugers forlængelsesstudie, der viser et placebokontrolleret gennemsnitligt vægttab på 13 kg efter 48-ugers behandling med tesofensine, hvilket er næsten tre gange større end det vægttab, der kan opnås med eksisterende anti-fedmeprodukter og tilmed sammenligneligt med den vægttabseffekt, der kan opnås ved kirurgiske indgreb.

NeuroSearch har succesfuldt afsluttet alt fase III-forberedende arbejde med tesofensine og planlægger igangsættelsen af registreringsberettigende studier med stoffet.



Kilde: NeuroSearch

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11